трънки и блогинки

06.08.2007

Написано на: 06.08.2007 · 14 коментара

Възмездието
В разговор за доверието в полицията и всички т.нар. „органи на реда“, стигнах до следния въпрос, на който ми се иска да получа и вашите отговори.

{democracy:6}

Причините да постъпите по един или друг начин, може да са безкрайно много, но мен наистина ми е по-интересно какво, а не защо бихте направили.

Ние сме на всеки километър
Вчера Управителният съвет на Фондация „Отворени проекти“ носи плочки и паркет. Няма по-добра почивка от физическия труд, но тъй като бяхме все такива хора сформирахме вокален състав, наречен „Софтуерната бригада“. Ето неговия първи запис, колкото да пробваме акустиката в блока:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Отново за сътрудниците на ДС
Преди бях изразил неразбирането си защо са нужни мерките, предвидени от закона за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и получих добри обяснения защо тази информация трябва да е публична, с което съм съгласен. Не получих, обаче, отговор защо факта на сътрудничество със службите за сигурност на собствената ти държава е морално укоримо и кои са били житейски разумните алтернативи на отказа за сътрудничество? Днес е насрочен протест по повод изнесената информация, че Георги Първанов е бил сътрудник на ДС и аз все още не разбирам къде е проблема с това и какво трябва да се прави с всички тези хора?

Татко Мумин и морето
Преоткрих детските книжки. След всякакви четива пълни с факти или чувства, „Татко Мумин и морето“ на Туве Янсон ми дойде като най-прекрасното нещо за четене. Мир и спокойствие, а има и картинки. Книжката е за да бъде четена на деца от родители, които после да си казват, че живота е прост, а ние сами си го усложняваме.

Благословия (грешка на езика)

В името на Отца
и Сина,
и Светия Дух,
Аман!

Категория: кратки

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антония на 06.08.2007г. в 12:27ч.

  Благословия или блогословия :lol:

 • Димитър на 06.08.2007г. в 12:38ч.

  А не те ли дразни мисълта, че огромна част от хората, който са в политиката са зависими от ДС, най-малкото могат да са манипулируеми и насочвани. Да не говорим, че Гоце е вербуван 1 месец преди 10 ноември – честно казано според мен миналите 17-18 години са предварително планирани и за иначе семпли хорица са били създавани условия и стимули от задкулисни играчи.
  Знаеш какво е казал Оруел „He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.“

 • borj на 06.08.2007г. в 13:27ч.

  Пейо, никога не бях те чувал да пееш :) Надявам се и никога отново да не ми се наложи :)))

 • Beco на 06.08.2007г. в 13:30ч.

  Както сте я подкарали с тази песен, дано не пораснете и на корем, както се случи с министъра, който е неин изпълнител :)

 • dzver на 06.08.2007г. в 14:03ч.

  ДС е лицето на следкомунистическата шуробаджанащина и корупция в България. Принадлежността към тази структура не може да е гордост за никого.

 • vlad на 06.08.2007г. в 15:33ч.

  Със съжаление започвам да пиша по първата, най-първата част от днешната публикация – за възмездието. И точно както мога да си измисля оправдание за едното, така мога и да си призная кое първо ми дойде… хм, присърце, щом се запитам коя от четирите възможности да си избера. Alone I Break. Така пише и на гърба ми…

 • Beco на 06.08.2007г. в 16:16ч.

  Аз рядко пиша по политически теми, дори не съм помнил май да
  съм писал по такива. Но според мен темата ДС не е политическа. Всъщност до политически се свеждат обикновено темите, които не трябва да бъдат дискутирани, а трябва да се размият. Затова нека помислим малко.

  Има едно спрягано доста твърдение, че след т.нар. „промени“ през 1989г. страната ни можеше да тръгне по път на реформи. За жалост това твърдение е излюзия и е илюзия поради факта, че реално в България нямаше хора, които да направят промените. България през 1989 г. е малка страна със сравнително неголямо население с доста малка част на градското население. А на село реформи не се правят. Градското население беше от партийния елит. Как се ставаше жител на голям град? Не си спомняте? Попитайте родителите ви. Т.е. и в градовете нямаше кой да роптае за промени, освен младите хора, които обаче нямаха представа за властта и найх-вече как да я сменят и променят. Освен това активното население в България беше с русофилски уклон и този именно уклон игра ролята на фактор, намаляващ желанието за реформи. Посочването на желанието за промени, насочени към европеизиране, отключваше един странен механизъм в хората, според който тези промени са насочени срещу Русия. Няма както да го увъртаме – газените с руски танкове най-много искаха да станат част от Европа и станаха, а такива като нас, които бяха напълно подчинени на руската идеологизация и дори нямаше защо да ни газят, нямаха никакъв шанс да почнат да мислят като европейци (в момента виждаме как на сила ни карат да ставаме от селяндури европейци и без особен успех).

  Къде беше мястото на ДС в тази работа? Интелигенцията беше омотана от ДС. А точно от нея се чакаше да ръководи промените. У нас голямата част от интелигенцията беше придворна. Освен това точно тази дето трябваше най-много да променя нещата (технократите), беше подделение на ДС. Художниците и писателите революция не правят. Няма какво да се лъжем. Революцията в отношенията след 1989 трябваше да принадлежи на инженерните кадри у нас – хората, които знаят как се прави и движи икономика и производство, защото икономиката и производството те правят европейска държава. Но стана пълна пародия. На българинът са присъщи какви ли не низости, но топенето на съседа или колегата, направено за за може в замяна детето ти да ходи в близката до блока детска градина или да учи в Първа английска гимназия, е една наистина забележителна изява на низост. У нас тактиката да накараш някого да доносничи, като го изнудиш, е рядко срещана (това почти не се казва, защото е позорно). И ми е много смешно да слушам такива оправдания. У нас доноснеченето е било начин за кариера и източник на материално облагодетелстване (кой имаше вили на Кранево например или в зоната между Балчик и Албена, я да си спомним), и е правено в 90% от случаите доброволно. Това с разузнавачите-герои на тихия фронт е също филмова пропаганда. Разузнаването е мръсна работа и бивши разузнавачи има само в гробищата (ако са ги положили в гроб). Няма никакъв ореол в нея. Забравете филмови образи и т.н. Ако за едни разузнавачът е герой, за други той е враг.

  С този арсенал от кадри, ДС се включи в „промените“. Инспирирани движения, инспирирани лидери, инспирирани идеи, все запазени марки. Наивно е да се мисли, че хората, които са имали връзките, инфраструктурата и парите, ще се откажат от тях и ще кажат „елате ги вземете“. Не, просто ДС реши да сбъдне своята американска мечта. И постави навсякъде свои хора с цел превръщането на България в една от най-големите перални на пари. Мигар ви минава на ум, че случайни хора управляват държава? Дори и да са некадърни, те не са случайни. Те са там за да защитават нечий интерес. Не, не вашия, жалки гласоподаватели, а нечий финансов интерес. Финансовият интерес на хората, които преди ви учеха на лозунги, а сега ви учат как да мълчите да работите за нечие благо, което никога не е вашето.

  Аз съм напълно против това хора, които са свързани с ДС да заемат постове в държавни структури, особено управленски. ДС е шпионирала сама себе си и не се знае изобщо обема на това вътрешно шпиониране. Има достатъчно компромати за своите хора (именно тях тя познава най-добре). Чрез тези компромати всеки може да бъде накаран да направи неща, които той може да не иска, но ще бъде принуден да направи. Да споменем и колективния дух на принадлежност и страхът, че някой ще разбере, че си доносничил и ето ви лесно управляеми хора. Най-лесния начин да накараш някой да направи нещо, е да го изнудиш. Това, което може да се направи с изнудване, не може да се направи никога с пари. Докато в Япония изнудените министри се самоубиват, у нас те се гордеят, че са такива.

 • lyd на 06.08.2007г. в 23:47ч.

  за досиетата съм писала на 17 декември в постинга си „кой е педераз и кой е дядо мраз“.

  не бих отмъщавала по никакъв начин.

 • Grimm на 07.08.2007г. в 00:11ч.

  А какво да кажем ние, редовните препрочитатели на Емил от Льонеберя и Карлсон?
  Наскоро си купих албум на местата описани от А.Л. в нейните книги, но съществуващи наяве! Почти всичко от Пипи е реално – основно Вила Вилекула. Има го и дървото с пастите и лимонадите, езерото с острова, къщата на кмета. Фън!

 • Ани на 07.08.2007г. в 09:08ч.

  „Ние сме на всеки 4ти километър…“

  Искам албум! :)

 • пейо на 07.08.2007г. в 09:47ч.

  @ Антония
  :-) Блогословията си я преставям повече като Зевс Гръмовержеца или поне като Тор. Минимум :)

  @ Димитър
  Да, дразни ме и считам, че безпрепятствената публичност ще реши този проблем. Но това не отговаря на въпроса защо е укоримо това сътрудничество.

  @ borj и Весо
  Следващия път като седнем внимавайте да не ме изпуснете да изпия втора бира, защото само една маса разстояние ми трябва да ви омагьосам всичките.

  @ dzer
  Това е неаргументирано твърдение

  @ vlad

  Now I see the times have they changed

  By myself but not alone

  @ Весо
  Ти формулира единствената ясна теза в разговора, който последва коментара ти и затова ще я оставя и тук:
  vlk: все едно дали са имали избор или не.. важно е какво са станали
  vlk: не е важна причината, поради която убиваш.. ти пак си убиец
  vlk: всеки може да каже сега – принудиха ме

  @ lyd
  Буда да е с теб :-)

  @ Grimm
  А представи си ако го имаше и Огледалния свят на Алиса…

  @ Ани
  Аз съм готов само да има някой търпение да стои там докато пея. В творческите ми планове веднага влизат и бившия химн на СССР, „С чего начинается родина“ и „Белоруский вокзал“

 • dzver на 07.08.2007г. в 16:51ч.

  От @dzer – това не е твърдение, това е религиозна мантра, в която вярвам. За поддържане на вътрешна убеденост си отварям очите и чета между редовете. Виждал съм 1-2 примера с очите си, 1-2 примера съм чувал от близки, за много други съм чел – но не съм съд да съдя, просто съм убеден в това чрез сравнително простия метод на математическа индукция.

 • UZUMAKI на 08.08.2007г. в 11:33ч.

  „Наказали сами извършителите“.

  PS Туве Янсон – палци горе! :)

 • божан на 15.08.2007г. в 00:07ч.

  пею:)
  хьхьхьхь