трънки и блогинки

Jonson & Jonson vs. American Red Cross

Написано на: 21.08.2007 · 2 коментара

Фармацевтичното предприятие подава иск срещу хуманитартната организация за използването на символа, изобразяващ червен кръст. Ужас, ужас. Спорът е относно това чия е и кой може да ползва търговската марка? Твърде лесно за скандал – не е толкова просто, обясняват от J&J. Интересен правен, но най-вече PR казус.

Категория: бележки

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антония на 21.08.2007г. в 13:36ч.

  Преди време коментирах казуса по следния начин:

  Честно казано, от правна гледна точка е възможно Джонсън & Джонсън да са прави. От комуникационна страна обаче — те се дънят като кифладжии. Кажи ми с какви очи ще рекламират/комуникират брандовете си при условие, че голяма част от посланията им са на тема “Правим живота ви по-добър, по-здрав, по-чист”, а същевременно се противопоставят на организацията-символ на благотворителността по света?

  Моята позиция е, че първо е трябвало да опитат всички средства да се разберат с Червения кръст. А ако не стигнат до споразумение — да излязат с една декларация от сорта на “Да, използват търговската ни марка, че и нарушават споразумението ни, но ние сме великодушни. Все пак не можем да загърбим постиженията на ЧК и тези minor flows в търговското им поведение няма да накърнят доброто ни отношение към каузата им. И като израз на съпричастност към усилията им за един по-добър свят, ние решихме да…” и тук избумкват една супер-дупер яка PR акция.

  Все още стоя зад всяка своя дума. Дори и да спечели делото – J&J пак ще са губещи. Сегашното им ръководство взима грешно решение след грешно решение и въобще не се учудвам, че губят пазарни позиции.

 • пейо на 21.08.2007г. в 14:23ч.

  Ето тук е проблема:

  American Red Cross had started a campaign to license the trademark to several businesses for commercial purposes on all types of products being sold in many different retail and other commercial outlets. These products include baby mitts, nail clippers, combs, toothbrushes and humidifiers, as well as products that fall within Johnson & Johnson’s longstanding product categories.

  Т.е. J&J са били ок с явно неуредения въпрос относно търговската марка, докато Червеният кръст не са почнали да разрешават ползването ѝ на директни конкуренти. Някъде на този етап те имат задължение да се бранят, но наистина да съдиш ЧК е доста самурайска постъпка.