трънки и блогинки

Лаболеторията

Написано на: 21.08.2007 · 21 коментара

Лаболеторията за мен е най-добрия български комикс. Рисунките, чувството за хумор и най-вече характера на героите са ми близки и лесно мога да почувствам болките им. Щях да давам примери с любими епизоди, но по-добре сами да идете и да си намерите вашите.

Категория: бележки

21 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ани на 22.08.2007г. в 10:10ч.

  :-) Чудесно са нарисувани героите, само никъде не видях About, а се зачудих кой е авторът (или авторите?).

  Но пък като сюжети не е нещо особено, определено предпочитам Евстати и Архимед. :-)

 • vladie на 22.08.2007г. в 12:00ч.

  най-горе на браузъра пише – oleole :-)

 • oleole на 22.08.2007г. в 20:36ч.

  Обещавам, че скоро ще има информативна част от комикса в която се описва за какво иде реч – имена на героите, с какво се занимават, какво е това чудо Лаболеторията.

  Както и закачки с Евстати и Архимед..

  пс: благодаря за хубавите думи ;)

 • Све на 22.08.2007г. в 23:02ч.

  Много добро:) Мерси Пейо за поредната приятно загубено време :)

 • Евгени на 22.08.2007г. в 23:04ч.

  А дали неможе да се пусне един RSS към комикса. Много ми се иска да го следя :)

 • Дончо на 23.08.2007г. в 14:20ч.

  @Евгени: подрепа за РСС-а, „Искаме RSS“ (развява се плакат тука, на който пише с големи букви „Искаме RSS“)!

 • Калоян К. Цветков на 26.08.2007г. в 16:21ч.

  Хех, това супер много прилича на Liberty Meadows на Франк Чоу (Frank Cho), просто като две капки вода са. не ми е ясно „автора“ дали подражава на оригинала, или направо го е „гепнал“. Не знам подробности, и няма да бързам да соча с пръст, но и двата случая е добре да се посочи или кой е истниския автор, или откъде е дошло „вдухновението“ за новите неща.

  Ето Liberty Meadows на Comics.com:

  http://www.comics.com/creators/liberty/index.html

  Ето Liberty Meadows на Creators.com:

  http://www.creators.com/comics/liberty-meadows.html

  Ето сайта на Франк Чоу:

  http://www.libertymeadows.com/

  Ето комиксите публикувани на неговия сайт:

  http://www.libertymeadows.com/uncengal/index.htm

  А ето и нещо, което да ви демонстрира за каква огромна прилика говоря (чак ме кара да мисля че наистина тези comic-strips за „краднати“)

  http://www.libertymeadows.com/uncengal/images/091.jpg

  http://www.libertymeadows.com/uncengal/images/091.jpg

 • Калоян К. Цветков на 26.08.2007г. в 16:32ч.

  Да не се заяждам, ама май-май са си оригиналните неща на Франк Чоу с поставени български „word baloons“ :) Оригиналните са с ширина 650 пиксела, и „краднатите“ и те са със същата ширина. Господин Георги Кателиев (aka Oleole), бихте ли коментирали ? Нека все пак да отдадем заслуженото на един от най-актуалните комикс творци! С публикуване на чужди неща до никъде няма да стигнем… И на мене ми се иска да съм Х.Р.Гигър :) Ще ви помоля да сложете някъде на сайта информация за това кой е истинския автор, или както казах поне за това от къде сте почерпили идеите.

 • пейо на 26.08.2007г. в 16:36ч.

  И аз намирам приликата за доста голяма. Сега ще препратя писмата и вероятно ще се намери обяснение.

 • Калоян К. Цветков на 26.08.2007г. в 16:48ч.

  ОК, за последно: определено нещата са откраднати! Открийте разликите:

  Оригинал:
  http://www.libertymeadows.com/uncengal/pages/115.htm

  Уткратнатуту:
  http://lab.cult.bg/lab11.htm

  @Евгени, @Дончо: ето RSS за комиксите
  http://www.creators.com/comics/liberty-meadows.rss

 • Калоян К. Цветков на 26.08.2007г. в 17:02ч.

  @пейо: благодаря. за мен обяснението е ясно и аз го написах в предния коментар. аз съм ОК със слагането на български „субтитри“ на комиксите, но този младеж е подменил и подписа на Чоу със своя собствен – погледнете в горния десен ъгъл: пише CHO, а на „кракнатите“ версии пише Ole! Има значи аудио пирати, видео пирати, пиратски сфтуеър, неоторизирани преводи на Хари Потър и в нашия случай – „Комикс Пиратство“!

 • oleole на 27.08.2007г. в 18:29ч.

  още преди години като правихме с приятели комикси.нет идеята ни беше да преведем целият портал comics.com. всичко се разпадна, а аз се бях заел с превода именно по liberty meadows. от 6 години рисувам постоянно в стил „франк чо“ и имам влияние за новите (му) епизоди. но това е друга тема.

  сайта/комикса е бета и естествено за вбъдеще ще бъде споменато името на оригиналния автор както и ще има секция за комикси направени от фенове (български т.н).

  аз имам всичките комикси на чо (единият струва към 100 лв) и смятам спокойно да си ги пусна на сайта преведени. уверявам ви, че трудно ще намерите всичко негово из нет-а.. аз просто реших да го поднеса наготово.

  Не смятам, че плагиатствам или нещо подобно – том и джери също се рисуват от хиляди хора по света.

 • oleole на 27.08.2007г. в 19:02ч.

  @ Калоян К. Цветков
  Всички комикси са с прилизително еднаква ширина, но то се е превърнало стандарт вече за уеба- можеш да погледнеш комиксите в comics.com

  Това за пиратството звучи направо като шега – комикса нито има реклама, нито има банери по него да печели пари, нито кара някой насила да влиза в него. Сайтът е бета и за мен си беше един доста дълъг социален експеримент – именно защото се занимавам с рисуване и винаги ми е било интересно да видя „обективното“ мнение на разни пишман разбирачи и т.н.

  Имената на героите са 1:1 същите както Чо си ги кръсти още в университета. Скоро като си пусна наистина авторски комикс ;) ще сложа едно about долу с линк към страницата на Чо

 • Калоян К. Цветков на 27.08.2007г. в 22:24ч.

  >Не смятам, че плагиатствам или нещо
  > подобно – том и джери също се рисуват
  > от хиляди хора по света.

  Защо си изтрил подписа на Чо и си сложил своя ? Но можа ли да се подпишеш отдолу с нещо от сорта на „преведено от Ole“ ?

  После рисувай колкото си искаш и каквото си искаш. Случаят не е такъв – пуснал си ЧУЖДИ неща от СВОЕ име, като си изтрил подписа на автора.

  @Пейо: ако не са указани никакви права за споделяне значи няма такива, нали ? И в тези ситуации автора изрично трябва да укаже, че позволява на едикой си да му ползва произведенията. Близко ли съм ?

  > аз имам всичките комикси на чо (единият струва
  > към 100 лв) и смятам спокойно да си ги пусна на
  > сайта преведени. уверявам ви, че трудно ще
  > намерите всичко негово из нет-а.. аз просто реших
  > да го поднеса наготово.

  „Спокойното пускане в мрежата“ е пак пиратство. И аз имам оригинални неща на Майк Миньола и на Тод Макферлейн, и Watchmen на Алън Мур, и т.н. но те са си са собствено ползване – едва ли си си ги купил с правата да ги припубликуваш в интернет.

 • Калоян К. Цветков на 27.08.2007г. в 22:41ч.

  > Това за пиратството звучи направо като шега – комикса
  > нито има реклама, нито има банери по него да печели
  > пари, нито кара някой насила да влиза в него. Сайтът
  > е бета и за мен си беше един доста дълъг социален
  > експеримент – именно защото се занимавам с рисуване
  > и винаги ми е било интересно да видя “обективното”
  > мнение на разни пишман разбирачи и т.н.

  Може би правилната дума е „плагиатство“, а не пиратство. Това което си направил ти е равно на това например аз да взема постовете за Илойшъс и да ги публикувам при мен :) И това е ако се абстрахираме от лизенца на този блог, в който все пак е упоменато как може да се ползва – такова нещо при сайта на Чо не съм видял. По-точна аналогия – все едно да преведа Хари Потър на български, и да сменя името на авторката с моето :) Все едно да взема някой от комиксите на Мило Манара, да им сложа български word-baloons, е да ги публикувам при мен със заглевието „Mrasnika.info: дългия социален експеримент с палави комикси“ ;)

  Това за пишман разбирачите просто не минава – не съм коментирал нито качеството на сайта, нито качеството на комиксите (които така или иначе не са твои), а факта че са неправомерно употребени (да се чете „окраднати“). Да не започвам аз да коментирам „балканския начин“ на мислене „щом го има в интернет, значи е безплатно и може да правим с него каквото си искаме“ .. просто напиши кой е автора на комиксите (аз бих се радвал ако върнеш и подписа на Чо по комиксите, защото ако си художник знаеш какво ужасно нещо е да скриеш подписа на автора).

 • пейо на 28.08.2007г. в 15:13ч.

  Аз не съм в позиция да съдя, но личното ми мнение е, че обективно е нарушено законодателството относно авторските права.

  Субективно намирам за меко казано неуместно да се създава впечатление, че е произведението е оригинално, докато то е само преработка и да не се споменава или да се дава пояснение относно това кой е истинския автор.

  Може би позцията ми е толкова мека, защото идеята и сайта ми харесват и забавляват, иначе не мисля, че е хубаво да се правят такива неща.

 • oleole на 28.08.2007г. в 16:19ч.

  Нови комикси liberty meadows Чо не прави – в последните 3 години чета едно и също което имам и вкъщи. Промените са цензурирани комикси, тук-таме сменени картинки и това е.
  Нови комикси от него по темата няма да има, човека рисува други работи.

  Не знам за кой път казвам, че комикс-сайта е бета и това, че съм го пуснал на място без реклама означава, че е предвиден за тесен кръг посетители, които са такива ако АЗ реша.

  Ще си подписвам каквото си искам, както и ще превеждам както сметна за добре и ще рисувам чужди работи както ми доставя най-голямо удоволствие, на който не му е удобно просто да не чете.

 • Калоян К. Цветков на 28.08.2007г. в 18:09ч.

  > Нови комикси liberty meadows Чо не прави – в последните
  > 3 години чета едно и също което имам и вкъщи. Промените
  > са цензурирани комикси, тук-таме сменени картинки и това
  > е.
  > Нови комикси от него по темата няма да има, човека рисува
  > други работи.

  E и ? И Толкин няма да пише вече неща за Средната Земя, ади тогава да му преведи нещата и пусни Властелина кано напишеш себе си за автор. Това е егати детското обеснение.

  Има ли нещо, което да покажеш, че си рисувал самия ти ? Аз както сигурно се сещаш също съм голям комикс фен, и се поразтърсих из интернет/форумите/торентите за неща на Франк Чо. Намерих три неща, които са отново на Чо, и които ти отново по същия начин се преработил изтривайки оригиналния подпис.

  Пример 1: Скицата на Бренди също е „чопната“
  http://laboletory.blogspot.com/2007/08/blog-post_14.html

  Ето оригинала (с надписа „Brandy: Model Sheet“ който ти явно си изтрил)
  http://kaloyan.info/blog/wp-content/uploads/2007/08/fc56.JPG

  Пример 2: „Облечена в oleole“ поста при теб
  http://laboletory.blogspot.com/2007/07/oleole.html

  Да обаче девойката е облечена в T.A.S.
  http://kaloyan.info/blog/wp-content/uploads/2007/08/fc65.JPG

  Пример 3: Ралф
  http://laboletory.blogspot.com/2007/07/blog-post_28.html

  Ето и оригинала от 1997 година с автограф на Чо плюс надпис на английски, който при теб отново е изтрит
  http://kaloyan.info/blog/wp-content/uploads/2007/08/frankchosketch.GIF

  За финал – кучето и патката от долния десен ъгъл на http://lab.cult.bg/ са взети от скеч направен от Чо и посветен на някакъв Дон – ето ги на сайта на Чо:
  http://www.libertymeadows.com/oldnews.htm

  А ето същата картинка и в малко по-голям размер
  http://kaloyan.info/blog/wp-content/uploads/2007/08/cho_for_don.GIF

  Че кое точно си рисувал ти ? Как не те е срам… Хайде искал си да направиш „бета“ сайт и т.н., дрън-дрън, само за тесен кръг хора и т.н. Ами защо на блога (http://laboletory.blogspot.com/) си сложил неща които отново не са твои ? Ако наистина разчиташ само да се гледа от тесен кръг хора, ти точно тях ли се опитваш да излъжеш, че си талантлив като Франк Милър ?

 • Калоян К. Цветков на 28.08.2007г. в 18:10ч.

  Корекция – горе „Франк Милър“ от последното изречение да се чете „Франк Чо“.

 • oleole на 28.08.2007г. в 21:29ч.

  Почти всичко в блога (който отново е бутафорен и има съвсем друго за цел от това да показва „мои“ неща) е взето и преработено от Чо като рисунки, няма какво да се тупаш в гърдите, че си направил великото откритие, при положение, че същият този „тесен кръг от хора“ за който говоря знае за Чо, за Лаболеторията като идея, рисунки т.н въобще всичко което си постнал тука ;) Сам виж самият блог как е без коментари и нещата в него стоят тъпо измъдрени.
  Пак казвам, като си направя мой си комикс (което ще стане), ще разкарам тия бутафорщини, до тогава нещата остават така, колкото и да викаш колко не ме било срам, извинявай много.
  В момента почти нямам лично портфолио, защото каквото направя го продавам – това е живота. Франк също няма кинти и от рисуване почива гледайки сериали с жена си (prison break) и порно на тлъсти мадами с големи гърди (лично съм му пращал:)), далеч нямам идея да го крада или нещо от сорта. Просто съм взел нещо назаем и това е ;)
  От това нещо с блога и комикса зависеше работата ми – добре, че шефовете не посещатат блога на Пейо :D. Пък на Чо като направя пари ще му пратя за това, че сега рисуването ми е професия.
  И айде малко по-спокойно, може ли? :)

 • Др. Спок на 03.11.2007г. в 15:31ч.

  Като за поспокойно да се усмирим и да те потупаме по рамото ли?

  Еми че ти си долен крадец и измамник.
  Поздравления за което.

  На какво разчиташ всъщност?
  Да e заблудиш колкото се може повече хора с надеждата че десетиците които не се хванат на номера няма да могат да оборят останалите 200 които ще ти повярват?

  Едно нещо ти липсва човече.
  САМОУВАЖЕНИЕ

  п.п.
  Много ми харесва техниката ти „кон“

  http://laboletory.blogspot.com/2007/07/oleole_27.html