трънки и блогинки

01.10.2007

Написано на: 01.10.2007 · 7 коментара

Моменти от учителската стачка
Министър-председателят показва, че не е запознат с исканията на учителите, но има ясно мнение, че не може да ги удовлетвори. Лошото е, че и аз се усъмних като стачкуващ ми каза, че искат 3х25% за година, защото всички медии съобщиха, че искането е за 100% веднага. И министър Вълчев твърди същото. Явно в МС ползват медиите не само като средство да „преговарят“ със стачкуващите, но и като единствен източник на информация. Донякъде разбираемо, защото сайтовете на синдикатите са пълен погром и ако трябва да ги ползвам за новини, нямаше да разбера, че има стачка.

Учителите, с които разговарях, посочиха най-страшните неща покрай стачката. Първото е нуждата да стоят в една стая с над 30 изнервени жени на средна възраст, които пият по 5 кафета на ден и не спират да приказват. Много зле се отразявало на аурата. Второто ужасяващо нещо са синдикатите, които ги представляват. затова първа работа на стачните комитети е било да излъчат свои представители и да заплашат синдикалистите. В училищата е весело тези дни. Много Гео Милев се рецитирал.

Маратонки
Еленко, освен за най-яката сергия (медът им е много добър!), разказва за неговите обувки за тичане. Това е вещ, към която и аз се отнасям с уважение и затова искам да покажа и разкажа за моите.

Купени от забравен аутлет, веднага след отварянето му от продавач, който ми ги препоръча след половин час лаф за живота. Нямат марка, която да замества качествата им на обувка и струваха не повече от 15 долара. От начало бяха удобни колкото всички останали маратонки, но после морето влезе в тях и докато съхнеха на терасата ги валя дъжд. След това придобиха чудодейни качества, за които думите са слаби. За да не ги изгубят те не се перат или почистват по какъвто и да е начин, а са сред вещите, които винаги са с мен, когато се установявам някъде за повече от няколко дни.

Foltin, Карандила, Балканджи…
Музикалната програма миналата седмица беше много силна. Унас слушах много от Foltin и не съжалих, че не съм бил на нито един от концертите им. Нещо напоследък въобще не ми се влиза в някой от бункерите, преобразувани в клубове. Концертът на Карандила във Военния клуб беше първия път, когато ги чух наистина, точно защото имаха възможност да се разгънат и ударят с духова мощ. А Балканджи ме удариха с акустично изпълнение на „This love“ на Pantera. Особено ми допаднаха включванията от тамбура и кавал. Остава да направят и „Mouth for War“ и ще го броим една мечта по-малко.

Категория: кратки

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Д.Василев на 01.10.2007г. в 13:48ч.

  @пейо: 3×25% акумулирано прави 95.3%, така че по отношение на процентите разминаването е малко, още повече че 100 се помни по-лесно.

 • пейо на 01.10.2007г. в 19:20ч.

  @ Д. Василев
  Не, кумулацията а срокът е по-важен. Ангажимент за 3х25% би дал възможност да се използва излишъкът от тази година за първите 25% , а другите да залегнат в бюджета за следващата. Исканията, както бяха предадени от медиите са за 100% веднага.

 • zlatkata на 02.10.2007г. в 10:48ч.

  мноо за ти яки маратонките,дай едно кръгче с тях а?:))))))))

 • пейо на 02.10.2007г. в 11:13ч.

  @ zlatkata
  в едната ще ти влезнат и двата крака, а другата в ръце ли ще я носиш?

 • zlatkata на 02.10.2007г. в 13:03ч.

  не дръж на подробностите :))
  с тези маратонки уникати ще съм най-първата вървежна мацка по „Витошка“:))
  пък и сигурно е велико да вървиш в стъпките на Пейо хъша :р

 • Д.Василев на 02.10.2007г. в 13:34ч.

  @пейо: При сегашното изпълнение на бюджета има възможност и за 100% увеличение и от 1 октомври, но от гледна точка на бюджета не това е проблемът. Проблемът е как това увеличение ще се финансира през следващите години. От една страна е доста голямо и нереалистично, а от друга може да породи аналогични искания от други сфери. В крайна сметка няма какво да се заблуждаваме, заплатите на хората заети в бюджетния сектор са ниски спрямо тези в частния сектор, като тази разлика се усеща най-вече в големите градове. Няма значение дали става въпрос за учители, лекари, преподаватели в университети или държавни служители.

  Иначе по отношение на медийното отразяване си напълно прав. На мен към момента още не са ми ясни кои точно са мотивите за стачката и кое е пълнеж. Както и защо не се водят преговори. На база мои разговори с учители съм останал с впечатление, че учителите не държат толкова на 100-те процента. От друга страна преговорите с правителството минават през синдикатите, които сега са под прожекторите и гледат да оберат максимума от стачката, като искат нереалистични неща и се правят на неотстъпчиви. Все пак скоро не е имало толкова голямо успешно мероприятие от страна на синдикатите.

 • vlad на 02.10.2007г. в 21:53ч.

  Балканджи пак по график с Pantera! – чакан момент (та колко пъти, ако помисля, подпитвах дали и нали и кога; основно Спас ми ги слуша молебените за дъжд… but it’s fine!).

  „те не се перат или почистват по какъвто и да е начин“ при двеста-и-пе’есе кубиковите колесници горе ме наусмихна с носталгия по един такъв чифт огнени подкови : но те, горките съвсем се разпаднаха след три поредни сезона на дъжд, слънце, вятър и гълъби.