трънки и блогинки

eGov.bg

Написано на: 02.10.2007 · 15 коментара

eGov.bg е сайт, който трябва да представлява „електронно правителство“. Сега там има публикувана информация за процедурите относно получаването на доста административни услуги и връзка към каталог с европейското право. Такова място трябва да има, тази информация ще е полезна за мнозина и аз се надявам то са се допълва като съдържание, тематични области и предлагани услуги.

Във връзка с публикуването на информация за административни процедури и европейско право ми е любопитна съпоставката с услугите, които се предлагат от фирмите предоставящи правно-информационен софтуер (Ciela, Lakorda, Apis, Daxy), като засега частичното препокриване е в правото на ЕС и в информацията за някои процедури. Към момента тези фирми печелят основно не от инструментите за обработка на информация, а от невъзможността тази информация да бъде намерена по друг начин. Надявам се, чрез този сайт, правителството да даде информацията, която дължи на гражданите и фирмите и това да амбицира Ciela, Lakorda и другите да предложат много по-добри софтуерни продукти.

Бих искал на този сайт да мога да намеря информация не само за законодателството на ЕС, а и за българското действащо право, включително и всички подзаконови актове. Тази информация я има и е въпрос преди всичко на добра воля да се публикува и поддържа. Изключително приятно бях изненадан и че управителят на „Lakorda“ Горан Горанов смята, че държавата трябва да осигури свободен онлайн достъп до законите и се надявам поне те да не пречат, както правят Apis и Ciela. Много важно е и когато има възможност за попълване и изпращате на формуляри, те да са във формат, който не е зависим от операционна система или конкретен продукт.

Много ме дразни използването на javascript за навигация. Това пречи на даването на точни url, пречи на индексацията от търсещите машини, прави го недостъпен за браузъри с изключени скриптове и в момента изисква по две настискания за да сработи всяка връзка. Може да се подобрят и другите услуги, но нека това да се приемат като забележки, които са по-скоро пожелание сайта да се развива и допълва, защото ще е наистина полезен.

Допълнение: Вени е доста по-критичен.

Категория: всякакви

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • galia на 02.10.2007г. в 14:55ч.

  Мисля, че основен пропуск на продуктите на Сиела и сие е липсата на системно коментирана съдебна практика в България. Дано да се съсредоточат в тази насока.

 • пейо на 02.10.2007г. в 15:24ч.

  @ galia
  Публикуваната в правно-информационните системи практика е доста оскъдна, а коментирането ѝ както и статиите (библиографиите) по дадени въпроси са нещо, което наистина може да се пазарува доста.

 • Георги на 03.10.2007г. в 13:18ч.

  Горан Горанов не го слушай какво говори… Той нали беше съдружник в АПИС, ама си криеше сорсовете, а сега говори за свободен достъп… :)

 • Алиса на 04.10.2007г. в 23:19ч.

  Другото, което трябва да осигури правителството е достъп до съдебната практика на ВСИЧКИ съдилища. Едва след това ще дойде ред на коментарите. Новият Закон за съдебната власт изисква публикуване на решенията в интернет, но кога ли ще се случи…

 • Милен на 05.10.2007г. в 09:52ч.

  Мисля ,че Държавен вестнк трябва да е безплатен и да е само онлайн, за да не се оплакват относно хабенето на хартия. Стане ли това… Сиели-миели, Аписи-маписи – нищо няма да остане от тях!

  ПС: Само гугъл да индексира един бъдещ безплатен ДВ :)

 • пейо на 05.10.2007г. в 11:48ч.

  @ Алиса
  „Новият Закон за съдебната власт изисква публикуване на решенията в интернет“
  Би ли посочила разпоредбата, моля, защото не успях да я намеря с бързо търсене. Темата с публикуването на решенията има много аргументи за/против и до колко, защото могат да бъдат нарушени много други права и ми е интересно каква е практиката и какво решение са взели унас.

  @ Милен
  Не знам дали си имал (съмнителното) удоволствие да учиш правна информатика. Там се обяснява и как и защо може да се организира и какви инструменти да е ползват за обработка специфична за нуждите на правната информация. Има смисъл от правно-информационните системи, но първо те трябва да напреднат доста, а и потребителите трябва да се обучат

 • Алиса на 05.10.2007г. в 13:25ч.

  Чл. 64. (1) На всеки три месеца актовете на съдилищата се публикуват на страницата на съответния съд в интернет при спазване на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

  (2) Актовете по дела, които засягат гражданския или здравния статус на лицата, се публикуват без мотивите им.

  ЗАКОН за съдебната власт, Обн., ДВ, бр. 64 от 7.08.2007 г.

 • Милен на 05.10.2007г. в 16:09ч.

  Пейо, не съм учил информатиката, тя не беше ли факултативна? Както ида е. Ползвам Апис и Сиела. Основното нещо, за което ми трябват е да гледам текстове на закони (заради Ctrf+F, в книжката не е удобно), другото което е хубаво е свързаните лица в по регистър Булстат. За момента ИС предлагат онлайн регистър Булстат (ако си вадил УАС на фирма от провинцията ще знаеш) – алтернатива на Апис Регистър и на Сиела Забравих-Какво-беше , които така или иначе пак вземат данните от ИС. Много окръжни съдилища са делегирали издаването на УАС на ИС – ако се абонирам за ИС, защо ми е АПИС/СИЕЛА??

  Има измислени функции като „Машина на времето“, ама да ти кажа, ако си имаш броевете на ДВ не мисля , че ще е проблем да се „върнеш във времето“.

  Дай ми още причини… ]:->

 • Ростислав на 31.10.2007г. в 20:32ч.

  Технологията е JSF, .NET алтернативата на Sun Microsystems. Голяма част от неприятния маркъп/скрипт ти идва на готово точно от нея.

  Честито на печелившите!

 • BGLegis на 24.05.2008г. в 17:49ч.

  Погледнете и на http://www.bglegis.com.Може и там да намерите по нещо

 • lisygera на 31.05.2008г. в 19:18ч.

  много странни коментари, как очакваш да се ровя в стари ДВ натрупани в килера и прашасали, хората са направили удобна програма за да не си губя времето а вие плюете.Горанов е толкова издухан програмист че хабер си няма от администрация, особенно да дава мнения за държавната администрация.Добре че има АПИСи СИЕЛИ че да спестявам време с досадно търсене по папки и книжки…

 • lisygera на 31.05.2008г. в 19:19ч.

  който има пари си плаща който няма плюе ;)

 • dyrjaven на 16.10.2008г. в 14:22ч.

  Държавен вестник го има тук:
  http://dv.parliament.bg
  Има търсене, могат и да се изтеглят броевете в PDF формат.

 • McQueen на 30.01.2009г. в 10:34ч.

  Беше ми доста полезен относно билетите за лов.

 • Веско на 14.08.2009г. в 14:07ч.

  Изключително приятно бях изненадан и че управителят на “Lakorda” Горан Горанов смята, че държавата трябва да осигури свободен онлайн достъп до законите и се надявам поне те да не пречат, както правят Apis и Ciela.

  И това Горан ли ти го каза, че Апис и Сиела пречат на държавата!? :) ми че той Горан, нали беше съдружник в Апис с Христович и старши програмист, май по времето когато ти го е казал защото бая разправии имаше между тях докато се разделяха (или малко преди това, не ми се прави справка в момента), та Горан окраде базата данни на съдружника, част от екипа и търговската база, пък като гледам и го е оплюл (съдружника) отгоре на това! Не е много етично май, а ти чак го цитираш, без поне малко да се поинтересуваш, може ли да се разчита на приказките му.