трънки и блогинки

15.10.2007

Написано на: 15.10.2007 · 9 коментара

Промяна на режима за организиране на събрания, митинги и манифестации
Засега изглежда непотвърдена информация, но „Дневник“ разказва за предложения за промени в ЗСММ. Обсъжданите промени са насочени към разширяване на основанията за забрана провеждането на протест, увеличаване на местата, където не може да се протестира и към предоставяне възможност на МВР да се намесва в процедурата. Изменения, които правят организирането на законен протест по-трудно. Този тип промени ме карат да подозирам, че сегашния уведомителен режим има опасност да се превърне дефакто в разрешителен, при който провеждането на протест ще зависи от позволението на органите, срещу които се протестира. Разширяването на забранените зони и евентуалните изисквания за несмущаване на обществения живот може да послужат като основание за преместване на неудобните протести към непопулярни места като примерно кална поляна в края на Южния парк.
Не знам дали да тълкувам това като проява на слабост от страна на МС, като поредната груба проява на Румен Петков или като акт на досада от постоянно недоволните граждани, които смущават спокойствието на властта вече всеки ден. При всички случаи не трябва да се допуска атакуване и блокиране на институции, каквито са посочените в статията аргументи за измененията, но такива прояви и сега са противозаконни (и ненаказани). Засега, най-честото мнение е, че обмислянето на такива мерки е знак, че правителството е в криза и се страхува, че насъбраното недоволство ще да бъде използвано като катализатор за свалянето му. Явно ще става интересно.

„Ходещите тоалетни“
Колкото ми харесват протестите по повод Натура, Странджа и Рила, толкова ме дразнят „зелените“ партии. Не ми харесва идеята за политизация на това движение. Тия „ходещи тоалетни“ (както ги наказа Кольо) раздават някакви листовки гланцирана, които не след дълго се търкалят по земята, супер анонимни са и въобще не им вярвам.

Месечната програма
„Програмата“ е чудесен справочник, но вече една седмица предварително е късно да се купят добри билети за много от интересните представления и концерти. Това явно е хубаво, но поражда и нуждата от лесно достъпна месечна програма на театрите и концертите. Някой да има решение?

!!! – Chk Chk Chk
Аз не бих избрал за име групата си три удивителни, ако искам да бъда намираем в епохата на google, но типовете от Chk Chk Chk, както е „другото“ им име, явно разбират предимно от музика. Трябваше да се опитвам да дам определения и стилови класификации, ако не беше толкова по-лесно да посоча страницата им в myspace и да ви подскажа, че може да ви допаднат. през Милена Фучеджиева.

Категория: кратки

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • voxy на 15.10.2007г. в 22:30ч.

  Трябва да се забрани на който и да е държавен служител самоволно да спре да изпълнява задълженията си, ако нещо не го устройва да си смени работата. Не е нормално едни да пречат на други и да използват този факт за извиване ръце

 • Ik0 на 16.10.2007г. в 01:22ч.

  В scenata.com се опитваме да добавяме всяко събитие (концерт, клуб, парти или театър) колкото може по-рано и може да следиш там, но не знам до колко може да претендира за пълнота.

 • пейо на 16.10.2007г. в 06:49ч.

  @ voxy
  Държавните служители и сега нямат право на ефективни стачни действия.

  @iko
  Благодаря :) Следя нередовно сайта и наистина може да е част от решението поне що се отнася до концертите.

 • Нели на 16.10.2007г. в 09:15ч.

  Аз периодично проверявам TicketPro.bg, tickets-bg.com и eventim.bg за интересни концерти. За театър – или сайтовете на отделните театри (ако ги има и са добре поддържани), или bgbileti.com. Понякога си струва да се отиде на сайта на НДК, тъй като има любопитни представления, които не се рекламират много-много. За актуална клубна музика не се сещам къде има месечна програма.

 • turin на 16.10.2007г. в 10:34ч.

  Дано не минат тия промени. Май се чува, че са непопулярни дори и в коалицията. То и аз така викам – айде нема нужда! Аман от полицейщина – преди великиот ни Кмет казваше, че иска връщане на домовите книги, защото „така не знаем кой къде живее и полицията не може да намери престъпниците“… Сега пък да не можем да протестираме и да не припарваме пред НС и МС?!?

  Както каза един дядо на протеста със с’тинките за Натурата, „къде да протестираме тогава, пред кравите на село ли?“

 • Вени Г. на 16.10.2007г. в 15:38ч.

  Точно тази зелена партия е свързана с Васил Божков – Черепа и има толбкова общо с протестите това лято, колкото ти имаш общо с извънземните :-)

 • Димитър Цонев на 16.10.2007г. в 17:48ч.

  За програмата и снабдяване с информация по-рано:

  Има сайт http://www.bgbileti.com, от който можеш да научаваш програмата на театрите и оперите в 10-те най-големи града на България, а ако си закупиш VIP карта (20 лева), можеш да си пазаруваш билетите направо от същия сайт или да си правиш резервации онлайн. Засега системата е само за театър и опера, но скоро ще започне да предлага и възможност за закупуване на билети и за други събития.

  Иначе сайтът се генерира автоматично от информация, подадена директно от културните институти веднага след излизане на месечната им програма.

 • пейо на 17.10.2007г. в 07:21ч.

  @ Нели и Димитър Цонев
  Идеални са! Особено прегледа за месец напред и възможността да се купи/запази онлайн. Остава да се включат и останалите театри (поне в София) и ще стане чудесна услуга.

 • nousha на 18.10.2007г. в 14:47ч.

  Това даже не са удивителни. Бях писала ревю в „Ритъм“ за последният им албум, секунда да погледна точно какво бяха тези знаци… „фонетичният знак за посталвеоларна съгласна“. Момчетата наистина са добри, гледам, че съм им дала оценка 4/5. Хубавото е, че третият албум е по-добър (и повече ми хареса) от предишните, а парчето „Uninfold“ директно влезе в ежедневната ми „плейлиста“.