трънки и блогинки

OpenFest 2007

Написано на: 26.10.2007 · Един коментар

Почва утре. Програмата е ясна и според мен е най-добра от всички досега. Пак няма да мога да видя всичко, което искам, но специално внимание искам да ви обърна на лекциите в първа зала утре.

Открива Georg C. F. Greve – той, освен, че е председател на FSF Europe е и един от най-добрите презентатори, които съм гледал. Най-интересното при него е че умее да представя идеите на свободния софтуер, акцентирайки на рационалната им страна и поставя след тях моралните и емоционалните аргументи. Неговия начин на презентиране е нещото, което толкова ни липсва при общуването с държавните структури и се надявам да бъде чут от максимален брой хора, а и да си откраднем колкото можем повече.

Теодор Захов лично ще води гениите от Спектър Нет и ще хвърлят бомба. Ключовите думи са Passive Optical Network и Fiber Ho The Home, а останалото ще го видим утре на място и в близкото бъдеще. Вероятно всеки който има интерес в мрежите или нещо общо с доставката на интернет ще иска да ги чуе. Дори и на редовите потребители вероятно ще им е интересно новото им начинание, което има потенциала да промени изоснова достъпа до интернет и начините му за употреба. Мен лично ме сърбят ръцете да тествам и се надявам да стане скоро.

След обяд е представителя на EFF за Европа. Няма нужда да обяснявам кои са EFF и какво са направили и затова внимателно ще слушам. И от него ми се иска да открадна максимално много, за да мога да представям въпроси, които ме интересуват без да ме разбират само хората, които знаят повече от мен. Гори е направила интервю. Там по-добре пише какво и защо.

След него имаме говорещ крокодил, който ще изнесе лекция за VoIP. Като го слушам колко време се подготвя и от кой приема корекции, вероятно ще има нужда да се гледа записа няколко пъти. Деня закриват хората от Wikipedia, които ще покажат две страни от чудото, което създава този сайт.

Весо се забавлява и направи wireless решение за интернет по време на проявата, което отговаря на неговите стандарти и се надявам повече хора да го ползват.

На хуманитарните и арт настроените вероятно ще им е по-интересно на фотографския семинар, който ще се провежда паралелно в Червената къща. Там ще има техника, изключителни лектори и съм сигурен, че ще се получи много добре.

До утре.

Категория: свободни неща

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Николай на 26.10.2007г. в 22:50ч.

    Там сме, само се притеснявам дали ще успея да стана :)
    Лекцията за Disaster Recovery също буди интерес поне у мен. Много е сложен избора да му се не види :)