трънки и блогинки

Опит за цензура или Cease and desist по български

Написано на: 13.11.2007 · 26 коментара

Cease and desist се наричат покъртителните писма, които солидни и страховити юридически кантори в САЩ изпращат до някой дръзнал да подразни техен клиент. Те обикновено са изпълнени с красиви тежки думи, описващи как въху нещастния адресат ще се стовари цялата сила на правото, ако той не се покая незабавно и не приеме безусловно и незабавно написаното. Жанрът е почти художествен, защото в стремежа си да вселят страх и потрес в душицата на адресата, се използват освен сакрални юридически фрази и типографски подходи за оформление на впечатляващ текст.

Формата, явно, е допаднала на хората от интернет доставчика „Селинет“. От негово име, чрез адвокат, е изпратено писмо до Силвина Георгиева, което тя объркана публикува в блога си. Опитът има предимно литературна стойност и на мен ми беше много забавно да се запозная с него. Може да се насладите на снимания текст на писмото:

 1. Първа страница
 2. Втора страница
 3. Трета страница

На мен ми стана забавно още в самото начало, като научих, че милото Дружество се е запознавало с публикации, но тяхната „гладна точка“ сложи голямата усмивка на моето малко лице. И така до края. Удоволствието от съпреживяване полета на авторовото въображение въобще не ми беше помрачено от липсата на каквато и да е аргументация, конкретни твърдения или правна квалификация, но и аз не виждам защо трябва да се разваля хубавата елегия с факти. Подобни изпълнения в САЩ се наричат cartooney, но дори и там не допускат толкова грешки.

Ако трябва да съм по-сериозен, първо бих казал, че това е простотия и груба изцепка от страна на „Селинет“, но най-вече опит да принудят Силвина да се самоцензурира. Искат от нея да премахне публикации, които считат за нейни и явно в бъдеще да не говори каквото мисли. Познавам Силвина и знам колко внимателно си служи с думите. В блога ѝ има две нейни мнения (първо, второ) като потребител на услугите на тази компания, където тя разказва за проблемите, които е имала с тях и обяснява защо е престанала да ползва услугите им. Лично аз не виждам нещо обидно спрямо тях, колкото и да се напъвам да разбера какво ги е засегнало така дълбоко, но и те в писмото си не са уточнили поне интернет адрес или квалификация, която намират за обидна и уронваща престижа им.

Те не отричат да са имали проблеми с услугата си, но използват заплашителни писма, вероятно искайки да накарат други да не говорят за тях. Вместо да се опитват да си подобрят мрежата, „Селинет“ се занимават с разпращане на заплахи и опити за цензура и аз съм сигурен, че услугата им си остава така проблемна. Не зная какво друго мога да направя освен да ви призова да не си избирате за интернет доставчик фирма, която намира за добра тактика да ви съди, ако стигнете до негативно заключение за услугите им, но съм отворен за всякакви идеи за популяризиране на постъпката им.

Категория: всякакви

26 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ирина Марудина на 13.11.2007г. в 14:37ч.

  Не съм юрист, но намирам изрази като „разрез с добросъвестната търговска практика“ и определяне на публикациите на Силвина като „акт на нелоялна конкуренция“ за смешни! Те с бивш клиент/физическо лице/ ли контактуват, или с конкурентна фирма?

  Може и да греша, но защо си мисля, че накърняване на доброто име и репутацията е казус, приложим само по отношение на физически лица?

 • illa на 13.11.2007г. в 14:47ч.

  Пейо, писмото не е чак толкова беззъбо. Първо, исках да питам Силвина, ама се отказах по някакви си причини, къде работи тя? Има ли нещо общо работодателят ѝ с подобни услуги или с някой, който предоставя такива услуги? Второ, Силвина пряко призовава да не се ползват услугите на въпросния доставчик, не просто изразява мнение. Ако отговорът на първия въпрос не е категорично отрицателен, то второто би могло, евентуално … и пр.
  Писмото е предупреждаващо и изчерпателна аргументация не е необходима на този етап. Но това няма никакво значение, де.
  Казусът е интересен. В САЩ, доколкото знам, има прецеденти.

 • Michel на 13.11.2007г. в 15:31ч.

  Ако аз съм недоволен от моя доставчик на Интернет, ако не съм доволен от обслужването в някакъв магазин, ако съм недоволен от това, че в някой ресторант не са ме обслужили добре, пълно мое право е да пиша, че не съм доволен от whatever/what-anyone в моя блог!

  Ако те не са съгласни, да се опровергаят, или да си коригират поведението и да си подобрят обслужването!

  А да пращат такива писма е тъпотия и точно в момента си правят много силна анти-реклама, дори без да го знаят!

 • Димитър Цонев на 13.11.2007г. в 16:00ч.

  Мъка до мъка в това писмо… „Като се знам какъв съм инженер, чак ме е страх да ида на лекар“, каза един приятел преди време. Явно важи в пълна сила и за адвокатите…

 • turin на 13.11.2007г. в 16:01ч.

  Illa, добре казваш, но само едно ме учуди – нима призоваването към неползване на дадени услуги е подсъдно? Не би трябвало да е, сигурно не е.

  Ако работя в конкурентна фирма и призовавам към неползване на услугата, която ме конкурира – тогава ок. Но иначе си е лична позиция на гражданин. Слава богу, все още бойкотът на фирми не е забранен.

 • Pocu на 13.11.2007г. в 16:12ч.

  Тия май са се объркали.
  Ила, къде Силвина призовава да не се ползват услугите на Селинет? Прочетох поста и, тя е изразила мнение в качеството си на клиент.

 • turin на 13.11.2007г. в 16:25ч.

  Ама и да призовава, какво от това?

  Ето, аз призовавам – не ползвайте услугите на „Селинет“, услугата не е добра, персоналът не разбира от качествена поддръжка и накаря за капак ти пращат заплашително писмо.

  Не работя нищо конкурентно на услугата за интернет-доставка на въпросната фирма. Независим понетциален клиент съм. И призовавам да не им се ползва услугата, щото смърди.

 • k'vo ti puka на 13.11.2007г. в 16:30ч.

  Пейо, какво трябва да значи(цитирам) „юридическа ГЛАДНА точка“ ? Първо изречение на втори абзац.
  „…в тридневен срок…, да преустановите в бъдеще? – сега границата строго определена ли е или просто пожелателна?
  Сега, имуществени вреди ли нанася тя(ах ти, вандал, с брадвичката и тубата бензин по relay станциите) или морални(като от клевета)?
  А тя предполагам представлява и друг ISP който им прави нелоялна конкуренция.
  Дружеството освен това възстановява суми въз основа на това което дружеството дефинира като „клевети“. Тез да оставят коза за малко и да помислят.
  Силвина, действията ти може и да са „в разрез с добросъвестната търговска практика“, но ако почнеш да продаваш интернет ще си пусна 3-та линия от теб.
  @Пейо
  Трябва да видиш какви писма се пращат на случайни собственици на 4 и 5 буквени .com , .net и .org домейни от някакви юридически кантори или частни представители. Не правото, сам Господ е на тяхна страна, и ако смотания собственик не им трансферира домейнът без заплащане(някои пък предлагат по най-ниската пазарна цена) то божия палец ще се стовари върху бедната му глава.

 • illa на 13.11.2007г. в 16:50ч.

  ОК, ще си кажа защо не исках да коментирам при Силвина – не дай боже, ония от доставчика да четат коментарите! Затова няма да кажа нищо повече – току виж, дала съм им сламка без да искам…
  Те си знаят защо им е точно такъв тип PR. Не ми се ще да им помагам :)

 • Милен на 13.11.2007г. в 17:36ч.

  Нека и аз кажа нещо – няма да влизам в тълкуване на поканата. Аз също съм адвокат и си мисля, че колегата просто е отбила номера за пред клиента си – съдейки, по грешките и стила – мисля, че това писмо е написано за 5 минути – колкото да си вземе хонорара от клиента. Стилът е такъв, защото клиента го разбира – и си вика „брей какви думи! а така, сплашете я“ :). Това е мое мнение.

  Относно самия текст: г-да от Селинет,
  1. „нелоялна конкуренция“??? – въпросната г-ца/г-жа да е случайно ISP???
  2. „уронване на доброто име“ – нали знаете, че съда борави с доказателства. Интересно би ми било как се оронва доброто име. Вашите думи – с/у моето искане от съда за броя прекратени договори и броя на заявките за технически характеристики на мрежата ви и съответствието и с условията на договора.
  3.“ Предърпени вреди и пропуснати ползи“ – отново – доказателства господа, доказателства. Нека колегата ви обясни как стоят нещата с доказването на непреките вреди :)

  Поздрави

 • Таня на 13.11.2007г. в 17:47ч.

  Оф, аз понеже първо го видях при Йовко и коментирах там гладната точка, а след това видях, че и ти на това си се хилил. Много е забавно наистина :-)
  Виж как хората сами са се определили :-) хи-хи-хи…:-)

  Според мен това писмо изобщо не може да е сериозно. А ако е сериозно, значи юристът им е толкова зле, че случаят е кауза пердута от самото начало и можеше да изчакаме да се позабавляваме още. Малиииии…

 • Xpucmo на 13.11.2007г. в 18:51ч.

  Pocu: …къде Силвина призовава да не се ползват услугите на Селинет?

  Мисля, че се има предвид това:
  „След като най-сетне имам Интернет достъп, използвам възможността да предупредя всеки, който чете тук и си търси Интернет доставчик в София, да не ползва услугите на „Селинет“.“

  Иначе, според мен обвиненията и заплахите са напълно безпочвени. С други думи – въздух под налягане.
  В TPB бяха направили колекция от подобни писма, получавани всеки ден от различни компании като Microsoft и организации като RIAA, CRIA и т.н.

 • Силвина Георгиева на 13.11.2007г. в 19:02ч.

  Здравейте на всички,

  Благодаря за всички мнения. Колкото до конкуренцията и продаването на Интернет – организацията, в която работя, не е Интернет доставчик и не е конкурентна на „Sellinet“ (ние самите ползваме услугите на външни доставчици). Къде работя пише в блога ми, там има и линк към сайта ни, в който е описано с какво се занимаваме. Освен това, в блога си съм изразила лично мнение, а не на която и да е фирма или организация. Не знам защо „Sellinet“ са решили да впишат и това в писмото си – та аз цялото писмо не знам защо са ми изпратили. Все едно – те си знаят. :)

 • Борислав Борисов на 13.11.2007г. в 21:48ч.

  Това е пиар гафът на годината! Предлагам да учредим награда и да я връчим на въпросната фирмичка тържествено. Савина да продължава да пише все така хубаво и да не трие абсолютно нищо. А това мижаво провайдърско недоразумение да съди адвоката си за подвеждане поради некомпетентност, публично уронване на доброто име и т.н.

 • Борислав Борисов на 13.11.2007г. в 21:50ч.

  Извинявам се, в горния коментар да се чете Силвина. Просто съм шокиран от грандиозната глопост на писъмцето и не виждам какви ги пиша :) Може да ги дам под съд за нематериални щети, нанесени ми от прочитането на творбата им.

 • Яна Шишкова на 13.11.2007г. в 21:56ч.

  Силвина, изобщо не им се впрягай!
  Очевидно си го приела по-навътре, а виж – хората навсякъде от душа и сърце се смеят ;)
  И, за да бъда още по-конкретна в отношението ми към подобни практики, ще постна всичко това и в Бг-мамма. Там потребителите са, хм, около 70000, нека отсъдят кой крив, кой – прав.

 • Pocu на 14.11.2007г. в 09:48ч.

  Христо: Благодаря :-) Това не ми звучи като призоваване – мнение, съвет, предупреждение – да. Все едно да предупреди хората да не минават по ул.Х, защото има дълбоки дупки по нея или пък няма осветление и Силвина да получи писмо с подобен текст от общината?!

  Освен това държавата ни призова да купуваме български стоки, но колцина българи следват това? Тези за какви се мислят?

  Силвина: всичко това е въздух под налягане, но моят непрофесионален съвет е за в бъдеще да сигнализираш за такива нередности не само в блога си, но и до съответната държавна институция.

  Пейо: прощавай, че ползвам блога ти, но блогспот винаги са ме затруднявали да си кажа мнението.

 • Dudelove на 14.11.2007г. в 10:28ч.

  Селинет… някак познато ми звучи това име. Не знам защо точно, но имам чувството, че са се пробвали и в други квартали да правят бизнес, но както и да е… Аз не ги познавам, не им ползвам услугите, а от днес съм и далеч от най-бегли мисли да го правя. Всичко това, което са сътворили с това писмо е само горчив показ на слабост!

 • Kiril на 14.11.2007г. в 15:00ч.

  разбира се, че това писмо е смешно, то показва за колко кратко време адвоката е написал тая глупост, само за да отбие номера пред клиента, даже може би това е темплейт :) Нека да я съдят, ако смеят. Сигурен съм, че зад въпросното момиче Силвина ще застанат доста хора (в това число и аз, въпреки че не я познавам), просто защото е права. Крайно време е да започнем да си търсим правата, да покажем глупостта на тази и онази фирма, за да знаят хората. Аман от търговци които трупат пари с некачествено обслужване и лоша услуга. Това нещо ако се беше случило в УСА, търговеца щеше да фалира. Имаше подобни теми в дир.бг, в „черните клубове“, аз лично доста съм писал там.

 • Силвина Георгиева на 14.11.2007г. в 22:01ч.

  Роси: Ако тръгнат да ме съдят или ако последват още някакви подобни действия от тяхна страна, няма да се колебая да се обърна и към съответните институции.

  Dudelove: Sellinet работят в Изток и Изгрев, освен в Лозенец.

 • Св. на 14.11.2007г. в 22:42ч.

  Ако биха тръгнали да търсят нещо от Силвина, Селинет очевидно биха се позовали на уредбата за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите. Само че не съм съгласна с Ила, че имат шансове, по няколко причини. Първо, самите действия на Силвина не са непозволени тъй като са в упражнение на конституционно защитената ѝ свобода на изразяване. Термините обида или клевета са от наказателното право и не биха били относими в този случай. Второ, дори съдът да реши, че е налице непозволено увреждане, което е адски малко вероятно, вредите ще са много трудни за доказване. Обезщетение се дължи само за тези имуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането. Селинет трудно ще докажат някаква причинно-следствена връзка между финансовите си резултати, например и действията на Силвина. Що се отнася до неимуществените вреди, те се определят от съда „по справедливост“ и не си представям, че някой съд би определил в подобен случай някаква неимуществена вреда на стойност по-голяма от един лев. Разбира се, освен нищожните шансове на Селинет да спечелят подобно дело и разноските, в които биха се вкарали за адвокати, експертизи за вредите и други подобни, лошият ПР даже до този момент мисля отдавна ги е убедил, че няма смисъл да опитват. Така че – няма страшно.

 • k'vo ti puka на 15.11.2007г. в 02:44ч.

  Селинет вече би трябвало да са наясно, че когато човек напише Селинет в Гугъл на осмо място излиза следната страница:
  Блогът на Делян Делчев: Селинет заплашва потребител
  На седмо:
  yovko in a nutshell » СЕЛИНЕТ изцепка
  На шесто:
  Sellinet = Селяни.нет
  На пето:
  Селинет
  Писмото от Селинет Леле, колко прости фирми има на тоя свят! …
  На четвърто:
  Силвина: Странно писмо
  Доколкото четох написаното в блога за СЕЛИНЕТ…
  На трето
  Силвина: „Селинет“ – Интернет почти без граници
  Ако продължават така скоро няма да имат своя страница на първо и второ място.

 • Pocu на 19.11.2007г. в 12:37ч.

  Силвина: Нямах предвид да потърсиш защита от съответните институции следварително, а предварително ;-) От известно време си разменям писма с Вивател и КЗП, но нямам време да вложа достатъчно усърдие. Просто така е по-лесно да ти обърнат внимание и да докажеш своята правота.

  Колкото до този случай – струва ми се, че няма да се наложи да предприемеш нещо, защото фирмата си направи достатъчно лоша реклама. А ако толкова глупави, че да продължат със заплахите, вместо да си оправят услугите, значи просто ще си заслужат по-нататъшната съдба. Ще стане ясно, че управителите на тази фирма са неспособни да изпълняват функциите си и вероятно това не са единствените закононарушения. Обзалагам се на един млечен шоколад, че не плащат осигуровки на служителите си върху реалното им възнаграждение, нито ги овъзмездяват за извънредния труд :-)

 • Anna на 19.11.2007г. в 14:57ч.

  Това е супер забавно и освен да се посмее момичето и да им изпрати едно иронично писъмце в отговор, друго няма нужда. Направили са си много „добра“ услуга с това писмо. Сега и тези, които не са ги чували, са разбрали за какво става дума и кои са.

 • Балончо на 22.11.2007г. в 13:50ч.

  На това му се вика „як“ ПР- каква лавина от обратна връзка само е получил…

 • Stanislav на 28.11.2007г. в 12:46ч.

  Намираме се в България ,колкото и да ви се иска когато си платите абонамент за интернет достъп ,да получавате пълна свързаност насякъде,за съжаление не се получава,които и да е ISP,има ограничения които не са наложени от него,а от фирми с които тои работи,или проваидер през които минава неговата свъзаност.За съжаление идеалният случай при които „Плащам за интернет достъп,получавам го без ограничения в портове или скорост“ поне в близките 1-2 години не го виждам.Според мен потребителя трябва да прибягва и до други алтернативи при които да има достъп.Пример у дома да ползва интернет достъп от още 1 доставчик,тоест когато с единият ISP има проблем ,превключвам кабела на другият доставчик.
  Вариант при които да има частични ограничения в достъпа е следният,ако вие ползвате оптична свързаност към вашето ISP,но тогава на месец няма да плащате 30 лева примерно,но в замяна проблеми от типа бавен нет,не работи SMTP,неможе да се свържете с някои на определен порт няма да го има!!!!