трънки и блогинки

Уточнение

Написано на: 19.11.2007 · 5 коментара

Oт БТА е съобщено, че от Фондация „Отворени проекти“ ще опитаме да спрем обществената поръчка на МДААР за MS лицензите. Това не е вярно. Вчера от сдружение „Справедливост“ обявиха това си намерение, а представители на ФОП присъстваха на пресконференцията в подкрепа и изразиха позицията на Фондацията за използване на свободен софтуер в администрацията. Някой, ако има идеи как се поправя разнесената грешка, моля, да каже. Йовко също разказва.

Категория: бележки

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Борислав Борисов на 19.11.2007г. в 13:51ч.

  Има си елементарни принципи на журналистическата етика. БТА ще публикува ваше опровержение, ако им го изпратите, разбира се. На сайта им има всички координати за контакт. Разбира се, най-разумно е председателят на вашата фондация да подпише писмото и да се обади в БТА лично по телефона. Не вярвам колегите да откажат да публикуват уточняваща информация, би било абсурдно.

 • пейо на 19.11.2007г. в 15:01ч.

  @ Борислав Борисов
  Благодаря за съвета! Вече е направено

 • Борислав Борисов на 19.11.2007г. в 15:57ч.

  Искрено съжалявам, че токлкова късно видях текстовете ви. Щях да ви предложа друг вариант на писмото до БТА. Аз съм журналист и много детайлно мога да си представя как се е получила грешката им. Апропо, на пресконференции се ходи с експерти по PR и на репортерите задължително се раздава подробна информация във вид на разпечатки, брошури, листовки, флайъри, позиви (все едно какво) – за да не се получават гафове и за да се гарантира достоверността и посоката на посланието. Гневни писма до медиите се пишат само, ако някой умишлено (да се чете като ) е въвел аудиторията в заблуда. Защото медиите се състоят от живи човешки същества, не от софтуер. И точно затова медиите имат столетна традиция в жанровете „право на отговор“, „извинение“, „уточнение“ и „писмо до редактора“. Казвам ви това най-приятелски и с неподправена симпатия – както лична, така и към каузта на фондацията ви.
  Съжалявам за дидактичния коментар (няма да се обидя, ако го заличите), но предпочитам да си легна довечера с чиста съвест, вместо да отмина лицемерно изненадата си от текста, който прочетох в блога на председателя на фондацията ви.
  Успех!

 • voxy на 19.11.2007г. в 18:00ч.

  Борислав Борисов , абсолютно прав си, всички грешим а в писмото се правят глобални заключения за най-вероятно неумишлена грешка, все едно програмистите не правят бъгове? защото доколкото знам повечето в тези организации са в IT сферата, та трябва ли толкова силни заключения, още повече това с раздаването на материали е много важно, също къде е писмото до медиите което ги информира, дали не трябва да се потърсят грешки и в организацията? иначе най-лесно е да си намериш изкупителна жертва

 • пейо на 19.11.2007г. в 20:54ч.

  @ Борислав Борисов
  Благодаря ти искрено за съветите, но най-вече за отношението! Всички ние, които сме забъркани в това, сме малко по-добри в други неща и съвети и критика, каквито може да ни дадете вие, като журналисти са изключително полезни.

  Благодаря отново!