трънки и блогинки

За онлайн маркетинга на хартия

Написано на: 25.11.2007 · 2 коментара

Жюстин и Горица написаха и издадоха книга – „Онлайн маркетинг. Мисия още по-възможна“. Те винаги са били много мили с мен и ме поканиха на представянето на книгата, а аз си я купих, прочетох и сега ще ви разкажа за нея.

Възприех книгата повече като учебник за студентите на Жюстин или като наръчник за ориентация на поставилия си за цел да се занимава с онлайн маркетинг и като такава тя е много добра. Хареса ми как стегнато и ясно са разработили темите и най-вече стила им на писане, който я прави много приятна за четене и лесна за възприемане. Аз съм забранил всякакви реклами, скриптове и се отнасям безжалостно към опитите да ми ангажират вниманието с търговски послания и ми беше интересно да видя какви подходи може да се ползват, за да се постигне този ефект. Затова, примерно, информацията за игрите онлайн ми беше напълно нова и непозната, а научих и по нещо ново и за другите маркетинг грубости. Искам да кажа и за нещото, което не ми се искаше да е така в книгата – липсата на бележки, цитати и препратки към ползваната литература и библиография за повече информация. От общия списък в края не мога да разбера от коя книга или публикация мога да науча повече по една от всичките засегнати теми. Също така не са посочени източниците на много от изнесените резултати, а когато има име – липсва начин да се индивидуализира самото изследване. И бележките под линия ми липсваха много.

Предполагам, че информацията в книгата освен, че систематизираната и подредена сама по себе си не е уникална и може да бъде намерена и на други места. Уникалното и нещото, което ми беше най-интересно в книгата е изследването и споделянето на опита на авторките относно българските подходи и решения в маркетинговата борба за (или с) потребителя. Има интервюта, изнесени факти и числа, които ми бяха много любопитни, защото аз все оставам настрана от интернет бизнеса в България. Точно това, според мен прави книгата наистина полезна и интересна. Жюстин и Гори са онлайн от много време и занимавайки се с това през тези години са източник на много информация. Надявам се да запазят ентусиазма си и някой ден да опишат всичко, което им е минало през главите докато ние си играехме на интернет.

Категория: за четене

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • gori на 30.11.2007г. в 15:58ч.

    Пейо, благодарим ти за споделеното мнение за нашата книга – това е много ценно за нас. Абсолютно си прав за бележките по линия и др. цитати. Знаем си го като недостатък – причината така да излезе, е че след като я предадем ние, по нея се работи още 3 месеца (в издателството, без нас) докато излезе от печат. И без това крайният вариант сега не ни прави много щастливи (с оформлението и форматирането явно им е било трудно да се справят). А с бележките под линия щяхме просто да ги хвърлим в джаза и книгата да се забави още сума ти време, през което всичко, което сме писали вътре вече щеше да остарее и да не бъде достатъчно адекватно.
    Да ти кажа много ни беше трудно да пишем и да знаем, че ще излезе на хартия – ако зависеше от нас на всяко изречение почти щеше да има линк нанякъде :) Много вероятно следващата книга изначално да си я направим електронна и онлайн :)

  • Валерий Галузин на 09.06.2009г. в 16:39ч.

    Атфар недоумок