трънки и блогинки

Браян Клъф

Написано на: 02.12.2007 · 7 коментара

Браян Клъф е моят герой. Ето кратък фактологичен разказ, от който се надявам да разберете защо аз искам да бъда като него.

Браян Клъф (Brian Howard Clough) е бил и успешен футболист, но най-вече е футболен мениджър. През 1967 година той поема борещият се да не изпадне от втора английска дивизия Дерби Каунти и на следващата година го класира на първо място в групата. През първия им сезон в първа дивизия (тогава е нямало Висша лига), ръководеният от Клъф отбор става шампион на Англия и в последвалото участие в турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ) отпада на полуфинал.

През 1975-та поема Нотингам Форест, който е от посредствените отбори във втора дивизия. На следващата година го класира за първа дивизия. В последвалият сезон не само става шампион на Англия, но и печели купата на лигата. Така, воденият от Клъф, Нотингам получава участва в турнира за КЕШ и става шампион на Европа. Следващата година отново е шампион на Европа. Печели и разни други титли, но на този фон те са маловажни.

Нещото, което прави Клъф уникален, е способността му да прави от посредствени играчи и отбори най-добрите състезатели в света. Звезди, които са напуснали ръководените от него отбори, се превръщат отново в посредствени футболисти, а невзрачните попълнения – в герои на цялата страна. Иначе е алкохолик и виден проклетник, известен с демоничното си и авторитарно поведение. Въпреки пословично лошото му отношение към състезатели и журналисти те продължават да го търсят за съвет до последните му дни.

Негов помощник-мениджър през най-успешните години в Дерби и Нотингам е Питър Тейлър. Със спокойното си разумно отношение, той е негова пълната противоположност и приносът на Тейлър, според думите на Клъф, никога не е бил заслужено оценен. След напускането на Тейлър, Клъф ръководи Нотингам до отпадането им от първа дивизия през 1993-та, без да постигне успехи, сравними със съвместния им период. 1993-та е и годината, когато Манчестър Юнайтед става отново шампион на Англия след прекъсване от 26 години, но напускането на Нотингам Форест от Браян Клъф е събитието, което измести новината за титлата на Юнайтед.

Но тъй като 1993 бе годината, в която успехите на Манчестър Юнайтед тепърва започваха, аз съм я запомнил само с отпадането на Нотингам и с примера на кариерата на Браян Клъф. И искам да приличам точно на него не само заради уникалната му способност да преобразява хората, а и защото Сър Алекс Фергюсън е недостижим!

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Емин Бей на 02.12.2007г. в 16:22ч.

  Аз искам да добавя, че освен уникални мениджъри като тези изброените, за мен герой е всеки мениджър в премиършип, задържал се повече от 5 години.

 • lyd на 03.12.2007г. в 10:41ч.

  бих искала не само да помогна на хората да станат повече от посредствени играчи, но и да се задържат над посредствеността когато спрем да работим заедно :)

 • kanew на 04.12.2007г. в 19:56ч.

  Магьосници като Браян Клъф има в много облсти на живота.
  Добре, че се сещаме от време на време за тях. Благодаря за разказа.

 • минаващ на 04.12.2007г. в 20:12ч.

  и на мен ми бяха любим отбор Форест по онова време, може би заради Робин Худ? още съжалявам за FA cup финала 1992 срещу Тотнъм, единствения им шанс да я вземат.

 • Grimm на 07.12.2007г. в 01:36ч.

  а на мен любим ми е джордж бест. Бест просто.

 • stan на 08.12.2007г. в 16:06ч.

  Привет,не мога да пропусна да отбележа,че под ръководството на същия Браян Клъф, Нотингам Форест влиза в историята с уникалния факт да е шампион на Англия само веднъж, но шампион на Европа два пъти – това казва всичко за качеството на английския футбол :)

 • Forest_fan на 02.05.2008г. в 14:58ч.

  Едва ли ще изненадам някой, ако кажа че за привържениците на Форест Брайън Клъф е просто Бог! Това, което той направи с непретенциозен и скромен клуб като Форест в продължение на почти две десетилетия много трудно може да се повтори при сегашните условия във футбола. Уникалното е, че той започва успехите си с Дарби Каунти и ако не бяха противоречията с техния президент сега щяхме да говорим за купите на Дарби, а не на Форест, но слава Богу Клъф е избрал Форест :-) Имах възможност да се докосна до магията на Брайън на Сити Граунд и да усетя каква е да стоиш на мястото, където е бил и той…. това е нещо, което не може да се опише, а още по-малко пък да се забрави. Много се надявам един ден Форест да се върнат там, където им е мястото, а именно в Премиершип, защото традициите, които създаде Брайън Клъф го изискват, а феновете на Форест го заслужават :-) Brian Clough red & white army!