трънки и блогинки

13.12.2007

Написано на: 13.12.2007 · 5 коментара

На печелившите – честито
Математиката с поръчката на MS лицензите за Държавната администрация е ясна. Не знам каква е разумната отсъпка за такова количество лицензи, но предполагам, че са подходили хуманитарно и са умножили реалната цена по две. Освен всичко, обществената поръчка е за рамково споразумение, което означава, че могат да бъдат закупувани допълнителни лицензи без нуждата от нова обществена поръчка. Вени е събрал цялата наглост в сигнал до прокуратурата.

Не знам дали е от наглост или от мързел от МДААР не са се и опитали да замажат основанието за даването на парите. Аз бих добавил в поръчката и споменаване на някакви услуги по софтуера, допълнителна поддържка или каквото и да е привидно основание да оправдае цената. Министър Хаяско и АПК „Регрес” ще имат стотинки да черпят.

Подредба на мобилна клавиатура
Напоследък пиша много sms-и и ми клавиатурната подредба ми бърка в здравето. Мисля си, дали има начин да се подмени и ако такъв начин същестува – как трябва да бъдат подредени буквите, така че създаването на съобщение да изисква най-малко натискания. Първо се замислих за статистическо изследване на най-ползваните букви в езика и подредба спрямо това разпределение. После се сетих за tripwire филтъра на spamassassin, и възможно изследване на най-честo ползваните срички, за да може съответствието в тяхните букви да е изисква най-малко натискания. Другия подход, разбира се, би бил използване на предвиждане на думата с използване на Т9 подобни методи взаимствани от алгоритмите за проверка на правописа. А като добавим, че при sms-ите се ползва и „латиница“, за която всеки си има свои правила, ми се струва, че е далеч по-лесно да звънна, но ми е любопитно дали някой е мислил по задачата в нашите усложнени условия.

Запазени места в театралните зали
Няколко поредни постановки в Сатиричния театър ми прави впечатление, че винаги две места в самия център на залата са празни. Те са в една от най-скъпите секции и около тях винаги местата са заети. Разказаха ми, че в Народния театър винаги има едно празно място, запазено за Иван Вазов, но някой знае ли каква е причината в Сатиричния тези местта са празни и дали и по други театри има подобни традиции?

Търся да си купя:
Напоследък имам желание да се сдобия с няколко вещи и бих бил благодарен, ако някой ми даде идея от къде може да стане това.

Клавиатура (и монитор) за IBM работна станция. Обичам да пише IBM на компютрите ми. Обичам и ръбатия им дизайн и това, че издържат на бой. За съжаление откакто продадоха PC бизнеса на китайците от Lenovo, на бившите IBM продукти им пада качеството. Затова се чудя дали някой знае от къде може да си подаря една клавиатура, каквато върви с последните работни станции с логото на IBM? А ако има възможност и за ново 19’ LCD, още по-хубаво ще ми стане.

Ножове за хвърляне. По-точно може да се нарекат пластини, защото спортните ножове са твърде големи за моите идеи. Обикновено пластините за хвърляне са около 15-20 см. и нямат режещ ръб. Най-важното в тях е баланса и някои модели имат възможност той да се регулира. Нещо подобно или такова.

Категория: кратки

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Longanlon на 13.12.2007г. в 12:03ч.

  http://oragie.net/throwers.htm

  малко са скъпички обаче :)

 • pro01 на 13.12.2007г. в 13:44ч.

  Последно гледах IBM работи при Събинчо – имаше работни станции с клавиатури и TFT-та.

 • bib на 13.12.2007г. в 17:34ч.

  едно кратко обобщение на написаното от теб и прогноза за следващата седмица:

  Ще се обърнеш към хаяско за клавиатура на айбием, след което ще станете чудни приятели и ще разбереш че двете места в театрите се пазят за вас двамата, но не са ви го събощили, защото още набират смс-а :)

 • k'vo ti puka на 13.12.2007г. в 23:33ч.

  Хващай пилата и няма пречки пред теб. Само ти трябва лист стомата, но мисля, че ще успееш да си намериш. И добри ще си ги направиш, и каквито ги искаш ще бъдат, форма, големина, баланс…
  А колкото до подредба на клавиатурата… Не знам дали някой все още е направил изследване базирано на сливането и заемките в различните езици. БДС подредбата например е безнадеждно остаряла. Ползваме толкова много чуждици от латински езици, че фонетичната подредба трябва да бъде възприета като стандарт. Ама не тая във Виста. Там някой гений от БАН се е изакал по въпроса.
  Помеждудругото. Смяташ да замеряш изключително издържливата техника на IBM с бойни пластини ли? Подредил си ги в една категория… Направи следното. За да се упражняваш добре, купи си свястен проектор и си пусни някой филм в който проекцията на хора и обекти ще е 1:1 . Апликирай добре, най-голямата и чистата си стена с дебел, корков тапет. Прожектирай там. Хвърляй пластината по хората.

 • пейо на 15.12.2007г. в 07:07ч.

  @ Longanlon
  Снощи си направих една разходка до там и вече си имам една пластина. Доста дълги и тежки са и няма да мога да си ги хвърлям в домашни условия, както исках, но пък за сметка на това как добре летят :)

  @pro01
  Благодаря, като се знам, ще си тръгна с още няколко ненужни неща.

  @ bib
  Това е почти 1:1 репортаж :-)

  @ k’vo ti puka
  Едно време келешите кесиха по тротоарите и търкаха монети от 5ст в плочките, за да могат да ги изпилят до размера на 10ст и така да ги ползват в автоматите за телефон, набутвайки БТК. В това време ли искаш да ме върнеш?