трънки и блогинки

04.01.2008

Написано на: 04.01.2008 · 17 коментара

Новите доносници
Новата Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) си има специален закон, служителите ѝ имат специални придобивки и привилегии, но най-вече и специални правомощия за постигане на целите си. Сред тези правомощия е и да „привличат граждани за доброволно сътрудничество“. Осъществяването на такава дейност би трябвало да е нещо нормално, ако не беше негативното отношение към бившите сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби. В момента е в сила и закон, който прави задължително оповеставянето на такова минало сътрудничество за лица, които заемат публични длъжности.

В този контекст ме интересува, какво е отношението на осъждащите бившите агенти и сътрудници, към бъдещата дейност на ДАНС и се опитах да формулирам въпрос за анкетка:

Ако считате, че сътрудничеството с бившата ДС е морално укоримо, одобрявате ли сътрудничеството с ДАНС?
View Results

Разбира, се е невъзможно в да/не отговор да се съдържа мотивацията ви, която ми е значително по-интересна и затова ще помоля да изкажете вашето мнение като коментар или като отделен текст, към който да ме насочите.

Магнитна отключалка
Вече имам още един телефон. И нов „домашен“ номер имам, но за него – по други канали. Купих си калъф за новия телефон и установих, че клавиатурата му се отключва, ако е близо до магнита на закопчалката. След като си поиграх намерих точното място, където трябва да се насочи магнита, за да се отключи клавиатурата, за която предполагах, че се отключва само с клавишна комбинация. Мога да си нагодя много приблизително обяснение, от познанията ми по електротехника, но дали някой може да даде точно обяснение и най-вече ако има идеи дали може да се пробва нещо друго.

Празничен спам
Винаги съм се чудел дали хората, които изпращат масови поздравителни sms-си, си пускат един и на тях самите. Аз не пращам подобен поздравителен спам и нарочно не отговарям на такива съобщения. Тази година с радост заключих и че вече не съм адресат на масови честитки. Темерутщината, явно, дава резултат. Още по-хубаво ми стана, че получих съобщения само от хората, които исках да чуя и тяхните пожелания приличаха много като на писани лично за мен. Пожелавам ви го и на вас.

Детски игри
Много ми хареса

Категория: кратки

17 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Лъчко на 04.01.2008г. в 13:32ч.

  Гласувах с Да.
  Не за друго, ами защото е казано, че гражданинът ще сътрудничи „доброволно“. И ако наистина е така – няма нищо лошо.
  Но нещата са твърде относителни. Специално за България думите „привличане“, „доброволно“ и „сътрудничество“ като нищо може да бъдат изтълкувани друго яче и група мутри със значки (или там, какъвто документ ще представят тези нови агенти) да нахлуят със пищови/стоманени тръби у вас и да те накарат да следиш жена ти дали разказва вицове за агент Гоце; примерно.
  Все пак обаче съм от поколението, което не е видяло нищичко от комунизма (всъщност, живял съм почти пет месеца под управлението на Бай Тошо, за да съм точен) и ми се ще да гледам по-позитивно на нещата.
  Та, ако наистина тази агенция има нужда от моята помощ за всеобщото благо, това благо не е в разрез с моите убеждения и ме помолят по някакъв любезен и адекватен начин, обяснявайки ми добре какво и защо трябва да направя – защо не?

 • Anonymous на 04.01.2008г. в 14:14ч.

  Re: Празничен спам – „Тази година с радост заключих и че вече не съм адресат на масови честитки. Темерутщината, явно, дава резултат. Още по-хубаво ми стана, че получих съобщения само от хората, които исках да чуя и тяхните пожелания приличаха много като на писани лично за мен. “
  Не мислиш ли че тук има противоречие – хем не искаш да получаваш поздравителни смс (т.нар. от теб спам) и се радваш че вече не те спамят, хем се радваш че си получил само от тези, които си искал да чуеш и даже са ти харесали пожеланията…
  Май въпроса е че преди си получавал поздравления и от хора за които не ти е пукало/не са значели нищо за теб…

 • Боян на 04.01.2008г. в 14:15ч.

  Re: Празничен спам – “Тази година с радост заключих и че вече не съм адресат на масови честитки. Темерутщината, явно, дава резултат. Още по-хубаво ми стана, че получих съобщения само от хората, които исках да чуя и тяхните пожелания приличаха много като на писани лично за мен. ”
  Не мислиш ли че тук има противоречие – хем не искаш да получаваш поздравителни смс (т.нар. от теб спам) и се радваш че вече не те спамят, хем се радваш че си получил само от тези, които си искал да чуеш и даже са ти харесали пожеланията…
  Май въпроса е че преди си получавал поздравления и от хора за които не ти е пукало/не са значели нищо за теб…

 • dzver на 04.01.2008г. в 14:15ч.

  Гласувах „Не“.

  Не вярвам на създателите на тази репресивна структура. Те са същите, създали ДС, концентрационните лагери, забраната за пътуване в чужбина и т.н.

 • Чефо на 04.01.2008г. в 14:18ч.

  Донасянето е кражба на нечия лична свобода в полза на политическа система; последствията за ограбения могат и да са много по-тежки. Нека мотивите на доносника да са благородни, а донесението – истинно.

  Моралната оценка за доносниченето в полза на политически режим минава през моралната оценка на този режим. Ако комунистическия режим е добър – браво шестаци. Ако сегашната политическа система заслужава донасяне и наказване на вразите – браво ДАНСяри. В този смисъл смятам, че одобрението за донасянето Преди и След не са свързани толкова, колкото анкетата предполага. Вграденото ми отвращение към доноса все пак ме накара да цъкна „НЕ“.

  Намеквам, че колкото по-малко политика има в режима, толкова по-добре. В една неполитична община е най нормално да донесеш за съмнителни типове по границата: или ти или те, в крайна сметка. Да се надяваме, че опазване на националната сигурност ще бъде повече опазване на живота, здравето и имуществото на българските граждани, а Мита за Батак ще си го пази националното опълчение :)

 • vpetkov на 04.01.2008г. в 15:17ч.

  след първата ми коледа с мобилен телефон.. реших да оставям телефонът си надалеч по празниците.. и от тогава съм по спокоен.. явно не съм само аз..

  иначе гласувах с ‘не’.. без дори да се замислям дълбоко, защото подобни начинания в нашата родина никога не са домислени, а и да са – не се изпълняват правилно.. как мога да съм поддръжник на нещо, за което съм почти сигурен, че няма да го бъде..

 • Иван Ангелов на 04.01.2008г. в 15:48ч.

  Също гласувах с „Не“. Не виждам с какво ДАНС ще се различава от ДС. Дори не са проявили голямо въображение – сложили са само две букви между ‘Д’ и ‘С’. Мисля, че доносничеството нарушава личната неприкосновеност. И за разлика от Лъчко, смятам, че сътрудничеството с такава структура (доносничеството) е оправдано само ако не е доброволно. В смисъл такъв, че ако човек е бил принуден (например чрез шантаж) да донася, тогава вероятно не бих го обвинил. Докато ако доброволно доносничи за мен, това означава, че той накърнява личната ми свобода, при това на добра воля.

 • Димитър на 04.01.2008г. в 15:52ч.

  Гласувах с „Не“ – създаването на паралелно МВР с глава бивш офицер от 2-ро главно не допринася за демократизирането на страната.
  Освен това тази седмица за пореден път стана ясно какви „оперативни комбинации“ забърква МВР – съмнявам се, че ДанС ще е по-различна.

 • Ivailo на 04.01.2008г. в 16:13ч.

  Аз пък „спамих“ за коледа, но за нова година не успях, бяха претоварени линиите. Кажи ми защо да не пожелая на някой няколко хубави неща? Защото трябва да съм хейтър ли? Не ми харесва подобна логика.

 • Ангел Грънчаров на 04.01.2008г. в 18:03ч.

  Въпросът е формулиран доста подвеждащо и объркващо :-)

 • Ангел Грънчаров на 04.01.2008г. в 18:04ч.

  Първата и втората му част някак си не се съвместяват особено…

 • Лъчко на 04.01.2008г. в 21:40ч.

  Ама… сътрудничество != доносничество.

 • zlatkata на 05.01.2008г. в 09:33ч.

  аз пък не успях да измисля име за безличните смс-и,които получавам по празници но им се дразня дори повече от теб.И наистина отговарям само на тези,от които си личи че са предназначени само и определено за мен.И ги мразя,нарушават ми празничното спокойствие..

 • Matey на 06.01.2008г. в 22:24ч.

  Гласувах с „не“ и мисля, че имам поне два аргумента за моралната низост на сътрудничеството с тайните служби във всичките му някогашни и днешни превъплощения. И двамата са емблематични журналисти, които без угризения прецапаха прехода и продължават да ни учат на ум, разум и морал. Става дума за Кеворк Кеворкян, или агент „Димитър“ който е донасял за колегите си от БНТ със същата страст, с която водеше „Всяка неделя“. Сега пък всяка седмица дава оценки и държи морални проповеди от страниците на популярен всекидневник, чийто главен редактор също се оказа тайно ченге. Другият е Георги Коритаров, агент „Алберт“, който се отърва с една сълзлива изповед за „патриотизма“ на тайните агенти. И продължава да ни облъчва от един ТВ-екран със същото усърди, с което е топил състудентите какви книги четат и какви вицове разказмат на купоните.

 • bib на 07.01.2008г. в 09:48ч.

  Гласувах с Да.
  Да донасяш на „държавна сигурност“ на политически режим БИ ТРЯБВАЛО ДА Е РАЗЛИЧНО от това да донасяш за нередни или застрашаващи сигурността на държавата факти, когато има демократично и свободно избран парламент в демократична страна.

  Първото би трябвало да е подсъдимо, а второто трябва да представлява гражданското ни съзнание.

  Друг е въпросът, че пак от гражданското ни съзнание зависи да действаме, когато видим, че информацията се използва срещу свободната воля на хората. Така че, топката си остава в нас, гражданите.

  Аз също не мога да понасям доносниците и съм дори съм доста крайна по въпроса дали трябва да останат на свобода, но не мисля, че можем да си позволим да сме толкова субективни и да оставяме миналото и страха да ни ръководят днешния ни избор.

 • VoIP на 09.01.2008г. в 17:34ч.

  Гласувах с „не“. Има си агенти под прикритие и подобни техники с щатни сътрудници.

  Така за гражданите ще изчезне след години въпросът морално ли е или не е да си доносник, дали целта оправдава средствата, на държавата ли си служил или на партията, когато тогава е била на власт, твоите качества ли само са те направили това, което си или доносничеството е помогнало, не си ли бил позициониран някъде само заради принадлежност към силовите служби на държавата . Цитираните по-горе имена на известни хора демонстрират това.

  Пък който има гражданско съзнание за нещо – да вдигне 166 и да говори – там всичко трябва да се записва.

  А доносничеството винаги е насочено срещу свободната воля – мислите ли, че ако на един купон или на работното място кажете, че сте доносник хората ще се държат така, както биха се държали ако не знаеха ?

 • N.Pepelishev на 09.01.2008г. в 18:16ч.

  А такива като мен, които смятат, че сътрудничеството с бившата ДС не е укоримо (защо – дълга тема), какво да изберат?

  п.п. Модела на телефона плс :)