трънки и блогинки

Как да си изчистя обувките?

Написано на: 07.01.2008 · 10 коментара

Имам сол по обувките и ме дразни. Ако лугата е NaCl и е сол на силна киселина и силна основа, не би трябвало да стане с разтвор на оцет, както пише по сайтовете. Освен това оцет нямам, пък и той изсушава кожата. Какъв е умния начин да се направи това, какво правите вие?

Категория: бележки

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Дончо на 07.01.2008г. в 21:32ч.

  Поръчай обувки с плътен оловен обков. Хем няма да са така чувствителни към лугата, хем ще те потренират!

  Спомняш ли си за Хон Гил Дон?

 • MiCRoPhoBIC на 07.01.2008г. в 23:20ч.

  Ами потапяш ги в половин педя вода за 5-10 мин. След това ги изваждаш, подсушаваш. По-късно малко свинска мас. След това черна вакса. На другата сутрин ги лъскаш и си готов. А нима не ползваш кубинки ? ;-)

 • Marfa на 07.01.2008г. в 23:28ч.

  Ми не знам, аз лично съм се спасявала не с оцет, а с разтворено във вода лимонтузу и то не за друго, а щото не мирише като оцета. Вярвай, помага. Безнадежно побелели от сол черни обувки се спасиха по този начин.

 • И.Е. Станков на 07.01.2008г. в 23:56ч.

  От едба колумбиика (а те би трябвало да имат опит с кожените мокасини) научих, че кожени обувки се мият отлично с газирана вода и ако е нужно малко сапун. Не знам защо е така, но функционира.

 • Мариела на 08.01.2008г. в 00:35ч.

  Естествената кожа се обработва със (много) сол. В следствие на което солта или е от самата кожа или от околната среда ==> нещо мазно за изолация. Мен са ме учили със течен парафин (има в аптеките).

 • Емин Бей на 08.01.2008г. в 00:53ч.

  бърша ги с парцал и после с боя или крем

 • Steve на 08.01.2008г. в 08:07ч.

  Вариантът с парафин ми се струва най-удачен. И аз имам проблем със солта – колкото и да ги бърша и „почиствам“ с разните лустра – някакъв особен ефект няма. Всъщност, има, но е временен, докато обувките не изсъхнат. А парафинът не задържа влага, безцветен е и е „естествен импергнант“. Добре, че зададе този въпрос, да се сетя да си купя днес и аз.

 • bib на 09.01.2008г. в 15:50ч.

  стъклено бурканче с име RUMERCA, представлява адска смес от мас и прочее за обувки. продава се в магазините за обувки.

  В София – например в магазина на „Корида“ на патриарха( и витошка), срещу книжарница Хеликон. Предполагам, че го има и в други магазини. Струваше около 3лв и определено е достатъчен за целия сезон.

  Екстри: Освен, че не се поврежда кожата на обувките, почти не се цапат ; )

 • dryadiveline на 13.02.2012г. в 12:35ч.

  Ако са обувки от лицева естествена кожа, и са побелели от солта и лугата, веднага щом можете, да ги измийте максимално добре под течаща вода. Напъхвате вътре вестници, за да могат да изсъхнат напълно. Ако има нужда, ги подменяте (вестниците). Когато сте сигурни, че са абсолютно сухи, намазвате с течен парафин, за да не пропускат вода. Най-добре да се оставят за денонощие. След това с крем-боя за обувки. Аз лично мажа с боя и по три пъти на ден, ако се налага.
  За обувките от велур има специални четки (моята си я взех от Salamander на Витошка, но предполагам, че и в други магазини я има). С четката се чисти прахта и мръсотията, но на сухо. Аз имам 2 чифта зимни велурени, и ако са побелели от солта първо ги подсушавам (с вестници, или спама от пощата), после изчетквам и накрая спрей за велур.

 • Demigod на 11.12.2015г. в 17:49ч.

  Значииииииии

  Забрави за тия вуду магии, описани по-горе. Хората са го измислили. Най-добрата поддръжка на обувки или каквото и да е било е „превенцията“. Продават импрегниращи спрейове, които предпазват от вода и мръсотия. Най-ефективни и доказани на пазара са тези на Pedag. А за възстановяване на цвят имат всякакви спрейове и бои