трънки и блогинки

Карта на камерите в София

Написано на: 16.01.2008 · 20 коментара

Напоследък се появяват все повече камери, които следят не само трафика на превозните средства, но и движениетето на пешеходците в публичните пространства. Това, разбира се, се прави „за наше добро“, но няма ясна гаранция как се ползват тези възможности за наблюдение. В тази връзка се сещам се за три законови основания да бъдат ползвани средства за наблюдение, изключващи принципа на чл. 32(2) от Конституцията, че никой не може да бъде заснеман без негово съгласие:

 1. На основание чл. 66 от Закона за МВР се създава възможност за ползване на средства за явно наблюдение, с цел предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред, като това трябва да бъде обявено по подходящ начин
 2. Регламентиранната в Закона за частната охранителна дейност „Самоохрана“, която допуска видеонаблюдение, но само в границите на охранявания обект
 3. По реда на Закона за специалните разузнавателни средства за нуждите на наказателното производство

Наблюдението по т.3 очевидно става без обекта на наблюдение да бъде информиран, а присъствието на камери по т.2 трябва да се обозначи ясно при влизане в охранявания обект, така че приемам тези случаи за приемливи. Моите опасения са насочени най-вече към камерите, поставени на основание т.1, върху чието използване не виждам никаква въможност за контрол или гаранции за зачитане на правото на лична неприкосновенност. Също така, събраната чрез тях информация не би трябвало да може да се използва в наказателен процес. Това прави функцията им по-скоро сигнална и второстепенна, а това за мен не отговаря на средствата и усилията вложени в умножаването им. Законът за МВР предвижда и задължение за оповестяване на присъствието на камери, но „подхдоящия начин“ или или не е намерен или не е търсен въобще.

Вероятно не само аз искам да зная кога съм сниман и тъй като считам, че съответната дирекция на полицията не си е изпълнила добре задължението да ме информира, ви предлагам да направим една карта на която да са означени местоположението на камерите и предполагаемия регион, който наблюдават. За целта най-лесно ми се струва да ползваме Google Maps, като съм създал карта, която може да бъде редактирана от всеки, където да бъде означено местоположението на наблюдаваните райони. За да добавяте и редактирате картата ви е нужен профил в Google, който се надявам да имате и без това.

Нямам опит в съставянето на карти, но мисля, че е подходящо да се ползват Placemarks за приблизителното местонахождение на камерата, като в беклежката се описва къде е поставена, а с инструмента за форми (Shape tool) да се описва предполагаемия район на наблюдение. Ако нямате познания, тази част от документацията ще ви е полезна. Всякакви мнения и препоръки как би било най-добре да се направи са добре дошли.

А ако сте ектремисти и не ви се занимава с рисуване по карти, но наистина мразите камерите, може да помислите теоретично върху варианта за прогаряне на светлочуствителното им тяло с някое от тези китайски лазерчета, които са с мощност от четвърт до цял ват. Обществената поръчка едва ли е спечелена от фирмата, доставила най-качественото оборудване.

Категория: проекти

20 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Георги на 16.01.2008г. в 14:55ч.

  Добавих оная на datacom дето снима към Попа. В един от автомобилните форуми бях гледал тема за камерите на КАТ. Тях да ги обозначавам ли :)

 • skotie на 16.01.2008г. в 14:58ч.

  Говори се, че вече има и коли оборудвани с камери. Как да обозначаваме „мобилните“ камери? ;)

  Утре трябва да ходя да гледам филмче или снимки в КАТ :(. Мисля че точно на ректората са ме снимали.

 • камен на 16.01.2008г. в 16:16ч.

  Добавих и камерите пред Булбанк

 • Георги на 16.01.2008г. в 16:20ч.

  Ето я темата… :)

  http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=20876

 • dzver на 16.01.2008г. в 16:22ч.

  Много е спорно и за какво точно се ползват и камерите на КАТ. Ето, skotie са го извикали, но аз всеки ден правих десен завой от средна лента на Орлов мост, преди да разбера, че ме снимат. Направил съм нарушението стотици пъти. И не ме повикаха.

  Орлов мост и Цариградско шосе от печатницата до Орлов мост се снимат с 10-15 камери.

 • MacTeP на 16.01.2008г. в 17:45ч.

  Доста отдавна има подвижни камери в коли както каза skotie.

  Преди околко 2 години едната беше едно жълто Daewoo Racer, доста често можеше да се види паркирано до пътя към летището.

 • Иван Ангелов на 16.01.2008г. в 18:32ч.

  Искам само да внеса малка поправка относно лазерчетата. Няма джобни лазерчета с мощност 0,5-1 W. Това е страшно много и такава мощност имат само големи лазери с по-сложно устройство и захранване. Светлинната мощност на по-сериозните джобни лазерчета вероятно достига най-много 1 mW, тоест са хиляда пъти по-слаби. Това е достатъчно, за да си увреди сериозно човек зрението, но не знам дали може да повреди дори калпава матрица. Всъщност, ако матрицата е калпава, вероятно ще е с по-ниска чувствителност, което ще я направи пък по-устойчива на по-високи мощности…

 • Милен на 16.01.2008г. в 19:36ч.

  Пейо,

  редактирай си поста за лазерчетата, че току са го възприели като подбудителство и в последствие като помагачество :)

 • Ik0 на 16.01.2008г. в 19:55ч.

  На запад списък с местата с камери за GPS-и се продават и то не евтино. Например всички(?) камери във Франция струва €44
  ( линк )

 • Илия на 17.01.2008г. в 12:40ч.

  С лазер ако не става, с магнетрон от микровълнова печка 100% става… освен това не е нужно да стоиш пред обектива. Само иска повече време и 220 волта :)

  BTW по света като те снимат с трафик камера, слагат едно петно на седалката до теб… не се знае кой може да жиди снимката и да изникнат въпроси с кого си пътувал…

 • Гюро на 17.01.2008г. в 14:58ч.

  Бравос за инициативата!!!

 • Anonymous на 18.01.2008г. в 15:24ч.

  тук в Англия има CCTV камери на всеки ъгъл…..
  освен това в студентското общежитие, където живея, разни хора от администрацията „имат право“ да си влизат в стаята ми, когато ме няма…. няма да се учудя, ако имам камера и в стаята си.
  Big Brother society отвсякъде!

 • Жени на 18.01.2008г. в 15:25ч.

  това бях аз в предния коментар ама забравих да се отбележа :о)

 • боби на 21.01.2008г. в 00:30ч.

  Ммного добре, дадох си центовете. От утре започвам да си водя записки:)

 • Илияна на 13.09.2008г. в 19:59ч.

  Всички камери от България – по градове и курорти на този адрес: http://www.webcambg.com
  Имало си и архив за интересни моменти – има снимки от затрупали я ни сняг в началото на тази (2008) година :)

 • TrafficCamers на 28.01.2009г. в 16:07ч.

  Как да ги избегнем ? http://www.photoblocker.dir.bg

 • Anonymous на 13.02.2009г. в 00:37ч.

  Карта за трафика в София с 3-те действащи уеб камери http://sofiatraffic.info

 • Милчо на 11.07.2009г. в 17:07ч.

  Ми да ви кажа това с камерите ми харесва но ги направете поне с малко по добра резолюция.Вижда се кофти и наказваит всеки които наришава закона а не само обикновените хорица.

 • Потърпевш вече на 28.12.2009г. в 14:51ч.

  Здравейте!
  По въпроса за подвижните камери – аз съм потърпевш от тях и знайте, че със сигурност ги има. Знам, че софиянци пътуват на юг и искам да им кажа, и не само на тях: в Благоевград има подвижна камера в бяла полицейска кола, но без надписи на нея. Снимали са ме през август с 90+ км в час, а един колега вече втори път го снимат. Направиха ми акт, а сега чакам наказателно постановление и вземане на книжката за 1 месец.
  Колата стои на Е79 в района на Благоевград и до кресненското дефиле със сигурност, а може би и на други места.
  Снимката на колегата е била перфектна в анфас, мен са ме снимали отзад, но номера на колата се вижда и като няма кого да набутам за потърпевш, ще си нося последствията.
  На привържениците на кроткото каране ще кажа, че няма такъв филм – опитвал съм се, но особено когато си със служебната кола и бързаш по работа, говориш по GSM-а и т.н. няма начин да не се унесеш някъде и да не спазиш някое ограничение. Мен лично ме дразни факта, че камерата се поставя на места, които по принцип не са особено конфликтни точки и там се кара обикновено бързо, за да се отметнат необходимите по план глоби.

 • Потърпевш вече на 28.12.2009г. в 14:55ч.

  Забравих да попитам: чакам наказателно постановление, но тъй като се проточи доста времето от нарушението до сега, има ли някакъв начин да се обжалва и отпадне процесуално то? Надявам се да има някой по-сведущ по темата.