трънки и блогинки

Игри oтдавна играни

Написано на: 29.01.2008 · 6 коментара

Шах-клуб номер 72
Надявам се, да има пловдивчани, които да помнят шах-клуб номер 72. В началото на Стария град, до сватбената зала, в подножието на св. Богородица, това е бил родния дом на Константин Стоилов. От когато ходех да играя там, помня само как се местят фигурите, че кифлата с мармалад струваше 16 стотинки и как гросмайсторите се събираха в задимена стаичка да проиграват и анализират партиите между Каспаров и Карпов, които бяха най-важното събитие в света. Понякога повтарях по-простички партии на Каспаров и помня как несдържаната му агресивност едновременно ме плашеше и възхищаваше, но само това ми остана.

Спомних си за опитите с шаха и за Каспаров, когато се опитах да проследя мисълта в партията на Топалов и Крамник, но само наблюдавах как разгъва непонятна и великолепна офанзива. Много си приличат стиловете на Каспаров и Топалов и за мен е удоволствие да го гледам. Върхът на удоволствието е снимката първа страница на FAZ. Точно на тази първа страница! Типографията и цялостното оформление на FAZ ме възбужда повече от нормалното, но мисълта ми беше, че ако някой има път покрай бившия клуб номер 72 да им помаха, моля.

Micropolis
SimCity под GPL! Това трябва да е достатъчно. Казва се Micropolis и е точно толкова грозен, колкото изглежда. Но за мен е най-прекрасен и не мога да му се нарадвам! Пакетите за Fedora, за да не губите време.

Прекарал съм безумно много време докато разгадая правилата на SimCity. То беше повече от болест. Борбата за време пред компютъра, липсата на документация и незнаенето на английски са ме вкарвали в безумни ситуации. Веднъж, когато се чудех какво е evaluation, реших да произнеса думата пред една учителка по английски, за да ми я обясни. Бил съм, примерно, четвърти клас. Тя ме погледна учудено, пое си въздух и започна с обяснението: „Овулация е когато…“.

FreeCiv
Не мога да не спомена царицата на всички компютърни игри, а също така и да попитам дали някой знае решение на проблема със сценариите в 2.1.х клона. Държа да играя с истински карти, където народите почват от истинските си местоположения, а от 2.1 явно са развалени началните местоположения и всеки почва от където се случи, а и се намесват народи, които въобще не са от същия континент. Трудно се прави България на всички морета при такива условия.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Балончо на 29.01.2008г. в 10:43ч.

  Много яко се зарибяваме през 2008 всички май. Аз започнах да играя клона на Transport Tycoon Deluxe- OpenTTD.

  От два дена съм супер зарибен- особено със нововъведенията играта е станала сташна…

 • пейо на 29.01.2008г. в 10:48ч.

  Това беше друга страшна краста! Я дай връзка да видя кое как и да си го пусна някоя вечер.

 • Балончо на 29.01.2008г. в 11:12ч.

  http://www.transporttycoon.net/ – това е страницата на един голям фен със страшни съвети- настройки на влакови светофари и други. Оттам си сваляш играта.
  За Win 2000/XP /Vista трябва да го пуснеш чрез TDD patch, ако ти се играе оригиналната игра с малко модификации.

  Но истината е във http://www.openttd.org- модифицирано яко, само му трябват оригиналните файлове от играта, за да работи. Има сума ти валути, можеш и сам да си правиш- аз бачкам с левове вече. Оставям те да ги откриеш пинизите сам :)

 • пейо на 30.01.2008г. в 14:05ч.

  Благодаря, най-скоро ще намеря време и ще го пусна. Сетих се, че имаше и още една много добра игра Colonization и тя си имаше свои сериозни предимства пред останалите.
  Допълнение: Май доста хора си спомнят с добро и я играят.

 • sorcerer на 05.03.2008г. в 13:17ч.

  Тези трите (Colonization, Civilization и Transport/Railroad Tycoon) заедно с MAD TV и Pirates! Gold са едни от най-добрите игри на всички времена. В днешно време не правят такива игри. Днес игрите са по 9ГБ на 15 диска, искат 50 пач-а и брутален компютър, ако случайно успееш да я инсталираш. И са толкова претрупани, че се губи идеята…

 • Anonymous на 16.01.2010г. в 16:11ч.

  гщогшощ