трънки и блогинки

Чаени разнообразия

Написано на: 27.02.2008 · 14 коментара

Чаени и кафени хора
Въобразявам си, че мога да позная кой сутрин пие чай и кой кафе. Разликата е най-вече в начина по който изглеждат кафеджиите преди кафето си. Разликата е и в начина, по който изглеждат, след като са пили кафе. По впечатленията от поведението на хората около мен, кафето не те прави по-бодър – то само ти пречи да спиш. На мен чаят ми дава енергия и положително настроение, докато колегите, след кафето, са по-скоро готови да приемат каквото трябва да им се случи през деня.

Кафето също така е и стандартна услуга и не дава голяма възможност за разнообразие при приготвянето му, освен ако не сте на правилното място. Контролът при приготвянето на чай от листа дава възможност за експерименти, които понягога водят до по-хубаво. Ето няколко идеи:
tea

Пресован чай
Дозичката пресован чай, която е в ляво на снимката, стига за около литър нормално силен чай. Основната разлика е че пресованият чай не губи вкуса си толкова бързо, което го прави доста силен. Някои продавачи препоръчаха, че една дозичка може да се ползва няколко пъти в един ден, като прави силен сутрешен чай, ободряващ за следобеда и слаб за вечерта. На мен ми е по-скоро интересно да я слагам на дъното на стъклена кана и да гледам как листата се отделят едно по едно.

Кедрови ядки
Специфичният вкус на чая, който правят в мароканския ресторант се придава от кедровите ядки и листенцата мента, които слагат. Чаят е обикновен черен чай от пакетчета, но със сигурност значения има и металa на каната, както и температурата на водата. За да се усети вкуса на кедровите ядки чаят не трябва да е много силен и за мен те най-добре си подхождат на по-лек следобеден черен чай. Малко ми е странно да имам нещо да плува в чашата, но пък е приятно да ги изям в края.

Сушени лимончета
Още едно допълнение, подходящо за по-слаб чай. Вкусът, който придават се усеща, че е на лимон, но има и забележима своя специфика. Може да ги оставите да плуват със запарката докато, а не виждам причина защо не и след, като я сервирате, но за да усетите по-отчетливо вкуса им трябва да ги разрежете или пробиете. Във втория случай, те много по-бързо придават вкус и аз ги вадя след около две минути, защото може да стане твърде натрапчив.

Категория: чай

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • кольо на 27.02.2008г. в 11:26ч.

  Моя марокански, с който те черпавах онзи ден, е смес зелен+мента. Определено обаче свежо стръкче мента ще допринесе за аромата. И явно наистина си трябва метална кана за мароканския чай. Ще се проучи и закупи.

  А кедровите ядки са голямо изкушение, дори и без чай. :)

 • Des на 27.02.2008г. в 11:31ч.

  иха, колко неука се чувствам в момента…

 • кольо на 27.02.2008г. в 11:34ч.

  п.п.
  В интернета пише, че се мароканския се налива в стъклени чаши и то отвисоко, за да се получат мехурчета на повърхността. :)

 • Нели на 27.02.2008г. в 12:05ч.

  Препоръчвам Чайната на ул. Бенковски 11 (съвсем близо до Дондуков и Раковска). Имат огромно разнообразие от чайове

 • Grimm на 27.02.2008г. в 14:05ч.

  „Моя марокански“ – кольо, ако беше черпил с черен, щеше да е още по-интересно ;)

 • Алис на 27.02.2008г. в 14:21ч.

  Сушените лимончета ми се струват велика идея. Сам ли ги продуцираш и ако да – то по каква стара, забравена от майсторите-запарчици идея?

 • кольо на 27.02.2008г. в 14:31ч.

  @Grimm:
  хахахах :))))))
  рекох да не изпадам в подробности… ;)

 • пейо на 28.02.2008г. в 09:34ч.

  @ Нели
  Благодаря за препоръката :) Сравнително чест посетител съм там, въпреки че правят нещо не по реда си, но не мога да кажа точно какво.

  @ Алис
  Не, случи се да ги намеря в магазина за чай на „Борис“ N65

 • златката на 28.02.2008г. в 10:24ч.

  колко време Ви отнема на Вас,любителите на чая всяка сутрин,обед и вечер изпиването и приготвянето на чаша ароматен чай по Ваш вкус?Щото мойта чаша с кафето ми отнема около 10 секунди от вниманието колкото да уцеля вярното копче на машината,особенно сутрин е абсурд да отделям повече време…

 • кольо на 28.02.2008г. в 11:12ч.

  @ златката:
  При мен — 10-ина минути (на око, не съм засичал точно). Приготвям си чайника и чая, слагам водата да кипне, след това запарка на чая и готово. После си пия чая с кеф. Рядко бързам за някъде, а ако закъснявам — то е съзнателно. :)

 • пейо на 28.02.2008г. в 11:25ч.

  @ златката
  Когато Екзюпери обяснявал на камиларите как със самолета стигал от Мека до Медина за 3 часа, вместо деветте дни път с камили, те го гледали учудено и мълчаливо. След като той се уморил да ръкомаха и обяснява разпалено, те спокойно го попитали „А през останалото време какво правиш?“

 • Ангeл на 28.02.2008г. в 15:44ч.

  Ще се радвам това за чая да стане постоянна рубрика, или поне да организирате курс за непросветени и любопитни хора като мен :)

 • Жени на 28.02.2008г. в 22:20ч.

  Пейо, като си направя блога някой ден, ще посветя специално една рубрика на кафето заедно с всичките му разнообразия и вкусове и чудеса да видиш как и то може да кара хората да се чувстват добре :о)

 • Ася на 28.02.2008г. в 23:21ч.

  Има толкова начини да се приготви кафе, колкото начини има да се приготви чай. При това не по-малко вълнуващи :-)