трънки и блогинки

09.03.2008

Написано на: 09.03.2008 · 7 коментара

Торент програма
Все повече ми харесва да ползвам торент порталите. Не е само това, че всичко ми е лесно и безплатно — все повече ми харесва подбора на предлаганото съдържание. Ако не съществуваха тези сайтове, вероятно трябваше да дебна с години шанс да мога да гледам повечето филми. Напоследък се появяват изключително интересни игрални и документални филми, и музика които не само не бих могъл да да намеря, а за чието съществуване не съм подозирал. Освен всичко най-модерно, попадам и на забележителни неща — класически филми, концертни изпълнения, книги и музика, които ми се поднасят описани подробно и по начин, улесняващ ме да взема решение. Коментарите и описанието са много по-информативни от мързеливите маркетинг съобщения.
Не е само безплатното. Убеден съм, че мнозина биха платили за услуга, която може да конкурира торентите по качество на подбора на съдържанието и леснотата на ползване, но няма и опити за нещо подобно. Вместо това разпространителите на съдържание се чудят как да пратят баретите да изземват сървъри или как да ми набутат повече реклами, когато им плащам.

Змиярник
Докато сигнализирах, че една услуга не е достъпна, се сетих за следния анекдот, който описва причината:

Малкият принц попитал: „Tова слон ли е?“
– Не — отговорили му — това е python глътнал RedHat

Писмaта за ФАР и САПАРД
Цари една тишина по повод спирането на финансирането от ЕС по ФАР и САПАРД. Това, според мен, трябваше да е тема поне на седмицата, но освен няколко коментара с повтарящи се цитати, нищо не намерих. Ако не други, поне „Капитал“ очаквах да ги разкостят. Информацията в сайта на МФ е меко казано оскъдна и ако съдя по тона на съобщенията за пресата нищо особено не се е случило. За разлика от непукисткия тон на нашата реакция, езикът в писмата е доста нетипичен за официална кореспонденция и според мен те са били предхождани от много предишни, които са ни били спестени. Само в „Портал Европа“ намерих текстовете на писмата, които може да ви помогнат, за да формирате по-добро мнение:

Проблемът с комарите и други истории
Всички ми казват, че трябва да гледам „Георги и пеперудите“, но аз не все не мога да го намеря. Но започналият София Филм Фест имах възможност да гледам друг филм на неговия режисьор Андрей Паунов — „Проблемът с комарите и други истории“. Беше представен като документален филм за Белене и региона, но за мен беше една прекрасна импресия за живота покрай Дунав. Прекрасни хора, чудни цветове на природа и над всичко реката, която налага спокойствието си на всичко. Гледайте го, ако имате нужда от момент, извън темпото на града.

Категория: кратки

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Des на 09.03.2008г. в 19:01ч.

  Е как! Задължителен за гледане е този ;)

 • shadrik на 10.03.2008г. в 10:54ч.

  Ох, и аз от колко време търся „Героги и пеперудите“…

 • николай на 10.03.2008г. в 10:57ч.

  Хвърли едно око на тирадата на Mark Pilgrim за това колко по-различно информационно извижяване е пираството. Блогът ще ти допадне (освен ако не ти допадне, разбира се).

 • пейо на 10.03.2008г. в 11:05ч.

  @ shadrik
  Малък свят. Като го намеря, ще ти се надвеся с въпрос за сетълмента и ако отговориш правилно ще получиш копие :-)

 • Bogomil на 10.03.2008г. в 11:06ч.

  @Пейо @shadrik,
  Аз искам за клиъринга :) Ех какви думи си имаме, а :)

 • shadrik на 10.03.2008г. в 12:28ч.

  хаха :) оки :) ще бъда внимателен в отговорите ;)

 • shadrik на 10.03.2008г. в 12:38ч.

  Между другото, много често преди го прожектираха в Одеон, но все не намирах време да отида да го гледам и така и изпуснах всички шансове. Напоследък не съм виждал по (offline и online) афишите да го пускат в някое от кината (в София).