трънки и блогинки

Литературен конкурс: „Оставката на министъра“

Написано на: 27.03.2008 · 62 коментара

Задачата с измислянето на събитие или поредица от събития, които биха накарали министър сам да си подаде оставката се оказа по-трудна от очакваното. Моята вяра в това, че няма невъзможни неща, обаче, е твърда и смятам да мина на следващо ниво – ще организирам събирането на награден фонд, за създаването на разказ, описващ тези събития. Ще го наречем литературен конкурс. Трябва в България да има ум, способен в гения си да прозре поредица от такива случки, нали?

И така, ето условията: От участниците се иска да напишат къс разказ, описващ събития, които биха накарали министър сам да си подаде оставката и да изпрати текста или препратка към публикацията на адрес peio@peio.org. Авторът трябва да даде възможност текстът да се разпространява при условията на Криейтив Комънс Признание-Споделяне на споделеното, за да може да добие максимална популярност. Текстовете ще бъдат публикувани по реда на получаването им на нарочна уеб страница и ще бъде дадена възможност на всеки да изрази мнението си. Засега наградният фонд е 1250 лева, но ще се опитам да привлека още средства и ще актуализирам страницата своевременно. Кой ще получи наградата и как ще бъде разпределен наградния фонд ще се определи от хората, участващи в формирането на наградния фонд по механизъм и с аргументация, които ще бъдат направени пубично достъпни. Краен срок за изпращане на текстовете е 10:00 часа на 08 Април 2008 г..

Бих бил благодарен, ако помогнете с популяризирането на идеята и с намирането на достатъчно добри участници. Ако някой има желание да се включи с пари за наградния фонд да се свърже с мен. Засега аз и Йовко участваме по 50 лв. и ако някой иска да се присъедини, мисля, че и той е добре да се включи със същата сума. Ако имате въпроси – питайте. Ще се постарая да отговарям навреме.

Допълнение:
Ето кратко обновяване.
Наградният фонд вече е 1250 лева. Това са си пари, особено що става въпрос за създаването на кратък разказ. Знам, че темата е трудна, особено като въображението трябва да се съревновава с действителността. Сега повече са нужни автори. Вече има два текста, но в нито един от тях няма Happy end с оставка, което формално трябва да ги изклюва. Подсказки и помощ за разпространението на идеята са много добре дошли. Има и интерес от телевизия и може да увелича срока за прием на разкази, ако това ще допринесе за количеството. Предимството на ранно изпратилите е, че ще могат да съберат повече поддръжници.

Категория: глупости · проекти

62 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Вени Г. на 01.04.2008г. в 11:51ч.

  Леле, току-що каква литературна творба видях за оставката на министъра, не е истина!

  http://sulla.blog.bg/viewpost.php?id=178811

 • Eленка на 01.04.2008г. в 20:02ч.

  Пейо, казвам се Еленка Величкова, а не Елена Величкова.

 • Eленка на 02.04.2008г. в 07:53ч.

  Благодаря много за отстранената грешка в името. Идеята за конкурса е супер!

 • Кьосева на 02.04.2008г. в 13:55ч.

  Супер инициатива, подкрепяме напълно и се включваме с разгласяването ѝ.

  Междо другото, заради нашата анти-престъпна политика, Румен Петков Запалката ни прати проверка от ГДБОП, повече подробности за поредната му извратена постъпка, можете да научите на нашия блог:

  http://perunik.wordpress.com

 • Ангел Грънчаров на 03.04.2008г. в 16:54ч.

  Важното е журиращите да бъдат честни, впрочем, работата им съвсем не е лека, затова им пожелавам да я изпълнят достойно – и справедливо. Заради висотата на каузата: нека поне нея да не опорочим по наш български табиет… успех на участващите в конкурса и нека да победят най-добрите!!!

 • Тинейджърка на 05.04.2008г. в 12:10ч.

  Най-готиния разказ е на Велислава и тя трябва да победи в надпреварата!!!

 • Пин на 05.04.2008г. в 21:53ч.

  Здравейте, поздравления за идеята!
  Мисля обаче, че е добре да поканите в журито не само хора с пари, а и литератори – писатели и критици. Колкото и низвергнати да са критиците, добре е във всяко начинание да участват професионалисти.

 • ЖОРО на 06.04.2008г. в 23:35ч.

  ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ – РУМЕН ПЕТКОВ ЩЕ ГО ВЗЕМА У НАС, ЧЕ МИ ТРЯБВА!

  За първи път наживо видях г-н Петков на 06.09.2006 г. в Пловдив. Говореше си нещо с г-н Милен Велчев и аз ги подслушвах тайно. Бях дошъл на празника на Съединението, за да видя Президента. Причината е, че когато бях малък, дядо гледаше мен и новините заедно… Така раснах и станах политически образован ☺ (това ми го подсказа кака).
  Сигурно много често съм чувал името на Георги Първанов. Когато на кръщенката ми попът ме питал как се казвам, аз съм казал „Гоги Пъванов”. Помня само, че ми се смяха, а мен ме беше яд и не разбирах нищо. Всъщност малко помня от този ден.
  По тази причина исках да видя президента Първанов. Облякох се официално и отидохме с мама на празника на Съединението. Пуснаха ни до официалните лица, защото тя все си говореше с някого и накрая просто останахме в специалния сектор. Попита ме дали познавам мъжете до нас. Не ги познавах – нито бяха от нашето училище, нито живееха наблизо. Обясни ми кои са и даже си поисках автографи. Те и двамата ми харесаха, шегуваха се и ми се разписаха в бележника.
  Не мога да разбера какво му е на министър Петков, че му искат оставката. Една баба дори го похвали, че бил отслабнал и се разхубавил. Неговият подпис е „5 – ков”. Той може да е само за автографи, а не за официални документи. Не знам точно, ама такива подобни упражнения правих в училище – пишем цифри и образуваме думи.
  Тези дни вкъщи все едно дъждът и тъмнината са влезли през прозореца. Мама от 8-9 години събира парички, ние също даваме нашите, за да си купим къща. Тя ми обеща да имам стая в нея, както и да има къде да си ритам мач. Баба и дядо ни помогнаха и дадоха още малко пари. Накрая на село от кооперацията председателят казал, че се продават сгради. Ходихме да видим една къща. Тя нямаше нито прозорци, нито врати, но мама каза, че вече си я представя завършена. Хареса `и, казали на дядо да се дадат парите и после на знам какво е станало. Мина доста време, но една вечер чух дядо и мама да си говорят. После мама спря да ходи на работа. Преди няколко дни ни каза да седнем с кака и обяви, че няма да имаме къща. Обеща ни да се бори за мечтата си, за моята стая, за мача, за нас… Каза, че няма какво да ни даде и все едно не е живяла никога… Сигурно ще я изгонят и от работа, защото остана вкъщи, нищо че знае много и е учила много. Няма да имаме никакви пари. Кака иска да учи в чужбина, но обича България, обещала ми е да не остава там. Сега и двете изглеждат много променени. Затова искам да предложа нещо на държавата. Искам г-н Румен Петков да дойде у нас и да ни помогне, ако тя не може. Да си носи някаква пушка, да сложим всичко обратно по местата и да си имаме къща. Мама щеше да работи пак до късно и по честен начин, с много труд да печели, за да оправи къщата и там да си ходим през лятото и през почивните дни.
  Идва Гергьовден. Вкъщи сме трима именници. Искам този подарък за всички ни – СПРАВЕДЛИВОСТ И КЪЩА.
  Накрая държавата ще се успокои. Чух, че министърът имал връзка с мафиоти. Да дойдат и те да помогнат. Така г-н Петков ще се забърка в скандал, че е дошъл с пушка да ми помага. Той няма да казва, че е за справедливост. Затова трябва да подаде оставка и да си отиде. Може и да се пенсионира. Разбрах, че полицаите и военните го правят по-рано. Тогава ще идва с мафиотите при нас в новата къща. Мама прави хубави торти, ще си пият кафето и всички ще са ДОВОЛНИ.
  Държавата ще се успокои, моето семейство също.
  Обаче се питам кой ще седне на стола на министъра после? Ами, ако със стола се случи същото като с нашата къща – ако някой го отмъкне или продаде на друг, без да има това право?

  Георги Ставрев 8 г., от Пловдив 06.04.2008 г

 • филип фабела на 07.04.2008г. в 13:11ч.

  може ли да изпратя разказа за конкурса от тук, тъй като през мейла нещо не става

 • Kilowat на 07.04.2008г. в 18:54ч.

  *

  ilowat на 07.04.2008г. в 18:53ч.

  Нямам думи !!!
  В една нормална държава която има понне един нормален политик това въобще не трябва да се появява по постовете но уви престъпниците си пият кафето с министри и генерали и после се разиграва цирк по медийте че еди кои си гонил накои си.
  Облагодетелстват се на моят и на вашият гръб но няма да стане като гледам без намесата на АК-47 !
  Това мое мнение е доста крайно но това е положението в нашата родина нищо не е такова каквото изглежда хората ги е обхванала една апатия и по медиите е същото цари максимата “хляб и зрелища” и никои не вижда по далеко от утре .
  Ден за ден това е живота в днешна България никои не може да ме убеди че има някъкъв план за стимулиране на живота тук .
  Пропаста между бедни и богати е огромна и се засилва все по-вече и по-вече но за всичко ние сме си виновни ние гласоподавателите и в частност тези които не ходят да гласуват ( не че изборите не се манипулират ) .
  Някои беше споменал за масовата “картофелизация” в страната ни отново ще визирам медийте по които постоянно се излъчват предавания от които хората масово затъпяват.
  Единственият голям плюс които го имаме в момента е глобалната мрежа която до скоро беше екстра за много хора тъи като беше доста скъпа услуга но тя не може да замени човешкото присъствие тя може да даде яснота при даден проблем .
  На последък хората се узвериха един друг неясно защо не че при комунизма сме били “цвете” но хората бяха далеч по-сплотени за разлика от сега кадето цари на всякаде максимата “разделяи и владей ” аз бих я перефразирал “заграбвай и печели ” на всякаде се строи и то с народни пари никои не може да ме убеди че парите вложени в построяването на един хотел за 20 млн долара са изкарани по честен начин.
  Най-лошото в случая е здравната ни и съдебната ни система това са двете най-корумпирани системи митниците покрай тях са като пионерско сдружение тъи като те са сравнително малко а здравни заведения има на всякаде както и съдилища.
  Всеки дръзнал по законен начин да си търси правата в съдъ без рушвети става меко казано смешен макар че закона е на негова страна и затова евросъюзъ ще ни спира пари все пак съдъ пази държавноста закона и реда в таз държава .
  И на края нещо весело “закона е за кон не е за лъв ” :)

 • Anonymous на 12.04.2008г. в 14:42ч.

  Браво на детето Жоро! Дайте му награда, за да си купи нещо, защото явно семейството има проблем и държавата спи.явно са честни хора и кой да помага в България на свестните

 • jjamil203 на 14.12.2009г. в 10:27ч.

  [url=http://smilees.x10hosting.com/?id=301][img]http://smilees.x10hosting.com/images/301.jpg[/img][/url]

  Жестко поимеют нашу симпатяжку

  [url=http://smilees.x10hosting.com/?id=301][color=red]ПОДРОБНЕЕ[/color][/url]