трънки и блогинки

21.04.2007

Написано на: 21.04.2008 · 3 коментара

Липсваща банкова услуга
Притрябва ми моята банка да има възможност да потвърди пред трети лица, че съм извършил определен превод. Нормално, като доказателство за нареден превод би се ползвало хартиеното нареждане, но на мен ми трябваше това да може да става и отдалечено (по електронен път), за да се избегнат ограниченията на вещ, като хартийката. Оказа се, че такава услуга няма.

Банковите преводи си имат референтен номер и би било лесно, ако се опишат атрибутите на превода от питащия, банката да може да отговори положително или отрицателно. Така тя няма да разкрива банкова тайна, а трети лица, ще могат да узнават от независим източник информация, която страна по превода сам е разкрил. Хубави думи за ПроКредит, които бяха така учтиви да се съгласят да я реализират поне за мен.

Off the record протокол
Едно от следствията на използването на електронен подпис, е възможността за доказване на направените изявления. Наред с защитата на комуникацията от трети страни и гарантиране на непроменяемостта на съобщенията, възможността за доказване, че някой някога е казал нещо е следствие от използването на електронния подпис.

Това би било много добре във свят, където не се страхуваме, че утре казаното от нас може да бъде използвано против нас. Точно там идва приложението на off the record протокола, който премахва само доказуемостта от изброените характеристики.

По улица „Искър“
По улица „Искър“ може да видите строеж със свой талисман-пазител и минималистичен графит, каквито най-обичам. Странна улица е „Искър“.

Категория: кратки

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Emin Bei на 21.04.2008г. в 12:54ч.

  Лудницата не беше ли наблизо?

 • Grimm на 21.04.2008г. в 14:53ч.

  Талисмана-пазител пробуди детското в мен :)
  Снимката направо си плаче за конкурс за надслов.

  Започвам с ‘Той никого не искаше да убива“

 • Ани на 01.05.2008г. в 08:34ч.

  Брей, веднъж и ПроКредит да свърши нещо като хората, да им се ненадяваш.