трънки и блогинки

Нов GSM оператор?

Написано на: 30.04.2008 · 6 коментара

КРС е обявила намерение да даде 2 х 5 MHz в обхват 1800 MHz за ползване по стандарт GSM. Сега там са трима участници, но всеки от тях има и разшение за опериране и на UMTS мрежа, че някои и на WiMax. Преди време си мислех, че повече мобилни оператори е по-добре, но след издънката Vivatel въобще не съм убеден, че е за по-добро. Любопитно ми е колко са тези 5 MHz, сравнени с предоставените на другите оператори. Някой да има информация на кого колко?

Категория: бележки

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Rumen на 30.04.2008г. в 12:01ч.

  Тези няколко мегахерца са допълнителна честота, само с тях не може да тръгне 4-ти ГСМ оператор.

 • Алек на 30.04.2008г. в 12:49ч.

  GSM каналите са на 200 kHz един от друг. Значи в 5 мегахерца се събират 25 канала, в 2 х 5 – 50 канала. Един телефонен разговор харчи един канал. Една GPRS/EDGE връзка харчи 3-4 канала. А „харченето“ значи, че този канал не може да се използва от друг апарат в радиус на няколко километра. Тоест в радиус от няколко километра могат да говорят най-много 50 души едновременно, стига никой да не си проверява email-а :)

  Не знам обаче колко са тези няколко километра и колко е нормалното число в индустрията.

 • singu на 30.04.2008г. в 13:18ч.

  Алек, пропускаш, че всеки канал е времево мултиплексиран ( TDMA). Т.е. е разделен на 8 периода, всеки от които се нарича слот. Така в един радио-канал ( тези твои 50 канала ) се събират 50*8 = 400 разговора. ( малко по-малко, заради служебната информация ), като това е при условие, че непрекъснато телефоните приемо-получават информация, което не е съвсем така – нормалният човешки разговор съдържа в себе си доста голям процент мълчание.
  Ето линк за повечко информация за радио-канала:
  http://www.hackcanada.com/blackcrawl/cell/gsm/gsm-secur/gsm-secur.html

 • пейо на 30.04.2008г. в 13:45ч.

  @ Алек
  Предполагам, че са по 5 MHz за up/downlink и трябва да са още по-малко. Но нямам идея колко е минимума за един оператор, въпреки, че никъде не се казва, че ще е задължително ново лице, което ще ги получи честотите. Може някой, който вече има разрешение за друга честота да ги вземе и комбинира по някакъв начин.

 • Делян Делчев на 30.04.2008г. в 14:16ч.

  От получените честоти това е значително по-малко отколкото например има дори Вивател. От гледна точка на това дали са достатъчни за направата на мобилен оператор, отговора е – да, достатъчни са, макар и скъпо.
  Класическият дизайн в радио планирането изисква за 2G – 4 цвята (цвят = честота, термина идва от математическата топология) честоти за да можем да направим плътно покритие + 5ти уникален цвят „радио отказоустойчивост“ (целта е излъчвателя на тази честота да е поставен някъде на високо и да покрива голям сегмент с други цветове, за да може ако някой от тях умре, телефоните да имат къде да се закачат – на пети цвят). Толкова цветове трябват защото при 2G имаме силно синхронизиран TDM (всеки TimeSlot на всички BS в рамките на един BSC се случват едновременно с много малък jitter – по-малък от защитната пауза между слотовете) и поради тази синхронизация излъчващите могат прекрасно да се зашумят ако две съседни BS покриват един и същи радио регион с една и съща честота/цвят. При 3G обаче нямаме синхронизация, нямаме Timeslots (освен при SC-WDMA, каквато се експериментира само в Китай, поради високата гъстота на потребители) и там можем да имаме съседни еднакви и застъпващи се цветове с минимален риск. Така че тези 2x5Ghz са достатъчни и за 3G въпреки, че позволяват там само 2 цвята и не са на правилната честота 1900/2100.
  Недейте да смятате колко потребителя могат да се обслужват едновременно така. Защото не забравяйте – антените не са 360 градусови, а са на сектори от 15 до 120 градуса. Чрез подходящо радио планиране и намаляване на мощността (дължината на покритието) + намаляване на дъгата на сектора на антените може да се постигне гъстота от базови станции, с незастъпващи се цветове, която да позволи обслужването на много много потребители с по-малко честоти. За да съм брутален напълно, един 2G мобилен оператор с голям капацитет може да бъде създаден и само с 2Mhz честота, с правилното радио планиране.
  Радио планирането обаче е много трудно. Моделите, които се използват са с отвратително приближение (физиката започва да става много сложна математически от един момент нататък и просто се отрязва), а отразяващите свойства на материалите в градска среда не се взимат въобще в предвид (смятат се по един засреднен коефициент). Обикновено първият оператор прави модел (който често е убийствено скъп), след което прави site acquisition, започва да замерва с времето как се държат антените в реална среда (включително по оплакванията на клиенти) и променя сектори, наклони, местоположения, честоти. Периодично прави „одити” и си пренаглася системата. След известен период от време той има инвестирани огромно количество средства и е направил едно „добро приближение”. Вторият, третия и четвъртия оператор са облагодетелствани. В 99% от случаите плащат на някой, той им дава под масата картата с позицията на антените и радио планирането на първия оператор, и те поставят своите антени в непосредствена близост (50-100м). Така по лесно се разправят със вече претръпнали собственици, и използват на готово еволюирало радио планиране. Така че не се учудвайте защо антените на Вивател и Глобул са на същия или съседни покриви на Мтелските :). Думата ми беше обаче, че това (с краденето) работи само когато имаш същия честотен старт и всички небходими цветове, като оператора, когото копираш. Ако обаче имаш по-малко може да се наложи да направиш собствено радио планиране и да поставиш повече антени, което значи че пак става, но старта е по-скъп.
  В този смисъл – тези 10 Ghz са достатъчни за 2G оператор почти без никакви проблеми и ограничения. Не са достатъчни за 3G + HSDPA, но там също има как да стане работата.
  Реално може да се направи 2G GSM оператор с този честотен ресурс.
  Освен на 1800Mhz има свободни сектори на 900Mhz също. Мобилните оператори у нас плащат на регион на килохерц лиценз годишно. Това е много висок оперативен разход, имайки се в предвид изключително ниската използваемост на честотите днес. Така че за тях е винаги по-лесно да стартират с повече честоти (по-малък CAPEX по-голям OPEX, но той си идва с приходите от абонатите) и с времето да увеличават гъстотата на секторите и да освобождават честоти, с което да намаляват OPEX-а. Така се получава ефект че в началото няма достатъчно честоти, но с времето се освобождават и се появяват неизползвани дупки. Това е и един от източниците за тези честоти от този търг.
  Обаче сега когато съществува риск макар и минимален от 4-ти играч на пазара, ще видите как ще се наредят всичките тези върнали честоти да си ги поискат обратно. Защото по-добре да плащат по-голям OPEX, отколкото да губят потребители, нали? :)

 • пейо на 30.04.2008г. в 15:43ч.

  Деляне, благодаря за изчерпателния коментар! Някой ден ще те издават :)
  Преди да те прочета пуснах запитване до КРС на кого какви диапазони са разрешени да ползва и информацията им трябва да даде идея дали това е всичко, което е останало или може да е само плацдарм за нови услуги.