трънки и блогинки

Мобилни

Написано на: 07.05.2008 · 18 коментара

Ще се пренасям
Досега нито веднъж не съм получил аргументиран отговор от мобилния ми оператор как ще се промени месечната ми сметка, ако премина на друг тарифен план, който ми предлага. Въпреки че разполагат с детайлна информация за потреблението ми, Глобул предпочита да ме замерва с голословни предложения, които не могат или не искат да подкрепят с точни цифри.

Считам се за добър клиент. Говоря колкото ми се иска и си плащам навреме месечните сметки, които се движат около 150лв. на месец. Глобул твърдят, че съм им важен, но когато искам да им гарантирам, че ще плащам със сигурност два пъти повече на месец, настояват да се ангажирам да го правя поне за година напред. Това е най-малкото неучтиво от тяхна страна и след като изясних, че няма начин да ми предложат тарифен план, отговарящ на потреблението ми, се опитах да разбера дали, ако си пренеса номера в Мтел няма да стане по-добре.

Мтел са си най-големия враг. Логиката подсказва, че при условията на преносимост, те трябва да привлекат най-много абонати от другите мрежи, ако сами не си пречат толкова успешно. Тарифните им планове са направени като с единствената цел да объркват потребителя, а и с всичко показват, че с частните клиенти не са им приоритет. Корпоративните потребители със сигурност носят по-голяма част от приходите на оператора, но не мисля, че може лесно да приема, че условията за бизнес абонатите е приемливо да са в пъти по-изгодни. В крайна сметка, ако ще плащам три пъти по-малко, планирам да мина към някоя фирма, която е договорила остъпки, и ще оставя телекомите да се справят с бизнес логиката и с нежеланието да са гъвкави спрямо индивидуалните си клиенти.

Цената на минута взаимна свързаност
Едно от възможните обяснения защо цените на мобилните разговорите разговори не поевтиняват, както ми се иска, може да е, че цената на минута взаимна свързаност между операторите не е променяна. Договорите за взаимна свързаност между телекомите и съответно цената за минута обаждане между тях са информация, която КРС не може/иска да даде. Ако съдя по тарифните планове мога да предположа, че все още минута между Глобул и Мтел струва около 30 стотинки, възоснова на допускането, че това е цената при която и двата оператора не печелят, но и не губят пари.

Чудя се, ако е приемливо да бъде поставена горна граница на роуминга в ЕС с цел облекчаване на комуникациите в общността, то на същото основание и на по-силното, че съществува на практика олигопол на пазара в България, не е ли добра идея да се въведат максимални цени на минута взаимна свързаност?

Изолиране в театрите
Ако сте били скоро на театър, може да сте забелязали, че в залите няма обхват. Поне така е в Народния, Армията и 199. Любопитно ми е да знам дали е по-лесно самата зала да се направи непроницаема за ползваните честоти или сигналът се заглушава само за неголямата площ на залата?

Категория: всякакви

18 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Делян Делчев на 07.05.2008г. в 16:56ч.

  В залите на театрите си има обхват нормално, и преди много се дразнеха от звънящи GSM-и. Сега повечето театри са закупили заглушаващи устройства, с които блокират GSM-ите. Тъй като закупените заглушаващи устройства са глупави (създават голям бял шум), в действителност са леко вредни за седящите в залата, тъй като общата мощност на ефира се покачва, а и самите GSM-и, не можещи да се свържат с клетката започват да излъчват на максимална мощност, и така да „пекат“ собствениците си. Но като няма друг начин да накарат посетителите да си изключат мобилните телефони…

 • nik666 на 07.05.2008г. в 17:03ч.

  На практика не е особено сложно да се превърне едно помещение във Фарадеев кафез като в стените се вгради подходящ материал, примерно някаква метална мрежа под мазилката.

 • Дончо на 07.05.2008г. в 18:07ч.

  В „Народния“ има обхват :(. Преди няколко седмици бяхме на „Идеалният мъж“ с Веси и на някакъв малоумник ДВА пъти му звъня телефона. Не мога да разбера какво прави същество с толкова малко мозък в театър, честно! Айде, всеки прави грешка първия път, но след 5 мин същата мелодийца, айде сега!

 • Боян на 07.05.2008г. в 18:47ч.

  Явно си клиент на Глобул и имаш много точно представа за Мтел (макар че не знам защо си мислиш, че те би трябвало да привлекат най-много клиенти от другите) – значи отиваш при Вивател? Не мога да те разбера, честно… Като клиент на Глобул и Мтел, определенои смятам, че Глобул са по-добри като обслужване…
  Иначе и в 199 има обхват – в средата на април гледахме „Шинел“ и на едно Барби зад нас на два пъти му звъня телефона. И тя обясняваше на тези с нея че не знаела как да го изключи!!! Имах „удоволствието“ да се насладя на цялата случка, защото бяха на реда зад мен.

 • MiCRoPhoBIC на 07.05.2008г. в 19:50ч.

  Заглушава се. Устройствo „заглушаващо“ на 3-4 band-а в радиус от 40 метра струва под 100$, следователно такова за цялата зала ще е не повече от 200-300$. Със сигурност е по ефективно/евтино от изолация на цялата зала чрез стените.

 • пейо на 07.05.2008г. в 20:14ч.

  @Делян Делчев
  Имам идея, имам идея! Като каза бял шум сетих, че може да е проект създаването на парчета звук, които да заглушават шума от секс и така съседите да не чуват нищо.

  Сега ще видим какво може да измислим по въпроса

 • Атанас Илиев на 07.05.2008г. в 21:18ч.

  Не се лъжи че М-тел са по добри от другите, навсякъде те обвързват с договори, ако можеш да си го позволиш по добре мини на предплатени карти. http://strannopriemnicata.blogspot.com/2008/04/blog-post_19.html

 • Жюстин на 07.05.2008г. в 22:01ч.

  вече всички (поне за столичните знам) са си купили заглушители; новото съобщение, което пускат например в Младежкия не е да си изключиш мобилния, за да не звъни, а да го изключиш, че да не му се хаби батерията да търси обхват :)
  все още в кукления няма

 • Балончо на 07.05.2008г. в 22:36ч.

  И ние скоро бяхме на театър в „Сълза и Смях“ и там ни посъветваха да си изключим телефона, за да не му падне батерията. Точно тогава видях, че и обхват няма, което ми хареса- добре е да има заглушители.
  Отдавна съм към Мтел от името на голяма фирма и не мога да разбера как все още си останал „частен“ абонат. Дори ако се съберете 10-12 приятеля и да си вкарате телефоните под една обща шапка, ще ви излезе далаверата(в Глобул де, в МТел май не става с толкова малко телефони)…

  Е да- винаги договора е минимум за една година при фирмите, но те всяка година актуализират и цената надолу. Try it and ще ти хареса :)

 • xirho на 08.05.2008г. в 01:14ч.

  бла бла бла кирилица
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7708
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7709
  http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7059
  ето ти малко заглушители за gsm-и – цените са с доставката :D

 • Емо на 08.05.2008г. в 15:35ч.

  Онзи ден се обадих в МТел да ги попитам какви са условията да си прехвърля номера от тях към Vivatel. Днес ми звънят от МТел и започват да ме охажват като златна кокошка. Обясняват ми как и те щели като Vivatel да пуснат план, при който да няма значение с коя мрежа говориш и подобни щуротии. Явно и индивидуалните клиенти са им ценни.

  Освен това във връзка с констатацията, която Пейо е направил относно цена на минута взаимна свързаност. Съдейки по новият им тарифен план със златното яйце, ако цената е 30 ст, то 180 мин х 30 ст. = 54 лв, а те ми предлагат и 40 МБ интернет при това само за 40 лв. Не вярвам да губят от това. Има някаква странна врътка в цялата работа.

 • BORIME4KA на 08.05.2008г. в 15:46ч.

  Хора, замислете се, че тази зала през по-голямата част от времето се използва за други цели. На актьори, оператори, тонрежисьори често им се налага да говорят по телефон по време на репетиции. Всъщност, дори си спомням случай, когато режисьорът комуникираше с осветителя именно по този начин… Иначе не е проблем да се изолира залата, разбира се!

 • Ik0 на 08.05.2008г. в 19:47ч.

  В пловдивския театър преди всяко представление си казват, че по време на постановката GSM сигнала се заглушава. Само където май не е много качествено, защото пак се случва някой GSM да звънне.

 • ед на 08.05.2008г. в 20:55ч.

  Има наистина някаква врътка във всичко това. Само като видя всички тея ГСМ-и на ненормално ниски цени… за едногодишен договор… явно реалната стойност на минута разговор е много ниска, може би стотинка на минута ? :)

 • An на 09.05.2008г. в 09:32ч.

  И в Сатиричния също има заглушител на сигналите, но не ни предупредиха за това. Помолиха ни да си изключим телефоните, но това аз го разбирам като „изключване на звука“. На излизане от театъра установих, че и двата ми телефона са се изтощили от търсене на обхват и се гътнали.

 • Concerned на 13.05.2008г. в 16:49ч.

  Седят си двама на бара, пият си любимите питиета и гледат разсеяно. Когато погледите им се срещнали единият казал на другия – извинявай приятел, ако шума в главата ми ти пречи.
  Заглушаването на клетъчните телефони в театрите – добре и технически възможно, ами как стои въпроса със заглушаването на „изпържени“ мозъци?

 • заглушител на 21.04.2010г. в 18:36ч.

  По принцип заглушителите не са съвсем законни за употреба и се чудя как в театрите ги използват. Още една подробност – за да заглушиш цял театър трябва доста мощен заглушител

  ПП сега видях, че темата е доста стара, но въпреки това на мен ми е актуална в момента и за това цъкнах на коментирай. Ще видим дали ще се възроди и някаква дискусия – за всеки случай се абонирах по мейла за нови коментари

 • Сиси на 28.04.2010г. в 14:08ч.

  На мен също ми актуална темата. За тези заглушители, имам едно въпросче за което в Гугъл не намерих отговор. Та питането ми е има ли телефон които да работи при тези заглушители? Четох че има трибандови телефони които работиат на по ниска честота от другите. С тях става ли и те могат ли да работят с наш оператор,защото до колкото разбрах те са предимно в сащ. Ако някои знае моля да напише,
  Благодаря предварително!