трънки и блогинки

Предвиждания за Новогодишната реч на Президента

Написано на: 31.12.2012 · 10 коментара

Първоначалната среднощна идея бе да извлече забавление от новогодишното послание на Президента, като се направи нещо като клише-бинго, в което определени устойчиви и клиширани фрази се зачеркват, докато се изчерпи и евентуално обяви бинго. Засега на сайта на Президентството има твърде малко текст на речи на Плевнелиев и аз не мога да изкарам достатъчен брой такива фрази. В допълнение, от публикуваните на сайта изявления значителна част са свързани с темите на сигурността и отбраната, което ги прави пълни с фрази, които едва ли биха били използвани в новогодишна реч.

За да компенсирам предишното и да разбера по-добре какви фрази и послания са характерни за една новогодишна реч се обърнах към речите на Първанов. Противно на личното ми впечатление, се оказва, че в Новогодишните обръщения на Първанов не се повтарят едни и същи фрази, което ги прави донякъде безполезни за избрания от мен подход. Съдейки по Първанов, новогодишните обръщения се показват като отделен жанр на политическата реч и не видях как може да се използват „ежедневните“ послания на Президента Плевнелиев, за да се направо ясно предвиждане за какво ще говори на Нова година.

Но тъй като вече имах някакви резултати, реших да опитам да предвидя за какво ще се говори и за какво няма. По-долу включвам твърдения, базирани на сметки с броя на ngram-ите и малко шашмалогия, като считам, че е вероятно Президентът да засегне посочените по-долу теми, като използва думите в кавички и техни словоформи в новогодишната си реч.

 • „Развитие“ и „бъдеще“ – това са двете любими думи, допълвани с „визия“, „устойчиво развитие“
 • „можем“ и „постигнем“ – други две любими думи, които показват доминиращото използване на множествено число. Характерно не само за него е, че показва само потенциал, повече условни форми, като липсват (сигурни) предвиждания/обещания („ще постигнем“, примерно)
 • „усилия“ – в съзвучие с горното те винаги са „общи“ и винаги „заедно“ и „съвместно“
 • „консенсус“, „обща воля“, „дебат“ – „широк“ и „обществен“ – диалогичност, желание за съдействие, посланията винаги излъчват заедност
 • „национална“ – доста неща са национални, като думата „национална“ най-често се съчетава с „програма“, „приоритети“ и „интерес“
 • „дългосрочен план“ – „целите“ винаги са дългосрочни, „стратегически“, ако има „хоризонт“, той е „2020“
 • „вдига високо летва“ – много я обича тази летва

 

 • „ЕС“, „Европа и България“, „европейските партньори“ – задължително включване на ЕС и Европа по някакъв начин, вероятна дума за „света“, но намирам за много малко вероятно да бъде споменато НАТО или името на която и да е друга държава (примерно САЩ)
 • „външна политика“ – любопитно ми е дали ще се говори за нея и каква би била неговата роля
 • „институциите“ – допускането ми че други институции (Правителство, Народно събрание) няма да бъдат споменати поименно. Едва ли ще говори за себе си лично, по-скоро като за президентската институция, която често характеризира като „независима“. Не вярвам да се говори за „политическите сили“ или „съдебната власт“.
 • „граждани“ – адресатите на речта са често и „сънародници“, но Плевнелиев предпочита „граждани“ пред „население“, „народ“ и подобни съвкупни форми

Няколко изглеждат най-приоритетните теми за Плевнелиев. Ако реши да е по-конкретен, според мен, би засегнал:

 • „сигурност“ – може би, защото такъв ми е корпуса, темата за сигурността ми се класира високо сред темите на Плевнелиев. Най-вероятно няма да е ясно послание за отбранителна или национална сигурност, но предполагам, че сигурността ще бъде включена като по-широка тема, възможно е и със синоним от рода на „стабилност“.
 • „икономика“ – в контекст на стабилност и по-малко в контекст на развитие
 • „Информационни и комуникационни технологии“ – в общ контекст и конкретно в е-правителство/е-управление
 • „Младите“ в контексти на „бъдещето“, работа (безработица), образование и „визия“
 • „Малки и средни предприятия“ свързват се с устойчиво развитие
 • „Енергийна ефективност“ – ако не засегне темата на енергетиката, в контекста на предстоящия референдум, едва ли би енергийната ефективност място в новогодишна реч, но иначе си я обича. В контекст на енергетика говори и за „диверсификация“
 • „милиарди“ – забавно ми е, че в контекста на пари, Плевнелиев говори предимно в милиарди, като порядък, но не мисля, че на Нова година ще е добър вкус да говори за пари.

 

 • „уважаеми“ – статистически, „уважаеми“ изглежда силно предпочитано, но не съм сигурен, че е най-подходящо за новогодишно обръщение
 • „България“ „страната“ – често се повтаря и ще са му необходими са му доста синоними на България. Любопитно ми е да видя колко и дали ще се ползват форми на „държава“
 • „благодаря“ – характерно е че Плевнелиев благодари много – предполагам, че и този път ще е така
 • „пожелания“ – традиционна секция в новогодишните обръщения са честитенето и пожеланията. Първанов винаги на първо място е пожелавал (крепко) „здраве“, „успех“, „сила“. „Късметът“ не винаги е бил пожелание, но го има. Това, предполагам, е индивидуално.

Съвсем реалистично е нито едно от тези предвиждания да не се сбъдне, но сега ще ми е по-любопитно да разбера.

Категория: всякакви

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Irina на 31.12.2012г. в 19:51ч.

  Ето какво се повтаря в речите на Първанов –http://www.gospodari.com/video/gafove/koj-mi-pishe-rechite.

 • A на 01.01.2013г. в 02:11ч.

  Сгреши. Според мен за добро. Речта беше различна и далеч по-стойностна от бълвежите на Гоце.

 • Malakai на 01.01.2013г. в 13:59ч.

  Речта беше изненадващо приятна и съдържаше много иновативни елементи, както в съдържанието, така и във визуалното оформление.

  Браво на Президента и на екипа му!

 • reni pekova,bulgarien на 01.01.2013г. в 17:04ч.

  Прочетете словото на Путин,за да разберете как един истински президент се обръща към своя народ.

  До кога Р.П ще клати глава като махало на часовник.За какво са съветниците му?

 • Elena D. на 01.01.2013г. в 21:27ч.

  Много общи лафове и нищо конкретно в речта на бълг. президент.

 • Б. Шаламонов на 03.01.2013г. в 10:56ч.

  Ценностното в речта за общност с Европейските страни тотално бе провалена с презентация на обект от извън границите дори на континента и се спря в САЩ – в друг континент. Тъжно е това, главата на нацията да участва в маменето на европейските ни партньори, като представя чужди туристически обекти за родни . Изявление има, очаквам мотивирано извинение.

 • Anonymous на 04.01.2013г. в 19:07ч.

  мхм, нещо интересно!

  http://argumenti-bg.com/21985/za-razchupenite-klisheta-v-novogodishnoto-obrashtenie-na-prezidenta/

 • Dwight E. Porter на 07.01.2013г. в 23:42ч.

  Знайни и незнайнихората на практика са малотрайни.Това, разбира се физически.Доказано е статистически.Съвсем друго е духовно.Доказано е безусловно.Дали с мечили със речда влезеш в историятазависи от аудиторията.***Загинах героите при опит за летене.Спасиха се лакеите, опитни в пълзене.От героите остава често само име.От лакеите остава често само семе.Семе със име е рядко събитие.Още по- рядко е то със покритие.***Терзае ме мисъл една:за другите да сътворяпланина от благатогава ръка да подложа достойноръка за троха.***Рафиниран пе****стс реална власт,попаднал в официалния регистъркато зам министъррешил, че ненужен съм в здравеопазванетомай, защото не участвах в подмазването.Решил и съобщил на Ани,но тя в началото решила да ме брани,макар и да била разколебанав оценката на моята особа.По – скоро от наивност, не от злобарешила, а и с други споделилав своята трогателна неопитност,че съм бил от ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.Аз се сещам как се е заблудилатаз кариеристка мила,но моето опровержениепоставило би в неудобно положениенякои познати общи,които на Ани в ХЕИ идваха на гости.Добре е достойната защитада е с присмех пропита.Писма в този дух съчених,тук-там прибавих някой стих.На Ани и пе****ста ги пратихи веднага им простих.С такивса хора аз не споря,към тях изпитвам по – скоро съчувстие.Това продукт е на моето самочувствие.Година вече трезвен и пиянвсе си повтарям,че съм поданик на Егинлян.Кралица Ани разлюля камбании провъзгласи, че макар всевластнакъм всичко и към всичкище бъде безпристрастна.Ще трябва повечко да се работи,да няма рекет и комплоти,защото във случай противен,противен, та чак примитивенвсеки от нас е обреченбезпристрастно да бъде посечен.За ешафота знаем няма квота.Не се натиска никой да е пръви да го мокри с топлата си кръв.Така че да си тремсъс свои и със чужди да не се лаем,а да забием нос в копанята с огризкитеот тях понякога осатва и за близките.

 • Ски Картала на 08.01.2013г. в 18:19ч.

  Всичко мина добре според мен. Нямаше излагация.

 • Ски Картала на 08.01.2013г. в 18:21ч.

  Всичко мина добре според мен. Нямаше излагация. Поне аз така мисля