трънки и блогинки

Депозитната мултипликация и кризата с ПИБ

Написано на: 14.05.2008 · 23 коментара

Ако разполагате с пари и ги държите на депозит в банка, то това означава, че нямате идея какво да правите с тях. Това не е лошо, защото не всички могат да мислят и за това, а и депозитите са начин да се предоставят средства на хората, които си мислят, че имат идея какво да правят.

Сетих се за това покрай явно започващата истерия около Първа инвестиционна банка (ПИБ) и първосигналния порив на вложителите да изтеглят парите си само, за да ги преместят в друга банка. Считам, че това не е най-разумната постъпка, защото с подобна постъпка самите вложители ще предизвикат криза, която ще доведе до обезценяване на собствените им пари. Един от най-лесните начини да се обясни, защо би възникнал подобен ефект е чрез осмислянето на ефекта на депозитната мултипликация, който искам да се опитам да обясня отгоре-отгоре.

Ефектът на пръв поглед е парадоксален и се изразява в това, че всеки вложен в банка лев представлява много повече пари, оперирани от банковата система. Причината за мултипликацията е проста – банката не държи парите на съхранение, защото лихвата, която дължи ще представлява загуба за нея. Банката се старае да предоставя парите си за ползване от други, за да може на нея да ѝ се дължи лихва и от разликата от лихвата, която дължи и лихвата която ѝ се дължи да извлича печалба. Дори и да не може да предостави кредити срещу получените депозити, банката има изгода да депозира парите в друга банка, за да не губи от тях. Разбира се, това се отнася не само до една банка, а всички банки имат стимул да се държат по този начин и така единият вложен лев, може да се завърти безкрайно и да представлява безкрайно много лева, защото всички банки си мислят, че оперират с него.

Въпросният лев не се мултиплицира безкрайно, поради задължението и нуждата банката да държи част от него при себе си като резерв в случай, че вложителят дойде и си поиска парите. Размерът на парите, който банката не може да предоставя се определя като отношение на резерва към депозита или да го наречем R. Така от сумата, която банката приела новия за системата лев може да преотдава е (1-R). Втората банка също трябва да задели задължителна сума за резерв от получените пари и така сумата, с която разполага оперира е (1-R)х(1-R) или (1-R)2. Същото се случва и с третата банка, която, обаче има сума равна на (1-R)х(1-R)х(1-R) или (1-R)3. Така нашия лев се топи безкрайно докато до n-тата банка достигне сумата (1-R)n и погледнато от гледна точка на банките, през които е преминал той се е превърнал в сума, от парите, с които всчики те оперират. Левчето се е появило като 1 и след n банкови преотдавания се е умножило до сбора на: 1+ (1-R)+ (1-R)2 + (1-R)3 + (1-R)4 +… (1-R)n.

При достатъчно голям брой n, банковата система почва да изглежда като единен организъм и умножението на новосъздадения лев зависи е обратно пропорционално от резервата R, което означава, че колкото по-малки са задължителните резерви, толкова повече се умножават депозитите.

И тъй като погледната отвисоко банковата система е като система от скачени съдове, които си преотдават депозити, изтеглянето на сума от която и да е банка води до изтегляне на пари от всички банки и така подкопава функционирането на цялята система. Ако хората започнат масово да си теглят парите от ПИБ, и това надвиши размера на резерва, който ПИБ не е предоставяла на други, тя ще се принуди да издърпа парите от цялата система и така ще предизвика недостиг в цялата система. Този недостиг най-вероятно ще се отрази на цената на парите и в зависимост дали хората ще решат просто да преместят парите си в друга банка, да купят валута или друго ценно, ще се отрази сериозно или много сериозно на финансовата ни стабилност.

За да няма подобни истерии и масови изтегляния на пари се грижи БНБ като регулатор на банковата система и е приет Закона за гарантиране на влоговете в банките, който гарантира личните влогове до 40 000 лева. Малко е съмнително, когато възникне нужда да се гарантират депозитите колко ще бъдат обезценени, но го има като сигурност.

И въобще – не знам кой създава тази суматоха около ПИБ? Всички са съгласни, че резултатите ѝ въобще не са блестящи и тя е една от малкото останали банки без лесна възможност да получи пари от чужбина, но фалита на банка е нещо много дълго и трудно и се надявам въобще да не стига до там.

Допълнение: Слуховете за фалит на ПИБ са тръгнали от форума на БгМама. Пиши я бегала ПИБ…

Пояснение: Горното допълнение беше шега. Жените в БгМама са прекрасни и се опитах да изкажа уважението и възхищението си от тяхната общност, която движена от най-чисти подбуди може да бутне всички банки, ако поиска. Но в случая те само повтарят слух, който се носи от няколко месеца и не са първото място, където този слух се е появил. Обяснявам това, защото възприемането на горния коментар като информация, а не като шега, каквато се опитва да бъде, може да доведе до неприятности за поддържащите сайта, като ангажира вниманието на държавни органи опитващи се да отчетат дейност, а не да свършат реална работа.

Категория: всякакви

23 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Милко Георгиев на 14.05.2008г. в 10:51ч.

  Както писах и на едно друго място, въпросът не е дали „ПИБ фалира“ а „кой иска да купи ПИБ“…

  Но ми хареса модела на депозитното мултиплициране, браво :)

 • Делян Делчев на 14.05.2008г. в 12:00ч.

  И аз чувам разни слухове, от далеч по достоверни източници, от далеч по отдавна, отколкото БГ Мама споменава. Та не искам да обвинявам БГ Мама за истерията. Тя не е тук от вчера. Техните слухове са един вид концентрация на информация, която така или иначе се движи от десетки месеци в обществото, и може да бъде видяна и в отчетите на банката – тя никак не е в добро състояние. Подобни проблеми обаче няма само ПИБ. И не, не съм съгласен, че повечето Български банки могат да разчитат на пари в чужбина. Особено, когато чужбинските банки са в не по-добро състояние, и всъщност проблеми там директно се пренасят у нас. Практиката на Българските банки е едва ли не резерва (не задължителния в БНБ) да се държи в банката майка (в чужбина), и при световната финансова криза течаща в момента, той е практически неоперативен (да не кажа какво конкретно му се случва за сметка на българския вложител). Само резерва в БНБ е реално работещ (до известна степен), което бе причината БНБ да го повиши (като изискване) миналата година (за да пресече изваждането на всички резерви в банки, които са на загуба и отписват активи). Както и да го гледам цялата банкова система световно в момента е в позицията на такова разклатено домино, че на едно място да гръмне банка, ще падне половината свят и ние барабар с него. Всичко това, щото някой хора са се научили да живеят по-луксозно, отколкото доходите им позволяват и заради слабо контролираната спекула.
  Искам само да обърна внимание, че въпреки мултипликацията на парите от банковата система, те в края на краищата са пари на вложителя, и той разполага върху тях с пълното си право, и поетия риск банката, където ги е вложил да не може да му ги върне. Поради това, че няма адекватна финансова информация, и засегната банка няма интерес да предупреди вложителите си, както и от ситуациите, които си спомняме добре от преди 10 години (банковата криза през 1997-ма) и сега в щатите с доста банки и влогове, единствения защитаващ интереса на вложителя е все още самият вложител. Не можем да се сърдим на хората, че си говорят, надуват слухове и си теглят пари. Това е единствената сигнализационна система поддържаща предимно персоналния интерес на хората, а не личния на силно ограничен кръг. Слухът носи персонална достоверност и е най-голямата и най-силно ефективна реклама или антиреклама. А повечето от тези слухове са базирани на реални факти, макар и изкривени чрез развален телефон. Дали таксиджия е чул това, или съседка е чула от жена работеща в банката, в нашата малка държава тайни няма. Има само такива, за които пишат по медиите, и такива, за които не пишат по медиите (които наричаме обществени тайни). Така че аз не мога да се сърдя на тези, които се опитват да си защитят интереса, макар това да рискува да събори бая разкъртената система, за която точно тези хора – вложителите са сторили само добрини. При все обстоятелства, още е рано за истерия.
  Отварям поредна скоба – за евентуалното състояние на ПИБ говори самата ПИБ – в един момент имаше едновременно реклами, в които даваше по-голяма лихва за депозит, отколкото за кредит. Тоест теглиш пари на заем, влагаш ги в същата банка, и от лихвата не само връщаш лихвата на заема, но и печелиш. За това писаха по доста медии. Ако това не е ултра неадекватно съобщение към масите, то говори достатъчно само по себе си. Една банка има нуждата да направи това само ако има страхотен проблем с краткосрочната ликвидност, или набира бързо резерв за нещо.
  В този смисъл не съм напълно съгласен с Милко, че някой насилствено иска да изкупи банката. Съдейки по публичното и поведение в последната година, ако не и повече, те сякаш като да са си сами най-големия враг.
  Иначе аз много харесвам тази банка, защото каквито и проблеми да съм имал с нея, когато отида в ДСК или Райфайзен и трябва да мина през 2 (3 за ДСК) гишета и да попълня 4 молби, за да внеса пари, се връщам със страшна сила.

 • MiCRoPhoBIC на 14.05.2008г. в 12:50ч.

  Не е истина до каква степен на слухова истерия достигна това нещо. ПИБ е банка, която предпочитам, защото минимално ме дразни и беше най-силна в Интернет. Сега откакто излязоха от Борика ме издразниха малко, но все още ги ползвам. Това разпространяване на кой какво бил чул е пълна простотия. Не е нужно да си голям банков експерт за да разбереш каква е силата на слуха и до какви двойни остриета води. Аз обаче съм убеден, че този слух е пуснат с користна цел. Не знам дали е с цел продажба, но конкуренцията може и да е достигнала до този грозен праг.
  Подсещам се за филма ‘The Company’ и войната на КГБ/ЦРУ. А БГ-МАМА са като скакалците – на каквото налетят – пиши го бегал. По цял ден няма какво да правят – само клюкарят.

 • Веселин на 14.05.2008г. в 13:52ч.

  Мамите не могат да фалират банка, те не са икономически активни субекти. Могат да квичат колкото си искат :)

 • Делян Делчев на 14.05.2008г. в 14:39ч.

  Не съм съгласен, че мамите не са икономически активни субекти – статистиката показва че те правят най-много покупки пряко, те са семейния decision maker, с което определят и семейните решения за всичко, жилища, банки, заеми, кола, почивка, училище за детето и т.н. Ако чрез мамите си децата не управляваха света бих казал, че мамите го управляват.
  А иначе ПИБ сама си е виновна в много отношения. Включително и с това, че 10 дни не им работи новата система. От това по-пиши го заявка за фалит няма. Какъвто и слух да е излязал, това го е катализирало доста (видейки се от пресконференцията на ПИБ по въпроса). После иди обяснявай, че нямаш сестра. А силата на слуха е много голяма. Ако до 10 дни се задържи, ще си преместя парите и аз. Просто защото той е достатъчен за да предизвика криза. А в публикувания отчет на ПИБ в оправдателната им пресконференция са публикувани големи цифри, но са пропуснати най-важните – печалба, проценти на лоши кредити, отписани активи. От останалото човек чрез интерполация може да си ги извлече, и не бих казал, че са впечатляващи. Въобще.

 • ss7 на 14.05.2008г. в 14:54ч.

  Между другото аз знам за такъв слух от преди месец и повече, но той беше обобщен – ще се фалират всички (малкото останали) български банки.

  Естествено не се затичах да тегля пари, но напоследък нещо се мъти. Първо някакъв от БНБ ни убеждава,че реалния курс евро/лев бил 1/1.1 , ама те видиш ли нямало да го променят.
  Фалита на една (или няколко) банки неминуемо ще доведе до падане на валутния борд. Та така.

  Аз смятам, че занапред е рисковано човек да си държи спестяванията в левове.

 • Д.Василев на 14.05.2008г. в 15:16ч.

  @Пейо: „И тъй като погледната отвисоко банковата система е като система от скачени съдове, които си преотдават депозити, изтеглянето на сума от която и да е банка води до изтегляне на пари от всички банки и така подкопава функционирането на цялята система.“ Това е частично вярно. Ако нямаш доверие на една банка и си преместиш парите в друга банка, то на системата като цяло няма нищо да и се случи.

  @Делян Делчев: „Практиката на Българските банки е едва ли не резерва (не задължителния в БНБ) да се държи в банката майка (в чужбина), и при световната финансова криза течаща в момента, той е практически неоперативен (да не кажа какво конкретно му се случва за сметка на българския вложител).“ Това че доста български банки държат активите си в чужбина е вярно само от счетоводна гледна точка и то отиде в някакви крайности за да се заобикалят кредитните тавани наложени от БНБ. Ако погледнеш какво стана, когато банките трябваше да увеличат МЗР и то при започнала ликвидна криза, лесно ще съобразиш, че към момента банките като цяло нямат проблеми да привличат средства.

  Иначе към момента сме доста далеч от каквато и да е ликвидна криза в банковата система. Има страшно много налични инструменти, които да се приложат и дори и 1-2 банки да позакъсат до ефект на доминото едва ли ще се стигне.

 • asktisho на 14.05.2008г. в 15:18ч.

  Добре де, един истеричен слух тръгва от форума на най-големите истерички – бе ге мама. И разни икономисти и анализатори вземат, че му повярват. Това си е чист, показен пример на черен Пи Ар, а ПИБ очевдино не разполага с изготвена анти-кризисна стратегия, с която мигновено да реагира на подобни медийни атаки.

  Браво за хубавия анализ, наистина, оценявам го като икономист, де да бяха написани така и учебниците по банково дело едно време, ей! :)))

  Много си прав за скачените съдове, понижаването на доверието в която и да е банка води до понижаване на доверието във всички банки. Песимизмът си е песимизъм и хората много лесно могат да се запитат: „ами щом леля ми си изтегли депозита от Първа, аз що да не взема да си изтегля моя от Прокредит, че да не вземе и тя да фалира?“

  И, както ти казваш, оттегляйки пари от банковия сектор, освен че подкопават ЦЯЛАТА икономика на страната, която става все по-кредитна, вложителите обезценяват и собствените си пари.

  Надявам се, че в крайна сметка разумът ще победи и хората няма сами да предизвикат въпросната криза, защото тогава, дори предположенията за мераците на някой да купи евтино ПИБ или за някакви вътрешно-банкови корупционни схеми да се оправдят, никой няма да спечели от криза в банковия сектор.

 • И.Е. Станков на 14.05.2008г. в 15:25ч.

  За да се развихри този слух явно е гнила работата, дали в ПИБ или централно в банковата система е друг въпрос.

  За мен е интересно тези гарантирани 40000 лв как се отнасят за влогове в евро примерно? Да кажем 20000 евро. В левове ли ще ги изплащат на хората? Ако е така и ако примерно след 2 години бордът е паднал и 1 евро е 3 лева, това значи, че човек може да изгори доста яко въпреки гаранцията.

 • Мирчо на 14.05.2008г. в 16:20ч.

  Аз този „слух“ го знам от поне 8 месеца. През това време не се случи слуха, така че за мен все повече звучи като слух, заради слуха. Не знам, може и да греша…
  За рекламите – за съжаление рекламите в България свързани с числа, цени и проценти са далеч от стандартите на Европа. Повечето реклами са пълни със звездчки и нечетливи бележки под линия, а за тв да не говорим – каква четливост при 4 пиксела височина на буквите. Мога да кажа, като скорошен кредитоползвател, че лихвените проценти за кредити спокойно стават двуцифрени, а скритите разходи (разбирай неупоменатите) са стандартно средство на банките да си продават глупавите продукти.
  За интернет банкирането, индийците (с които се оказа, че Сирма е сключила някакъв договор да им интегрира решенията!) и т.н. – аз им написах писмо и ги помолих да са открити с ползувателите на системата си и да споделят официално за проблемите и. Може би ако повече хора напишат такива писма, ще се наложи да отговорят…

 • MiCRoPhoBIC на 14.05.2008г. в 17:17ч.

  Цитат от http://money.ibox.bg/news/id_2084734589:

  „Най-търгуваното дружество днес обаче бе Първа инвестиционна банка, чийто акции претърпяха силен срив. Денят донесе масови разпродажби по позицията и нов достигнат минимум на 6.60 лв. лв. след предишния отпреди месец на 6.84 лв. В общо 364 сделки за 128 хил. лота, средната им цена се установи със 7.32% по-ниско от вчера на 6.91 лв. за брой.“

 • MiCRoPhoBIC на 14.05.2008г. в 17:27ч.

  Сори, но пропуснах:
  @Делян: Печалбата са я казали на сайта си: fibank.bg – първа страница с удивителна има самореклама. Там пише:

  „Печалбата през първото тримесечие на 2008 г. възлиза на 15.07 млн. лв., като ръстът спрямо март 2007 г. е приблизително 50%.“

 • Делян Делчев на 14.05.2008г. в 20:47ч.

  Аз не го намирам това за печалбата там. Това е добра печалба, но е интересно да се види годишния тренд, щото тези работи изпитват цикличност. Интересно и как стои тази печалба спрямо другите банки. Удивен съм от стойностите в този сектор. Тя сборно възлиза на 60 милиона лева ако се запази такава всички тримесечия – грубо, колкото един скромен ремонт на път, финансиран от ЕС, ФАР или бюджета към някоя братова фирма. Като се приспадне нарастването заради инфлацията, става дори по-малко…

 • milen на 14.05.2008г. в 21:59ч.

  Ех къде е Явор Колев сега…

 • милен на 14.05.2008г. в 22:10ч.

  По всички официални показатели личи,че банката върви напред,явно някой има интерес да разпространява тези слухове.Не вярвайте на слухове,а дайте да спасим единствената изцяло българска банка!

 • Кирил на 15.05.2008г. в 03:19ч.

  Влоговете са гарантирани до 40000 лв. за физически и юридически лица!

  http://www.dif.bg/bg/files/booklets/fgvb_knijka_bg.pdf

  Тегленето на влогове под 40000 лв. си е глупост!

 • Георги на 15.05.2008г. в 08:34ч.

  Не е глупост,ако влога е в евро…що ли всички скокнаха срещу поправката на Минчо Христов !?

 • Огнян на 15.05.2008г. в 12:16ч.

  Слуховете си вървят от няколко месеца, но доколко са верни едва ли може да се прецени, поне не и от страничен наблюдател (като мен, а и повечето хора), нямащ достъп до „вътрешна“ информация.
  Интересното за мен е, че върха на кампанията на тези слухове съвпада с внедряването на новата им банкова счетоводна система (и очакваните съпътстващите проблеми от това действие).
  Преди няколко години, докато работех в Датамакс, бях свидетел на процеса на преминаване на ПИБ от старата досовска система („класическия датамаксизъм“) към новата („ораконщината“). Колегите, които правеха миграцията бая зор видяха и то при положение, че се преминава от продукт на същата фирма (т.е. има я цялата необходима информация за вътрешните структури и механизми).
  В момента ПИБ, освен всичко друго, преминава отново през този катарзис – смяна на счетоводната система. „Нормално“ е да има известни проблеми. Който се е занимавал поне малко с банков софтуер знае що за „чудо на природата“ представлява. Не само ПИБ-ския – за всички банки става дума.
  Дори ПИБ да има някакви проблеми с ликвидността, определено се вижда, че има и кампания срещу нея и то с доста добър тайминг…

 • milen на 15.05.2008г. в 23:14ч.

  Един въпрос към собственика на този сайт.
  Като „виден“ юрист бихте ли коментирали какви са евентуалните последствия за хора, които целенасочено уронват престижа на дадена компания и/или разпространяват невярна информация с цел финансова изгода?

  Благодаря предварително:)

 • Мишинев на 16.05.2008г. в 00:05ч.

  Накой срещал ли се е със „новата система“ за интернет банкиране. Не са необходими слухове за фалит за да хукнеш през глава да си търсиш друга (различна от ПИБ) банка. След като човек се логне „новата система“ и се огледа малко, веднага напуска и насочва браузера си към сайтовете на други банки с цел избор на нова такава. Това отвратително, тромаво и спъващо работата ти изчадие flexcube създава усещането че е направено за да ти пречи да си свършиш работата. За мое огромно съжаление една банка която много харесвах е на път да ме принуди да я сменя.

  Това ще се окаже поредното българско добро начало със осран край. Дано да не съм прав!

 • Огнян на 16.05.2008г. в 09:30ч.

  @Минишев
  Колега, не така ;-). Flex-a е носител на награда за най-добра банкова система за 2007! Това, че е внедрена в БГ от индийчета, някои от които, едва ли не, са дошли с чалмите и слончетата е отделен въпрос.
  И като си помисли човек, че за цялата работа са платени наколко милиона….

 • Мирчо на 16.05.2008г. в 10:10ч.

  За съжаление решението взето от банката (допускам под влияние на някой консултант) да даде на индийчета да внедрят „награждаваната“ система flexcube е сравнимо на това в шоурума на БМВ да наемат хора от малцинствата, без никакви познания, да нареждат автомобилите, карайки ги, като преди това са карали само каруца. А след това да те убеждават да си купиш очукания автомобил свивайки рамене и сочейки към циганската махала.

 • Sean Kent на 04.07.2016г. в 11:54ч.

  Частните заеми, не кредитна проверка, Fast Одобрение

  Няма кредитни чекове, нисък лихвен процент, одобрен през 2-5 дни

  Кандидатствайте за частна лична или бизнес заем днес при много ниска лихва. От личен да бизнес кредити, ние имаме решение на вашите финансови нужди.
  Когато банката ви обърнат гръб на вас, не се отказвайте, нека да ви помогне да се върна на пистата. Тъй като въпросът за кредит и сигурността е нещо, което клиентите са все по-загрижени за,

  Ако се интересувате, Отговор на този имейл или посетете нашия уеб сайт днес за повече информация.

  Заявител лични данни.

  Твоето име:
  Нужна сума:
  Стараната ти:
  Заем Продължителност:
  Вашият адрес:
  Телефонен номер:
  Месечен приход:
  Секс:
  Вашия факс номер:
  Твоята възраст:

  Лице за контакт: Шон Кент.
  Е-мейл: seankentco-operative@hotmail.com