трънки и блогинки

Аналогии по повод назначаването на служебно правителство

Написано на: 12.03.2013 · 3 коментара

Две исторически аналогии по повод назначаването на днешното служебно правителство:

1. По план, мандата на служебното правителство може да е за два месеца, но ако не може да се сформира кабинет, то може да остане на власт доста по-дълго. Спомнете си колко се задържа Любен Беров. Неговият „експертен“ ничий кабинет бе тихо подкрепян от БСП и ДПС и остана на власт почти две години. Ситуацията може да е подобна. При сегашната конфигурация на силите, не е ясно дали ще може да се излъчи устойчиво правителство, а и не е ясно дали някой наистина иска да поеме риска да управлява. По-скорошен подобен пример е назначеното правителство на Монти в Италия, където не се проведоха редовни избори над година и половина. Последвалите избори в Италия също не доведоха до устойчивост. Такъв „италиански“ сценарий е все по-вероятен и за България.

2. Следете престъпната активност. След като днес Бойко и Цветанов и формално хвърлят оставката, няма да се учудя, ако някой пусне депеша до контингента, че сега им е време да си отживеят. Борбата с престъпността бе основно послание на ГЕРБ и няма да се учудя, ако „се случи“ така че след като ГЕРБ не са на власт, започне демонстративно активизиране на видимата престъпност. Мутрите се появиха, защото бяха толерирани от временната власт на служебния кабинет и началото на края им бе с първото редовно избрано правителство.

Категория: всякакви

3 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Добри Чинтулов на 13.03.2013г. в 13:32ч.

    Правителството на Беров не беше служебно. То се сформира след провала на правителството на СДС и на лидера му Филип Димитров. Това, че Беров беше президентски съветник, не значи, че правителството му е било президентско. Вярно е също, че Беров ,чийто род принадлежи към някогашната „едра буржоазия“ преди 9 септември 1944 г., следваше прагматична политика, и беше правителство на експертите, макар и не на най-изтъкнатите. Всичко това вбесяваше седесарите, които няколко пъти му организираха вот на недоверие. А пък на тях той им режеше мераците за ново овладяване на властта. Само веднъж им угоди за нещо, след като най-радикално настроените седесари (т.нар. „кинжали“) заплашиха, че ще убият сина му.

  • Иво на 14.03.2013г. в 07:41ч.

    Беровото правителство не беше служебно, а експертно, излъчено от народното събрание. Служебни бяха тези на Ренета Инджова и Стефан Софиянски. По конституция, служебното правителство ще си подаде оставката пред новосформираното народно събрание, което е задължено да я приеме. Хайде малко повече да познаваме и законите и историята, преди да коментираме „експертно“ кое какво е било.

  • V на 25.03.2013г. в 19:10ч.

    Трябва ли хлябът да се продава? България трябва да бъде първата държава, да приложи Божествения закон на земята – хлябът да се дава даром. Голямо проклятие виси върху човечеството. – Защо? – Защото продават хляба – великото благо в живота. Абсолютно забранено е да се продават хлябът и брашното. Трябва ли след всичко това да питате защо светът е лош, защо хората са лоши? Първото условие, което трябва да се спазва, е да се дава хлябът без пари. Няма по-голямо безчестие от това да купуваш и продаваш хляб. Знаете ли колко хора са продали възвишеното и благородното в себе си само за хляба? Обличате се добре, с хубави шапки и цилиндри, а вашите сестри гният в порока! За един хляб продават своята чест! Ние трябва да оправим това. Ако това разбиране не се промени, в бъдеще животът ще стане сто пъти по-лош от сегашния.