трънки и блогинки

Weill, Brecht, Kubrick

Написано на: 31.03.2013 · 3 коментара

Иска ми се да можех да гледам неосъществения филм на Стенли Кубрик за немския джаз от преди и по време на войната. Това е период, който ми е много интересен и го свързвам предимно с Kurt Weill и Bertolt Brecht, създали не само музиката към „The Threepenny Opera“, но и много други джаз-стандарти. Потърсих как са се развили някои от най-известните произведения на Kurt Weill и си харесах това:

Mack the Knife

Може би най-известната песен от „Опера за три гроша“. Аз я харесвам най-много в интерпретацията на Louis Armstrong и когато съм в добро настроение я изпълнявам в стил „музикално куче“. От множеството вариации ми хареса с нещо по-различното изпълнение на Marianne Faithfull.

Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens

Бертолд Брехт ми е изключително интересен заради начина по който изразява политическите убеждения в творчеството си. Не знам как най-точно да преведа „Unzulänglichkeit“ в „Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens“. Може би „недостатъчност“, може би е „напразно“ – интерпретацията на текста се променя значително. Горното е изпълнение на самия Брехт и може да ви даде по-добра идея какъв е оригиналния замисъл.

Pirate Jenny
Още една песен, която показва пристрастията на Брехт към подтиснатите, а може и да се приеме като феминистка. Изпълнението на Ute Lemper ми харесва най-много, но немският оригинал разкрива за една по-унизителна позиция на героинята, която не само чисти, но и се предлага на гостите на хотела – най-близко е до него е Lotte Lenya. Сред джаз изпълнителите Nina Simone изглежда е най-харесвана, а Dresden Dolls и Amanda Palmer правят една много по-шумна версия.

Speak Low, September Song
Контраст на „Fucking“ Palmer e внимателното изпълнение на Speak Low от Sarah Vaughan. Друга такава тиха песен е September Song, чието любимо мое изпълнение е на Lou Reed, но ми беше хубаво да чуя как я пее и Anjelica Huston.

The Young Gods play Kurt Weill
Тези швейцарци не са за всеки вкус, но на мен ми допадат по няколко причини. Една от тях, е че имат и цял албум с кавъри на Weill:

Само няколко причини, защо щеше да е много хубав филма на Кубрик.

Категория: музикааа

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Niki на 31.03.2013г. в 20:07ч.

  И от мен едно изпълнение на „Mack The Knife“, на което попаднах преди около година и което много харесах :)

  http://www.youtube.com/watch?v=LaxBVUOkyLs

 • Niki на 31.03.2013г. в 20:09ч.

  И от мен едно изпълнение на „Mack The Knife“, на което попаднах преди около година и което много харесах :)

  Не успявам да пусна линка, незнайно защо, но при изписване в ютуба на Mack The Knife-Dinah Shore & Pearl Bailey Sing се намира веднага.

 • Pocu на 10.05.2013г. в 13:46ч.

  Може да се каже и „слабост“ или “порочност“ (като вроден недостатък). Нещо като оная хубавичка дума flaw. Обаче с Меки Месър успя да ме изненадаш :)