трънки и блогинки

Деветата симфония на Димитри Шостакович

Написано на: 09.05.2013 · Един коментар

Нека да ползвам днешния 9ти Май като повод да ви обърна внимание на Деветата симфония на Димитри Шостакович. Създадена е през 1945 година, непосредствено след победата във Втората световна война. След великите военни Седма и Осма симфонии, след интензитета на Петата симфония, Сталин и съветския народ са очаквали величествена победна Девета симфония, която да ознаменува и озвучи победата над Германия.

Вероятно са си представляли нещо като Деветата на Бетховен, само че по-величествено, защото все пак са ги победили. Вместо нещо мащабно и с хор, Шостакович им сервира това произведение:

Най-дипломатичните я определят като „лека“ и „приятна“ за слушане и изпълнение, оприличават я с произведенията на Хайдн. А аз чувам произвдение доминирано от едни свирчици. Величието на Победата и победителя не се забелязва. И хор няма.

Не искам да правя изводи. Историческият контекст ви е познат. Познати са ви и трудните отношения между композитора и Сталин. По-добре всеки да се опита да усети как е реагирал композитора.

Категория: музикааа

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Комитата на 26.05.2013г. в 03:32ч.

    Птичките пеят, човек се разхожда в парка, отвреме навреме чува звуците на локомотивите на гарата. Липсва монументалност, наистина. А между другото, Сталин не е бил на високо мнение за победата, така че известно единомислие между него и Шостакович.