трънки и блогинки

Парламентарни сметки на коляно

Написано на: 14.05.2013 · 4 коментара

В момента бройката депутати на ГЕРБ и Атака е с един повече или равна на БСП и ДПС. ГЕРБ са първи на ход, за да съставят правителство. Всички отписват ГЕРБ, но тъй като нямам никаква вяра и уважение в моралните и политическите качества на представителите на парламентарните партии, искам да обърна внимание на следното:

 1. В коалиция ГЕРБ и Атака ще се дели на две. Атака има икономически стимул да избере ГЕРБ за партньор, защото в една тройна коалиция с БСП и ДПС би имала най-малък дял.
 2. При изравнените сили в момента, цената за предателството на един депутат е най-висока. Първият, който предаде своята партия, ще може да поиска (в аванс) най-висока цена за преминаването на противната страна.
 3. Хипотетичният първи предател ще трябва да побърза, защото наградата е обявена „за една депутатска глава“ и разговори ще се водят и с негови конкуренти.
 4. Досега БСП и ДПС не са имали предатели сред депутатите си, но:
  1. „Подмладяването“ на БСП и смяната на лидера в ДПС създадоха вътрешно напрежение, което може да избие, ако има достатъчен стимул.
  2. В парламентарната група на КБ има доста коалиционни партньори и гражданска квота, които може да са склонни да вземат високата награда за евентуалната си измяна.

Надявам се четирите партии да се избият бързо, мъчително и окончателно, но от друга страна – един сеир ни остана.

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • и на 14.05.2013г. в 23:50ч.

  кълка

 • dzver на 15.05.2013г. в 01:44ч.

  Това ми припомня стария икономически проблем със задачата за четиримата разбойници.

 • пейо на 15.05.2013г. в 07:21ч.

  @ dzver
  Може ли връзка към задачата?

 • Спас Колев на 15.05.2013г. в 17:52ч.

  Има и външни фактори, които могат да влияят върху „първия предател“.

  Например, такъв ход би привлякъл силно внимание, което не всеки би желал (особено при необичайната активност на прокуратурата тези дни). В същото време не е ясно дали ГЕРБ няма да се разцепи при евентуално обезвреждане на Цветанов.

  Така погледнато „първият предател“ трябва да търси еднократна авансова компенсация, която пък е сравнително рискова от наказателноправна гледна точка.

  Според мен най-вероятна е схема „Беров“ с БСП, ДПС и Атака зад нея, която при поносима стопанска конюнктура може да изкара и целия мандат. Т.е. обратното на надеждите ти…