трънки и блогинки

За мерките в борбата с младежката безработица

Написано на: 01.07.2013 · 8 коментара

Днес стана известно предложението на група народни представители от БСП за борба с младежката безработица. Мярката се реализира с промени в ЗКПО и предвижда данъчно стимулиране при предоставяне на стипендии. Механизма е утежнен вариант на наемането на трайно безработни лица от чл.177 ЗКПО и предвижда възможност за признаване като разход на сумите, изплатени като стипендии, при условие, че бившият стипендиант бъде нает на работа. Без да разбирам от данъци, бих искал да помоля за обяснение каква е разликата с вече съществуващата т.15 от чл. 31 на ЗКПО:

Чл. 31. (1) За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в полза на:


15. ученици и студенти в училища в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство за учредените и предоставените им стипендии за обучение;

Настоящето предложение на БСП ми се струва не само по-сложно, неясно и тежко от посочената горе уредба, но и непрактично тъпо. Бих бил благодарен на обяснение защо което и да е търговско предприятие би решило да дава стипендия на студент (да прави дарение) и да не може да го търси за нищо, вместо да наеме същия студент на половин или цял работен ден, или на граждански договор и да може да изисква конкретно поведение и резултати от него?

Категория: всякакви

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Тодор на 01.07.2013г. в 11:30ч.

  Както казал попа в онзи виц: номерът е ясен.

  С този закон си измиват ръцете. Ето, пуснахме закон, с който стимулираме даването на стипендии. Фирмите са виновни, че не искат да дават пари. Сърдете се на тях, гадните капиталисти.

 • МиленГ на 01.07.2013г. в 12:48ч.

  Чувал съм, че партийните централи, чрез приятелски фирми (понякога държавни) дават стипендии на децата на техни хора за да учат в Европа. Това донякъде е реверанс на хората с децата към хората с парите.

  Никъде не видях някакви ограничения за размера на стипендията. Ако например сина ми иска да ходи с луксозна кола на лекции, а аз не искам да декларирам сумата и да и плащам корпоративен данък + данък дивидент, аз ще му дам една стипендия от 20 000 лв. на месец, с която той ще си плаща лизинга, а аз няма да платя данък, нито пък той.

  По принцип, вкарването на изключения в данъчното облагане е едно от нещата, които най-много мразя в икономическите политики. Винаги за изключенията могат да се намерят благородни мотиви, но почти винаги те са измислени и се употребяват по нечестен спрямо останалите хора начин.

 • rpurop на 01.07.2013г. в 17:52ч.

  Излиза, че според новия закон можеш да дадеш стипенди за повече от 10% от печалбата. Това първо. Освен това оставам с впечатление, че по този начин работодателите си спестяват осигуровките, но пък и на студентите сигурно няма да им се води като осигурителен стаж.

 • пейо на 02.07.2013г. в 10:09ч.

  @ rpurop
  Липсата на договор не е начин да се спестят (малко) осигуровки, а прекрасен начин да се спести (повечето) заплата. След като няма задължение, а само надежда за възнаграждение, истинската оптимизация на разходите за работодателя би се постигнала не от евентуалното данъчно облекчение, а след като работодателя не плати последното възнаграждение и просто изгони младежа.

  Законът не създава стимул да се пести от корпоративен данък и осигуровки, а отваря вратата да се пести от самата заплата на наетия.

  В допълнение – при наемането под формата на стипендия няма гаранции за работно време (няма да работи в събота ли?), почивки и отпуски (какво море?), безопасни условия на труд (да пратим стажанта да се покатери) и всякакви други нормални условия на труд, за които и предшествениците на тези социалисти са борили.

 • Marten's на 02.07.2013г. в 16:30ч.

  Всъщност предложението вкарва една удобно задължаваща клопка в бизнеса.За какво иде реч?
  1.Намираш си стипедиант. Той получава стипендия в размер на 100лв. за не по-малко от 12м.=1200лв. Да речем, че 10% е бонус от данъка-спестил си 120лв. за година.
  2.Този стипендиант няма как да работи при теб пълноценно-само на практика или специализация/стаж-демек -1080 назад.
  3.Условието е да наемеш стипендиант за срок не по-малък от срока на изплащането на стипендията?!
  И?! Ако след да кажем след 1 година заради такива законо-творчески идиоти или каквито и да е други причини нямаш нито физическата,работна и финансова нужда от този стипендиант?
  Това за мен е изваденият скелет от комунистическо-тогава така беше, но и пазара на работна ръка не беше такъв както сега.
  Гледайки от бизнес гледна точка се опитват реформите в образованието да не бъдат проведени и фирмите сами да изграждат специалисти, но на каква цена? Защото ако аз обуча специалист в моята професия трябва да започна от нулата. Тогава питам се аз защо трябва да се плащат заплати на учители и най малкото мен да ме облагат макар и преференциално с данък вместо да ми плашат? Другото, което също ми прави впечатление никъде не се споменава за отчисления от осигуровки, заплати….?!Значи да плащаш, на договор да наемаш, да го обучиш и накрая полза никаква, а само задължения и аванта от 10% при определените условия!!
  Още един аргумент против това предложение.
  Добре назначаваш го по договор за стипендия:
  Ами ако човека не става? Каква е опцията да прекратиш трудовият договор?
  Ами ако той напусне?- Няма закон, който го спре и да го накара да възстановява изплатени суми по трудово възнаграждение…Още по-малко пък и обещетения. Има варианти, но те са с дълъг период на време и докато си вземеш парите си дал още толкова за адвокати ( наскоро имах такъв служител-вариант за обвързване със суми за обещетение има само в договор за дообучение, а това не се предвижда в проекта)
  т адокато с едната ръка ти дват с другата двойно ти взимат….Как да не ги заобичкаш тея идиоти

 • Виктория на 04.07.2013г. в 12:03ч.

  В Испания например нещата са много зле. Тук обаче причината е не толкова държавата, а самите млади. Няма как хората да са неквалифицирани, да имат големи изисквания и претенции. От народопсихологията трябва да се започне освен от държавното устройство.

 • Деси Хаак на 12.07.2013г. в 00:50ч.

  Леви мерки в капиталистически модел могат да работят единствено във вече стабилно уредена държава, населена с граждани, които биват слушани и чувани. Това очевидно не е актуална България.
  БСП си мият ръцете и произвеждат миризлива черна сапунка.
  Не бива, тц.

 • Лидия Стайкова на 14.07.2013г. в 08:40ч.

  http://lydblog.wordpress.com/2013/07/14/novi-merki-bezrabotic/

  Вдъхнови ме да разкажа една история за борбата с безработицата