трънки и блогинки

Bulharsko se omlouva / България се извинява

Написано на: 21.08.2013 · 10 коментара

Искрени уважения и благодарности за хората, които промениха Паметника на Съветската армия, за да поднесат извинения за участието на България в смазването на Пражката пролет през 1968г.:
Bulharsko Se Omlouva

Благодаря и от мое име! Извън контекста на конкретния акт, искам да отново да изкажа позицията си относно Паметника:
Ние живеем в последствията от руската политическа и военна доминация след Втората световна война. Ако премахнем паметника, няма да се променим, нито ще ги заличим. За да изразим промяната в нас, за да помним и преосмисляме историята и това което сме, Паметника трябва да остане.

Трябва да остане, за да бъде асимилиран от младите и необременените, за да бъде променян и осмислян с подобни жестове и за да може в крайна сметка да стане символ не на чуждата армия, а на способността ни да надживяваме историческите нещастия и паметник на победата над нас самите.

Снимката е през @asengenov. Още малко снимки и бележки за осмислянето на Пражката пролет.

Категория: всякакви

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • богомил шопов на 21.08.2013г. в 09:36ч.

  Нека распостранението из чешката преса започне сега :)

 • ттс на 21.08.2013г. в 10:09ч.

  В работата (държавна болница) ОГРОМЕН дебат можем ли да се бъзикаме с Русия. Според прякото ръководство, нямаме нищо затова не можем, според Джадаите, нямаме нищо, затова трябва, защото няма какво да губим..;-)

 • Петко на 21.08.2013г. в 11:26ч.

  3 абзаца без излишна дума! Браво!

 • гражданин на 21.08.2013г. в 12:07ч.

  Значи всичко е много хубаво, но има някои особености които по определени причини се пропускат. Една част от българите, предимно млади или около средна възраст, образовани интелигентни и работещи и имащи отношение към тази материя пропуска или забравя едно много важно нещо. Много тънка разлика. Говорейки за този период се стреля автоматично с термина „руски“. Руска политика, руско влияние, руска намеса, руска доминация и още и още. Факт е обаче, хората около и над 30-те все пак помнят, че тогава става въпрос за СЪВЕТСКО влияние. Всичко което се е случило и фактите са от съветската епоха, съветско лоби и съветска дейност. Колкото Русия е Съюза, толкова и не е! Помислете какво представлява Русия след 1918г.!?
  Значи нека не набъркваме термините и нека помислим по въпроса и нека спрем поне за ден да създаваме изкуствено генерирано напрежение между руския и българския народ. Защото Върхушките, това не са страните и хората в тях, те са силните на деня както е и в момента.

 • я на 21.08.2013г. в 17:26ч.

  а, от очилата ти/ми било

 • Боян Юруков на 21.08.2013г. в 19:52ч.

  Яко. Много добро. Интересно дали е пак на същите както преди

 • Вени Марковски на 27.08.2013г. в 06:40ч.

  Между другото, България официално е поднесла вече извиненията си за 1968-а, но младите не си спомнят такива неща.

 • Георги Славов на 27.08.2013г. в 21:19ч.

  Само едни малоумници , които вероятно се мислят за много умни , могат по този начин да коментират една такава простотия , това е то : не сме народ а мърша …

 • Едуард на 29.08.2013г. в 13:53ч.

  Паметникът трябва да остане именно за спомен на децата след нас – съгласен съм с вас!

 • Кавидент на 06.02.2015г. в 01:15ч.

  В момента по всички възможни начини оплюват Русия, която в миналото ни е помогнала. Да не би Америка някога да ни е помогнала за каквото и да е? Или ЕС? Дори обикновените украинци искат обратно в Русия, но винаги ще има някой отгоре който дърпа конците и се бори за власт и пари, а единствените които страдат са обикновените хора.