трънки и блогинки

Защо въпросът за Пеевски е важен

Написано на: 19.09.2013 · 12 коментара

Въпросът „Кой посочи Делян Пеевски?“ не е с цел забавление с нежеланието на управляващата коалиция да даде ясен отговор на прост въпрос. Този въпрос е изключително важен, защото проблемна в случая е не само самата кандидатура – проблемен и по-точно престъпен е начинът, по който това решение е взето и осъществено.
Припомням предварително плануваната и съгласувана поредица от действия, които доведоха до това назначение:
 1. Поискан и предоставен е достъп до класифицирана информация на Делян Пеевски, преди неговото име да бъде формално посочено. Датата на която разрешението за достъп е било поискано и самият факт на неговото предварително изискване,  изключва твърдяното обсъждане между 6-7 кандидатури и е ясен пример за отредената функция на Народно събрание като орган, който само единствено формално утвърждава взети другаде решения.
 2. В изключително кратки срокове, непрозрачно и без дискусия, бе извършена фундаментална промяна в устройствените закони на сектора за сигурност, с която не само се отнеха правомощия от Президента, но и се сляха ДАНС и ГДБОП, с което се концентрира властта на специализираните правоохранителни органи. Тази законодателна промяна е подготвена в пълна секретност и бе осъществена с формално изпълнение на задължителните процедури и обществено обсъждане. Конкретните промени относно изискуемия минимален стаж за председателя на ДАНС от 10 на 8 години са немотивирани, необосновани и единственото практическо обяснение е нагаждането на законовата рамка към кандидатурата на Делян Пеевски, който има формални 8, но не и 10 години юридически стаж. Това отново ясно показва, че Пеевски е бил единствена кандидатура посочена от неизвестно кой, но която по никакъв начин не е била резултат от нещо дори и далечно наподобяващо на демократичен процес.
 3. В предходният на гласуването на кандидатурата на Пеевски ден бе променен правилника на парламентарната група на Коалиция за България, с който народните представители бяха задължени да подкрепят в пленарна зала всяко решение, което е прието на заседание на парламентарната група. Тази промяна е сама по себе си противоконституционна и престъпна, защото ограничава волята и възпрепятства упражняването на правомощията на отделния народен представител. Репликата „Ние да не сме електорат“ ясно показва отношението на самите народни представители към тази промяна, която послужи за удобно оправдание при последващата им подкрепа за кандидатурата.
 4. В деня, който промените в Закона за ДАНС бяха обнародвани в Държавен вестник, с изненадваща промяна в дневния ред на Парламента, бе вкарана извънредна точка за избор на директор на ДАНС. Отново – това е в абсолютно противоречие не само със законовите изисквания, но и с естествената практика на обществено обсъждане и изслушване на кандидата за длъжността.
 5. Общо за 15 минути, две изказвания (едно предложение на Пл. Орешарски и едно в подкрепа на С. Станишев), никаква опозиция Делян Пеевски бе избран от 42рото Народно събрание, закле се пред всички народни представител и подписа клетвена декларация.
Съвкупността и свързаността на тези действия сочат категорично за престъпен сговор за нарушаване на конституционните и законови механизми на функциониране на държавата и имената лицата, които стоят зад него, могат да бъдат окачествени единствено като престъпници.
Това е причината, поради която отворът на въпроса „Кой предложи Пеевски?“ е изключително важен и неговия отговор му следва да бъде търсен не само от гражданите, но и от всички партии и институции, които искат да има елементарно доверие в правовия ред и начина на функциониране на политическата система. Оставка, веднага!

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Лъчо на 19.09.2013г. в 10:59ч.

  Благодаря за текста.

 • Живко на 19.09.2013г. в 14:27ч.

  Абсолютно точен текст.

  Не е допустимо и е вредно за държавата да има политици, които рушат доверието на обществото към институциите и в способността на държавата да защитава независимостта и националните си интереси. Вижда се, че „партии и институции, които искат да има елементарно доверие в правовия ред“ трудно може да се намерят.

  Приемам и споделям „престъпници“ като морална оценка. Намирам НК за недостатъчно адекватен в частта за престъпленията срещу държавата. Можете ли да предложите конкретни състави на престъпление, които са осъществени с казуса Пеевски?

  Прочее, промените в ЗДАНС не са минали по каналния ред през комисии, което също е много подозрително.

 • Michel на 19.09.2013г. в 20:56ч.

  В десятката, Пейо! Браво! Изрази на глас всичко това, което ние си мислим…

 • Ева на 20.09.2013г. в 12:41ч.

  Освен всичко останало: да се отговори на въпроса за Пеевски е важно дори просто защото някой го е задал. Поелите отговорност хора (в случая политиците) са длъжни да отговарят на въпросите, независимо колко са им неудобни. А не да разчитат, че рано или късно на питащите ще им омръзне.

 • Петров на 20.09.2013г. в 14:03ч.

  Въпросът за Пеевски е важен, защото не може българите да бъдем превръщани в дебилни безмълвни зрители на един фарс „Не знам, не чух, не видях“, разиграван успешно от днешните ни управленци. ВСЕКИ ОТ ТЯХ се превъплъщава НЕВИННО И ЕДНОВРЕМЕННО в трите будистки маймунки, когато трябва да отговори на този и подобни въпроси !!!

 • Дончо на 21.09.2013г. в 08:04ч.

  Много добро и точно обяснение.

  За съжаление, ще бъде прочетено максимално от тези 3%, които гласуват за това, за което смятат че трябва да гласуват. Част от същите 3% е ежедневно на протестите.

  Останалите 97% или ходят за гъби, или гласуват за този, за който „партийния секретар“ (или подобна фигура, не е задължително да е само от комунистите) каже.

  С този овчи електорат България няма шанс.

  Но иначе – отлично обобщение! Съгласен съм с всяка дума от него, но… съм малцинство :)

 • websuper на 21.09.2013г. в 12:37ч.

  Важно е, да се знае кой. Стига вече с скрито покрито мнението ми е, че нещата трябва да се кажат на хората важно е Кой? Но полужението е, такова че според мен рано или късно истината ще излезе на яве! Това не може да се скрие, и колкото повече се отлага отговора на въпроса Кой? толкова повече ще загубят когато се разбере! Усещането ми за това правителство е че върви срещу тренда, губи но не се отказва когато се откаже обаче ще е късно, и няма да може да се въстанови.

 • Калоян на 21.09.2013г. в 13:21ч.

  Подкрепям всич

 • Калоян на 21.09.2013г. в 13:36ч.

  Подкрепям всичко написано, но искам да добавя още 1 въпрос, който много често се изпуска и рядко се коментира, а отговорът е също толкова важен. Защо, наред с останалите поправки в Закона за ДАНС, беше отменена старата т. 5, на чл. 8 (4): „Пълномощията на председателя и на заместник-председател се
  прекратяват предсрочно при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните
  задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията“?! Ако останалите поправки целяха „нагаждането на законовата рамка към кандидатурата на Делян Пеевски“, то какво цели отмяната на тази точка, какви тежки нарушения следва да се извършат? Към момента, промяната е в сила и председателят и зам.-председателите на ДАНС не могат да бъдат предсрочно освободени на тези основания.

 • Атанас Киряков на 21.09.2013г. в 17:46ч.

  Браво, Пейо!

 • Димитър на 07.11.2013г. в 22:01ч.

  Колкото и да е важен въпроса с Пеевски, отговор на въпроса Юкой??“ , никой не даде. Кучетата си лаят, керванът си върви !

 • Michel на 13.06.2015г. в 23:19ч.

  Почти две години по-късно, отговорът на въпроса #КОЙ все още не е ясен. Тоест, ясен е съвсем, но никой официално не е отговорил на него…

  Ние не сме държава, а фарс…