трънки и блогинки

Номинация на Цветан Цветанов за Човек на годината на БХК

Написано на: 01.10.2013 · 7 коментара

Номинирам бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за наградата Човек на годината на Българския Хелзинкски Комитет, заради непосредствения принос, претърпяното значително личностно израстване и утвърждаването му като защитник на фундаменталните човешки права и свободи и независимостта на съдебната система.

Мотивирам номинацията със следните обществено значими действия на господин Цветанов, извършени в изключително краткия период на изминалите няколко месеца:

Борба срещу създаването на база данни на гражданите
Господин Цветанов не само отказа да му бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК-проба, но и оспори по същество Наредба Iз-701, приета от Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи. С този смел акт той лично възпрепятства и пое борбата срещу създаването на база данни с пръстови отпечатъци и ДНК информация на всички граждани, независимо от това дали са криминално проявени или не, или пък са бивши величия или не.

Борба срещу произвола и немотивираните полицейски актове
В административната жалба(pdf) срещу предварително изпълнение на полицейското разпореждане, господин Цветан Цветанов отстоява безусловната необходимост от:

  1. мотивирането на полицейски актове;
  2. съобразяването на мерките на санкция принуда им с реалните необходимости и избягването на злоупотребата с правомощия и
  3. осигуряване на доказатества за обстоятелствата наложили издаването на актовете и разпорежданията, с цел гарантиране на възможност за последващ съдебен контрол.

В случая, особено внимание заслужава, че този граждански акт е извършен от бивш министър на вътрешните работи, който в неосъзнатото си минало системно критикуваше съдебни решения, атакуваше лично магистрати, и нарече спецоперации по имена на съдии, отказали да одобрят искане за постоянен арест на заподозрени.

Издигане престижа на съдебната система
Цветан Цветанов съдейства за издигане престижа и доверието в независимостта на съдебната власт като осъзна, че „в тази държава единственият орган, който може да преценя дали едно лице е виновно или не, е българският съд“. Оцени своите действия в случая със съдия Мирослава Тодорова като „по-емоционални“ при които „не е реагирал трезво“. Също така той изживя свой личен катарзис като допусна, че има вина и нарече десетките си реплики по адрес на магистрата „грешка“, мотивирайки се с безспорната необходимост, че трябва „да изпитваме респект към съдебната система, а не просто да се търсят подобни коментари“.

Поради посочените причини, считам, че Цветан Цветанов заслужава наградата Човек на годината на Българския Хелзинкски Комитет, защото да получи това, което наистина заслужава би било изключително жестоко и напълно несъвместимо с мекия хуманен характер на БХК.

Категория: глупости

7 коментара ↓