трънки и блогинки

Няма да посмеят?

Написано на: 21.12.2013 · 9 коментара

През 2004та олигархът Ходорковски решава да остане в Русия и да продължи финансира анти-Путин медии. Назначават му пълна ревизия, а той я приема, убеден че няма какво нередно да открият. Остава в Русия и продължава критиката. Не се страхува, нито бяга като мнозина други. Няма да посмеят, мисли. Наивник – ревизията води до присъда. Десет години по-късно, критикуваният от Ходорковски, Путин благородно и коледно го помилва – нека този който си е мислил, че е нещо без Путин, да е нагледен пример кой контролира Русия. За рекордно време Ходорковски избягва в чужбина.

През 2014та „олигархът“ Прокопиев  продължава да финансира анти-правителствени медии. Назначават им пълна ревизия, а те я приемат, убедени че няма какво нередно да открият. Продължават критиката, не се страхуват, нито бягат като мнозина други. Може би си мислят, че няма да посмеят?

Подобна история с държавната олигархка Юлия Тимошенко в Украйна, разказана в рими:

„Ах ты басурманка, ах ты зараза!
Пока ты тут хозяйкой гуляла по дому,
Натратила червонцев, напокупала газа,
Да я тебя поленом, да я тебя в тюрьму!“.

Она под ним стонет, почти бездыханна,
И он на ней красуется, як на коне.
„Нет, он не посмеет“, — думает панна,
Но чует при этом, что посмеет вполне.

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • doni на 21.12.2013г. в 12:13ч.

  Прокопиев обаче избяга в Сингапур превантивно :)

 • екс-Капитал на 21.12.2013г. в 12:37ч.

  Като бивш служител на Капитал, мога да ти гарантирам, че има за какво да се хванат, стига да искат. Елементарен пример – борецът за справедливост плащаше всичко над МРЗ в плик, на ръка. Сигурен съм, че още е така.

 • voxy на 21.12.2013г. в 14:05ч.

  екс-Капитал очевидно не си никъв екс-капиталист :) практиката с пликовете още щом приеха плоския данък се преустанови в повечето фирми в България, сега ако искаш да си спестиш осигуровки просто сключваш втори договор – граждански със служителите си и им плащаш по него остатъка, данъка е само 10%

 • muiiio на 22.12.2013г. в 11:04ч.

  Като бивш служител на Капитал, мога само да кажа, че когато аз бях там, ме осигуряваха на пълната ми заплата. Да, беще над МРЗ. Нищо не се даваше на ръка.

  А дали има за какво „да се хванат“ – кой знае.

 • Николай на 22.12.2013г. в 14:37ч.

  При желание винаги ще намерят за какво да се хванат, не е нужно дори да е истина … все пак те определят правилата и те определят дали се спазват.

 • nname на 22.12.2013г. в 16:02ч.

  ние сме малка държава, нещата не са толкова крайни като при братушките

  най-много Икономедия да получи някой акт, който ще падне след 2 години в съда или ще е бил основателен и ще си го платят

  тука се лаем и се хапем, не се убиваме

 • И.Е. Станков на 23.12.2013г. в 14:29ч.

  Поантата, че има добри олигарси, а някои от тях дори са и заслужили кавички, ме натъжава.

 • Английски езиковед на 03.09.2014г. в 11:26ч.

  При Прокопиевите медии – визирам Дневник и Капитал – няма онази бруталност като при „конкурентната група“. Капитал е вестникът, който през всичките години успя да се съхрани като медия, която държи на своя авторитет и не се продава. Независимо кой е на власт, този вестник следва своя политика и критикува както управляващи, така и опозиция. Според мен в момента е добра стратегия да инвестираш в авторитетна медия, славеща се като независима – така може да се използва доверието на хората, като под „използва“ нямам предвид „злоупотреби“.
  Олигарсите не бих ги коментирал, не са ми в сферата, за да изкажа компетентно мнение :)

 • Янчо Делчев на 02.11.2015г. в 12:53ч.

  Не знам защо смятате, че единствено Икономедиа Груп действа по този начин с осигуряването и заплатата. Тази практика е пословична в почти всички по-големи фирми у нас – осигуряване на МРЗ и бонуси и проценти на ръка.
  Колегата над мен е прав, че Капитал единствен успя да задържи що-годе независими позиции, въпреки че напоследък и те леко „пожълтяват“, но в много по-малки мащаби.
  Относно олигарсите – който плаща, той поръчва музиката. Има и честни и почтени хора сред тях, но масовката е тип Кирил Домусчиев.