трънки и блогинки

Прехода и МВР – 28 Декември 1989

Написано на: 08.04.2014 · 10 коментара

Най-добрите текстове обясняващи Прехода са вече написани, но читателите им са малко. В сборниците на Комисията по досиетата има документи и стенограми, които са по-увлекателни от кой да е сериал и съдържат прозрения, по-ясни от най-добрите анализи. Само трябва да бъдат прочетени.

В опит да ги направя разбираеми за тези, които не помнят, а и за да предизвикам интерес, искам да опитам да ги преразкажа, под формата на пиеска. Въведението е от мен, а всички реплики на действащите лица са реални от стенограмата на заседанието на Колегиума на МВР. Обърнете внимание на датата – заседанието е проведено на 28 Декември 1989 година, когато трябваше сами да определим съдбата си:

Сцена и действащи лица
Действието се развива няколко дни преди настъпването на новата 1990та година, на заседание на Колегиума на МВР – колективен орган, който събира ръководителите на служби в огромното ведомство. Действащи лица:

 • Петър Младенов – нов партиен и държавен глава
 • Ген. Атанас Семерджиев – военен, сложен за ръководител на полицаи (милиция)
 • Ген. Любен Гоцев – бивш медждународен шпионин, под дипломатическо прикритие, назначен заместник на Семерджиев

Въведение
Международна ситуация. В близките страни от „Социалистическия блок“ текат бурни промени. Новините са пълни с улични протести, често с насилствени сблъсъци с органите на реда. Преди няколко дни по главния канал на Българската държавна телевизия са излъчили как партийния и държавен ръководител на съседна Румъния е бил отведен от десантчици, осъден и разстрелян. В продължение на пет минути в най-гледаното време телевизията предава единствено неподвижните трупове на диктатора Чаушеску и неговата съпруга.
В Германия Берлинската стена е била разрушена и гражданите на социалистическата Германска Демократична Република се прегръщат с довчерашнте си идеологически врагове от „капиталистическата“ Федерална Република Германия. Полша, Унгария и Чехословакия бурно отхвърлят досегашното ръководство на комнистическите партии. В опората на всички социалистически държави – Съветския съюз се появяват мощни идейни течения, немислими до преди няколко години, които създават всеобща нестабилност и неувереност.

Ситуация в България. Преди около месец, дългогодишното ръководство на страната е било сменено. По улиците на София и големите градове има ежедневни демострации. Сформира се опозиция. Има силен глас за промени. Властта на Комунистическата партия, която ръководи и контролира България от 45 години, е под въпрос.

Начало
Открива Петър Младенов: Обявява, че Ръководството на Партията (което ръководи и Държавата) е решило да смени досегашния министър на МВР. Представя новия министър ген. Ат.Семерджиев като известен с „привързаност към делото на партията, към делото на марксизма-ленинизма, към делото на социализма“. Първият негов заместник ген. Л.Гоцев е работил във Министерството на външните работи, но е представен на МВР като „професионалист, ваш кадър е“, който „познава целия западен свят и него го познават в този свят“.
„С тези двама другари, които идват във вашия колектив, ние наистина укрепваме положението“. „Времената са бурни, другарки и другари“. „Политбюро, Централният комитет на партията разчитат и в бъдеще ще разчитат на органите на МВР.“. „Както казват руснаците: „Прошу любит и жаловать““

След Петър Младенов, думата взима ген. Атанас Семерджиев
Определя се като най-некомпетентния от всички и апелира за разбиране и съдействие в новата обстановка, в която процесите се развиват изключително стремително. Действат в „нови условия – и политически, и от социална гледна точка, нравствено-психологическа гледна точка“, но въпреки всичко декларира, че „опора в нашата дейност ще бъде политиката, която се провежда под ръководството на Централния комитет на партията, на Политбюро“.
Идват избори, след които обстановката ще е различна, но „Дано да не е доста различна, а до известна степен да бъде различна“. Изразява надежда, че „този оптимизъм се споделя от всички вас, че Българската комунистическа партия ще запази позициите си на водеща сила в страната“, но със сигурност ще има нови сили, които „ще се настанят или ще се наложи да работим с тях и в Държавния съвет“.

След това Семерджиев отново се връща на темата с обстановката: „ние все още не си даваме ясна сметка колко тежки ще бъдат пораженията за международното комунистическо и работническо движение една ситуация, която разкри допълнителни възможности на реставрационните сили и в Съветския съюз, и в България, и във всички останали съюзни страни да активизират своята дейност за засилване атаките срещу политическата система“. Тези външни сили „те се стремят да използват тези събития и въздействието на тези събития върху общественото съзнание в нашата страна, за да ускорят реализирането на целите, които те са поставили пред себе си“

Генерал Любен Гоцев е кратък и практичен: Oбръща внимание, че: извънредният конгрес на БКП ще стане много по-скоро, а започва изборната кампания, в която „Нашите „партньори“ работят по-активно от нас.“. „Процентите кой, как и къде ще се намери след м. Май е още трудно да се прогнозира“ и „Може би това ще бъде една от основните задачи на Министерството на вътрешните работи.“

Новият Министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев, завършва срещата с едно „съображение“: „Безусловно ние ще работим под ръководството на ЦК на БКП, на Политбюро, но моля с практическата дейност така открито, атрибутите, които изразяват тази пряка връзка и това непосредствено ръководство да не се извеждат на преден план.“

Категория: всякакви

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Michel на 08.04.2014г. в 23:08ч.

  Новият Министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев, завършва срещата с едно „съображение“: „Безусловно ние ще работим под ръководството на ЦК на БКП, на Политбюро, но моля с практическата дейност така открито, атрибутите, които изразяват тази пряка връзка и това непосредствено ръководство да не се извеждат на преден план.“

  2014:

  – На министър Йовчев му взе думите от устата все едно… „Ние работим под ръководството на БСП, но моля, хайде да не си личи много… Ей-сега ще ни спуснат „опорните точки“ и действаме срещу гражданите и техните глупави протести срещу „властта“……….“

  Историята тук се повтаря. Тя никога не се е и променяла… :(

 • пейо на 08.04.2014г. в 23:12ч.

  @Michel
  За колелото на историята знаеш ли я приказката? Или тази: „Не съм геврек, не съм геврек…“, проплакала Житената питка, смъртно ранена.

 • Michel на 09.04.2014г. в 10:21ч.

  @Пейо:

  Знам за колелото, знам и за „ка„. Нашето ка е да гледаме как историята у нас се повтаря и повтаря и повтаря… и да не можем да направим нищо! :-(

  (Щом месеци граждански протести не постигнаха нищо? Щом Пеевски продължава да управлява държавата? Щом марионетката Орешарски продължава успешно да работи за мафията (нашата, но и руската енергийна) с помощта на МВР и БКП?)

  Милиони хора у нас не искат промяна – нещата „както са си“ ги устройват, ей това е най-тъжното… :-(

  МВР 1989 и МВР 2014 – няма никаква разлика… само са разместили някои от опорните точки, това е…

 • leife на 09.04.2014г. в 12:22ч.

  Тези хора от край време си живеят в някакъв техен много-много измислен свят. За тях логиката и причинно-следствени връзки не съществуват. Те затова и толкова убедено говорят, защото си вярват на глупостите. Показателното е това, че още не са схванали, какво точно се случи 97-ма година и откъде точно им дойде.

  Лошото е, че такова е положението и в главата на редовия българин. Не се правят елементарни причинно-следствени връзки и всеки път избират по някакви измислени техни си критерии. Ако хвърляха боб, щеше по-добре да бъде. При достатъчно голям брой хвърляния резултатът щеше да е поне някакво нормално разпределение.

  Идеологията (ако това може да се нарече така. в действителност това е shortcut to thinking), която си въобразяват, че изповядват, няма нищо общо със социализъм, още по-малко има общо с марксизъм, което е социологическа теория.

 • varnasummer на 10.04.2014г. в 17:18ч.

  ген. Любен Гоцев е непреходен

 • Деси Хаак на 16.04.2014г. в 23:46ч.

  не съм геврек, не съм геврек…
  ами смешно е

 • Деси Хаак на 17.04.2014г. в 00:02ч.

  @ leife
  да живеят си те в измислен свят.
  случва защото кой какво прави все се намират българи, които да казват на другите българи какво е точно онова много лошо което останалите правят. тона звучи като да е обективен, твърдението субективно.
  замисли се- кой е редовия българин?
  ти над или под редови си?
  или пък си отстрани?

  каквата и позиция да си избереш онея дето си живеят в измислени свят печелят, защото са третите, които стоят до двамата, които макар и културно се карат.

  обикновено за да се случат нещата по правилен начин стига човек просто да спре да им пречи като прави грешното. според мен едно от най грешните неща, които ние българите правим е да даваме едни „обективни“ оценки на българите.
  ако не се знае как да се действа правилно, за да се получи отговор първо е добре да спре да се коментика кое е грешно.
  стига.

 • dtrkvdlfph на 24.04.2014г. в 22:48ч.

  Прехода и МВР – 28 Декември 1989 | трънки и блогинки
  [url=http://www.gyc1me6g29n87e68h80gt2m8k87ypg58s.org/]udtrkvdlfph[/url]
  adtrkvdlfph
  dtrkvdlfph http://www.gyc1me6g29n87e68h80gt2m8k87ypg58s.org/

 • интериорни врати на 02.09.2014г. в 12:45ч.

  Страхотен анализ, поздравления за статията!

 • метални врати на 12.09.2014г. в 08:43ч.

  Те тия преходници ми се струва, че още ни управляват до някъде. Ще е много лошо ако съм прав!