трънки и блогинки

Музиката на украинските революции

Написано на: 24.08.2014 · 2 коментара

Трагедията на българския преход, е че мнозинството граждани искат промяна, защото властта е паднала, а властта не е паднала, защото гражданите са поискали промяна.

Когато желанието за промяната идва от мнозинството граждани, нещата изглеждат, а и звучат иначе. Днес е денят на независимостта на Украйна и по този повод събирам музиката на „Оранжевата революция““ от 2004-2005 и „Евромайдана“ от 2013-2015 година.

Оранжевата революция

Ґринджоли – Разом нас багато

За мен, това е химна на оранжевата революция. По време на събитията бях в щатите и Оранжевата революция беше първата обществена промяна, която проследих изцяло по интернет. Около мен имаше много руснаци и украинци, и двете групи подкрепяха промяната, като между тях имаше пълно съгласие, че нещата не може да продължават така. Припевът „Много сме, няма да ни победите“ звучеше точно на място:

Океан Эльзы – Вставай

За разлика от Ґринджоли, които са били никому неизвестна провинциална хип-хоп група, Океан Эльзы са едни от най-големите звезди на украинския поп. Те бяха едни от музкантите, които станаха лице и използваха популярността и влиянието си в подкрепа на промените. Стилът им не ми е от любимите, но когато решат – правят музика за революции:

Вопли Видоплясова Вопли Видоплясова или Воплите на Видоплясов (герой на Достоевски, нещо като хипстър от 19в.) е една от групите, които ме карат да съжалявам, че не разбирам украински. Музиката им е шарена като името. Пеят само на украински, силни засъпници на украинския език и едни от музикантите, които са били ангажирани в предизборната кампания на Юшченко, заради песни като Весна. Открих ги покрай тези събития и силно ги свързвам с тях.

Евромайдан

Океан Эльзы – Стена В Последните албуми на Океан Эльзы има много повече „политически ангажирани“ песни, но мелодичния им стил не мисля, че е много вдъхновяващ. Стена, обаче им се получи много добре.

Анастасия Дмитрук е млада поетеса, която има youtube канал, където рецитира своите стихове по теми, които традиционно се асоциират с млади поетеси. Един от стиховете ѝ е озаглавен „Никогда мы не будем братьями“. Посветен на „братството“ между Русия и Украйна той става изключително популярен в дните след окупяцията на Крим и на остро противпопоставяне от страна на Русия на майдана. Група латвийски музиканти го превръщат в песен, която не само стана изключително популярна, но и предизвика десетки, ако не и стотици видео и поетични отговори от руска страна:

По този повод се сещам, че Руснаците и Украинците са братя, а не приятели, защото приятелите може да ги избираш. Те и за това руснаците преминаха границите на Украйна, само защото братската помощ граници не знае…

Dahk Daughters са интересна експериментална група, която се включи активно в концертите на майдана. За съжаление стилът им не е най-подходящ за площадна музика, но ето една песен, за акомпанимент на новините от Донбас:

Путин Хуйло Чист футболен припев, който фенове на враждуващи агитки заедно скандираха по стадиони, пое се от министри, и стана чудесен фон за новинарските репортажи на освиркването на Лавров в София.

Ляпис Трубецкой „Ляписите“ са една от най-старите и популярни беларуски групи, която системно критикува режима в Беларус, призовава към край на скотско търпение Не быць скотам. Посветената на Небесната рота песен Воинь света се прие изключително добре и стана един от най-популярните фонове на клипове от сблъсъците на Майдана.

Это, детка Рашизм За съжаление конфликтът в Украйна продължава. Продължават и оценките, чрез музика.

Категория: музикааа

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • блиндирани врати на 03.09.2014г. в 08:32ч.

    Много силни песни. Много ми е жал за украинския народ. Надявам се това да свърши по-бързо!

  • блог на 07.09.2014г. в 03:07ч.

    Да свърши, ама не свършва нещо от доста време. За съжаление