трънки и блогинки

Малко впечатления за Гроздан Караджов

Написано на: 28.09.2014 · 7 коментара

В изключително силния за Реформаторите 24ти МИР, има много хора, които заслужават уважение: доктор Москов, Гроздан Караджов, Мартин Димитров, Трайчо Трайков, Иво Божков са само някои от тях. Ако може да ги вкараме всичките ще е много добре. В 24ти МИР, втори в листата е и Гроздан Караджов, с когото имах възможност да се срещна и поговоря и по този повод се вгледах по-дълбоко в него. Това, което видях, беше интересно, а и поучително. Считам, че имаме нужда от хора с житейски опит, материално осигурени, с „гръбнак“ в политиката, а и най-вече такива, на които им се занимава с политика, въпреки че могат да си живеят отлично и без да се занимават. Моят глас отива за Реформаторския блок, Йовко е разказал повече за д-р Москов, а с надежда, че повече хора ще им се доверят, искам да ви обърна повече внимание на втория в листата.

Публично известното за Гроздан Караджов е неговото минало и не случайно почвам с него. Там има много за четене. За мен, миналото е доказателство, че той има ресурс не само да свърши това, което е решил, въпреки че е наясно с цената след това. Проследявайки управленската му биография и събитията след излизането от правителството, може да добием идея какво струва промяната.

Като студент е един от основателите на Федерацията на независимите студентски дружества, после е главен секретар на „Отворено общество“. Един от екипа на правителството на Иван Костов, които взривиха кочината и си платиха цената за реформите. През 1997-2001ва е главен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията, председател на УС на БТК. След това е председател на Фондация „Демокрация“, където става най-вече изестен покрай конфликта с Майкъл Чорни. Любопитен факт е че от всички дела, които са образувани срещу него, той единствено е осъден за клевета. Осъден от Майкъл Чорни и то за твърдението, че той е „негодник“, който „имал проблеми със закона“ (това става около 2004та). Ако сте забравили кой е Чорни – историята му е станала още по-криминална, от колкото беше в началото на 2004. А, да – после трета инстанция отхвърля решението на долната, така че дори и това, което пише във вестниците не е вярно.

След политиката се занимава с бизнес. Там е лесно – отваряме Търговския регистър и виждаме, че има не малко вписвания. Доказал е, че и това може за разлика от много некадърници, които минаха през българската политика. Към момента признава, че няма притеснения относно пенсията си, което бих искал да чуя от повече хора в парламента. Много хора го познават и заради нестопанска дейност.

Повечето от части от биографията ги знаех и преди да се видим, но ми беше интересно да науча подробности, за тези събития. Интересно ми беше да говорим и за историите около БТК, сегашната криза с КТБ, а и мнението му относно личните свободи. Истинския извод от разговора, обаче, е Гроздан Караджов е от хората, с които дори да не сме съгласни, говорим на един език, имаме близка ценностна система. Нещо, което наричам културна близост. Спокойствието, че тези хора защитават и мирогледа, който споделяте. Без да е политик-омайниче, а може би и точно за това, аз бих му се доверил за неприятната ежедневна системна работа за правене на нещата по-добре.

За мотивацията. Имам колега, който го познава по-близко. Когато го попитах за мотивацията на Гроздан, бързият отговор беше, че му е писнало от безобразията, на които се нагледахме в последните години и този яд е съчетан с ясното съзнание, че няма кой друг. После, като се замисли, каза и че му е време. Лесно се съгласихме, че политиката е нещо, което бихме искали да дадем в ръцете на опитни и житейски успели хора. Моят сантимент е продиктуван и от тази мотивация на „писването“. Той е един от не многото сегашни кандидати, които устойчиво бяха по протестите. През повечето време му се чудех как не му е некомфортно да разнася толкова голям фотоапарат, но в други се чувствах добре, че имаше хора като него, в моментите, когато се налагаше да се спори с полицията.

Чувството, че съм непредставено малцинство, беше резултат и от липсата на такива хора в последното НС. Чисто егоистично, искам възможно най-много от тях да влезат в следващото НС и изпълнителната власт, за да може не само да чета новини без безумия, но и за да може някаква част от плановете да са ми свръзани с България. Твърдото ми убеждение, е че към момента имаме нужда от повече десни хора във властта, а Реформаторския блок изглежда най-подходящия избор. Вече на всички трябва да ни е ясно, че няма да стане без работа, така че по-добре да имаме повече такива хора, а и ние да им помагаме. За това ви моля да мислите трезво, когато идете да гласувате, за да след това съдбата ни да зависи от нас.

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Тодор Тодоров на 29.09.2014г. в 13:53ч.

  Не пише нищо за данъчното разследване за ДДС „нередности“ около фондацията…

 • Белчева на 30.09.2014г. в 10:04ч.

  Интересно четиво, благодаря!
  Този избор и за мен изглежда най-вероятен, не само по убеждения, но и логично погледнато.
  А иначе, много от хората, с които се срещам и разговарям по отношение на изборите са много объркани и някак си не разпознават (припознават) своите, тези за които искат да гласуват.
  Важното е обаче да се гласува и се надявам все повече хора да го сторят този път.

 • Вени Марковски на 02.10.2014г. в 03:37ч.

  Случката с фондацията, за която говори Пейо отдавна бе решен, в полза на Гроздан. Той беше и гост на Кеворкян, когато много учтиво, внимателно и точно успя да наложи тон на интервюто, какъвто Кеворк не очакваше. Гроздан защити фондация „Демокрация“ майсторски.
  Малката подробност, за която Пейо не знае, е, че Гроздан помогна на Интернет бизнеса доста през времето, когато беше шеф в БТК, като…. реши да не предоставят достъп за крайни потребители. Това помогна на всички малки оператори.
  Респект!

 • Квартири Свищов на 14.10.2014г. в 17:32ч.

  Много интересна статия. Адмираций !!!

 • Лъчезар Динев на 07.01.2015г. в 06:28ч.

  За г-н Караджов или хубаво или нищо. Та по случая предпочитам да замълча, да ама не мога. Вени ти като че ли забрави, че по времето на Гроздан Караджов се плащаха най-много подкупи в БТК. Май- забравяш, че по негово време БТК Беше санкционирана от КЗК за нарушение на закона за защита на конкуренцията и тогава целият бранш не ме подкрепяше а само Аз заведох и спечелих 12 дела в КЗК срещу неговото управление защото отказвах да плащам подкупите. В края на последното дело се присламчи и Асоциацията а до тогово ми гледахте съира. Вени ти помниш ли колко струваше подкупа за пускане на Е1 линия или бързо забрави. Заради него БТК плати солидни глоби на КЗК от няколко милиона ма това май не е от значение нали никой не му търси отговорност……
  Сега какво ще реформират държавата за да се въведе подкупа като култ ли?

 • Станислав на 05.04.2015г. в 22:41ч.

  Не че нещо, но не съм съгласен напълно с нещата.

 • Гроздан Караджов,обвиняем за източване на Глобул на 10.05.2017г. в 11:21ч.

  Гроздан Караджов,обвиняем за източване на Глобул
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/05/09/2968117_grozdan_karadjov_e_purviiat_obiniaem_za_iztochvane_na/