трънки и блогинки

Валерий Гергиев в София

Написано на: 18.05.2017 · 3 коментара

До днес не бях виждал опашка за билети във Филхармонията. Сутрин, още преди да отворят касите. Минаващите музиканти гледаха странно и се чудеха какво се случва.

Случва се Валерий Гергиев – диригент и художествен ръководител на Маринския театър от Санкт Петербург. Един от най-добрите диригенти в света, ръководещ може би най-добрия руски симфоничен оркестър. Маринският театър е сред най-качествените експорти на руската култура. Самият Гергиев е работил с водещите симфонични оркестри в света. Преди да поеме изцяло Маринския театър дълги години е водил симфоничните оркестри на Лондон и Ротердам. На мен ми е познат най-вече заради работата над съвременните интерпретации на симфониите на Шостакович, които може да се сравняват с “оригиналите” на Мравински. Такъв концерт е безспорно събитие във музикалния живот на всеки световен град.

Интересното е, че до преди седмица никой не е знаел или очаквал концерт от такава величина. Внезапната поява на такъв афиш из цяла София и то за концерт след няколко дни е пълна изненада. Програмата на зала “България” е изключително богата и концертът е някак вместен за понеделник вечер. Обявен е като откриване Софийските музикални вечери, но няма нищо общо с фестивала – нито като организатори, нито дори е включен в програмата. Организатори са “Форум България-Русия”, до чието име стои герба на Република България, сякаш е тяхно лого (не съвсем в синхрон със Закона за герба). Зала “България” е наета за проявата, билетите се продават (и касовите бележки се издават) от името на Сдружението “Форум България-Русия”, за адрес на чийто офис е посочен ул. “Позитано” 20. Самият Марински театър обявява едва на 17ти Май, че ще има европейско турне, което ще включва София.

Освен безспорните си качества на диригент, Валерий Гергиев е известен и с подкрепата си за Путин. Нивото и качеството на Маринския театър е постигнато с изключително много труд, но и с явната материална подкрепа на настоящите властимащи в Русия. Всяка помощ се връща и за последно Гергиев и оркестъра му бяха във фокуса на световното внимание, когато бяха изсипани за концерт до фронта в (за кратко) отвоюваната Палмира. Солист на този концерт беше Владимир Родулгин – най-богатият музикант в света с над 2 милиарда долара. Злопаметните, като мен, помнят, че Гергиев през 2008ма дирижира и концерт в току окупирания Цхинвали.

Друго любопитно е подборът на произведения. В афиша не са обявени произведенията, които ще бъдат изпълнени. Единствената информация е от анонса на сайта на Маринския театър. Започват със Стравински, следват Дебюси и Прокофиев, а основната част от вечерта ще е за Петата симфония на Чайковски. Лично аз съжалявам, че няма да мога да чуя някоя от симфониите на Шостакович, които ще изпълнят на предишните спирки от турнето. Репертоарът им е изключително богат и ми е интересно да спекулирам как са го подбрали. Дали има причина поради която в София ще свирят Петата на Чайковски, както е направил в Цхинвали? (Любопитна е първата част, която има момент с fff – тройно форте) Дали и в Първата “класическа” симфония на Прокофиев има някакво значение, заради което да са я изпълнили и в концерта в Палмира. Това е само музикалната част от въпросите, на които нямам отговор.

Отчитайки всички фактори, аз имам вътрешна убеденост, че този концерт е нещо повече от подарък за софийската публика. Интуицията ми подсказва, че това може да е жест от влиятелен приятел. На афиша има три имена: Гергиев (диригент), Румен Радев (президент) и Михаил Пандурски, с чието любезно съдействие се осъществява концерта. Естествено, ми е любопитно кой е г-н Пандурски, на когото трябва да сме благодарни за събитие от такъв мащаб? Билети за първи балкон и ложите не се продават и вероятно ще са само с покани. Антрактът на подобно събитие може да е чудесно време за кратък разговор по важна тема. Звукарите твърдят, че около втори ред на първи балкон е най-добрият звук в зала “България”, а симфоничният оркестър може да предразполага. Ще ми е любопитно да споделите, ако знаете повече.

Категория: музикааа

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Уморен на 20.05.2017г. в 10:53ч.

  Цхинвали беше окупиран от гледна точка на грузинците, а от гледна точка на абхазците – спасен от грузинската агресия….

 • Уморен на 20.05.2017г. в 10:57ч.

  Пардон – от осетинците…..

 • Уморен на 23.05.2017г. в 21:06ч.

  http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/valerij-gergiev-ne-sym-opasen

  Там има и за Цхинвали….
  А иначе Ви благодаря за „трънките“.
  Май той предпочита емоционално Прокофиев пред Шостакович, което аз лично не приемам.