трънки и блогинки

За ЦСКА и Ал. Томов

Написано на: 09.06.2008 · 3 коментара

Николай Павлов е публикувал връзки към документи, които дават някаква яснота какво представлява дружеството „Професионален футболен клуб ЦСКА“ АД и каква е ролята на Александър Томов в него.

Акционери в дружеството ЦСКА са две лица:

 1. „International Sport Management Services S.A“ — анонимно дружество, регистрирано в Люксембург, притежаващо 499 999 броя акции и
 2. Александър Томов — като физическо лице, притежаващо една поименна акция.

На проведеното миналата година общо събрание на акционерното дружество, Александър Томов е бил упълномощен да представлява другия акционер „International Sport Management Services S.A“ и така събранието е било среща на Ал. Томов в две негови качества — като физическо лице и като представител на юридическо лице.

На това събрание, състоящо се от едно лице, е взето решение дружеството да се договори с това същото лице да заеме поста на председател на надзорния му съвет. В текста на сключения договор няма следи от тежки преговори между избраните от акционерите (т.е. Ал. Томов) представители на „ПФК ЦСКА“ АД и самия Ал. Томов. В сравнително стандартния текст единствено прави впечатление разпоредбата на 8.2, която предвижда при предсочно прекратяване, задължение за ЦСКА да обезщети Ал. Томов с 20% от оборота на дружеството за оставащия период от пет години. Лично аз не бих договорил обезщетение, чийто размер е толкова трудно определяем като оборота за бъдещ период, но явно за страните не само размера, но и начина на изчисляването не са били проблем.

Въпреки посоченото горе, формалната роля на Ал. Томов в ЦСКА е била преди всичко контролна — той е председател на надзорния, а не на управителния съвет. Представляващ „ПФК ЦСКА“ АД е Александър Гарибов като председател на УС и Изпълнителен директор. Томов може да се счита засегнат, защото са увредени интересите му на акционер от пропуснатите приходи от участието в Шампионската лига. Лицензионната процедура и управлението на оперативните финанси на дружеството, би трябвало да е задача на Управителния съвет, където Ал. Томов няма участие и не би трябвало да носи отговорност.

От списъка на акционерите е видно, че „ПФК ЦСКА“ АД е собственост на неизвестно кого и от собствениците му може да се очаква да се разпореждат както им е най-изгодно. Дружеството, което притежава всички (без една) акции на ЦСКА, е регистрирано в Люксембург и е доста добре защитено от блестящи идеи, като тази на Сергей Станишев да възложи проверка на собствеността на футболен клуб на агенция, която трябваше да се занимава само и единствено със защита на националната сигурност.

Категория: всякакви

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • kanew на 10.06.2008г. в 09:18ч.

  За себеси не можах да открия отговора на въпроса :
  ПФК ЦСКА приемник ли е на ФК ЦСКА ?

 • пейо на 10.06.2008г. в 09:55ч.

  @kanew
  Не мога да съм сигурен, но по-скоро не. АД-то което сега е ПКФ ЦСКА е учредено през 2002-ра, като НОВЕ Холдинг е главен акционер. Нямам идея какво е било ФК ЦСКА и какво е станало с него

 • Петър Рашев на 23.06.2008г. в 16:19ч.

  Моят коментар за ситуацията в ЦСКА:

  http://bulpete.wordpress.com/2008/06/04