трънки и блогинки

Джони Кеш – кавъри

Написано на: 09.06.2008 · 14 коментара

Винаги съм свързвал Джони Кеш с дрън-дрън каубойска музика, но ето две негови изпълнения на чужди песни, които ме изненадаха: Hurt и Personal jesus. Проверих личното му творчество и пак не ми допадна особено. Може би само God’s Gonna Cut You Down.

Категория: мини

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Алекс на 09.06.2008г. в 15:00ч.

  И аз май само тази му харесвах. И все пак, гони ме упоритото усещане, че има поне още 2 неща, които бяха слушала и си струваха, но по никой начин не мога да си ги спомня.

 • vladie на 09.06.2008г. в 15:02ч.

  на мен ми допада и кавъра на One на U2

 • Kaloyan K. Tsvetkov на 09.06.2008г. в 15:04ч.

  Джони Кеш е легенда просто, има огромен приноса в оформянето на жанра рок-кънтри (или нещо подобно). Сега някои от пестните може да изглеждат остарели и ретро, и неактуални като звучене, обаче има и неща които няма да се забравят, понеже има няколко поколения вдъхновени не само от творчеството му, ами и от живота му. Не искам да не изглежда така, че поучавам някого, но просто човекът наистина е легенда.

  Така, да се върнем на темата ;) Първия кавър, изпълнен от Джони Кеш който чух беше на Soundgarden, и вси още ми харесва повече от оригинала:
  Johnny Cash – Rusty Cage

  Друго интересно нещо, поне за мен, като голям фен на Live, е техния кавър на Walk The Line:

  Live – I walk the line

 • Чефо на 09.06.2008г. в 15:04ч.

  Говорейки за Hurt – кавъри, провери терзанията на жабока Кермит:
  http://www.youtube.com/watch?v=57ta7mkgrOU&feature=related

 • asdf на 09.06.2008г. в 15:04ч.

  до колкото знам gods gonna cut you down е народна песен :-)

 • пейо на 09.06.2008г. в 15:05ч.

  @ vladie и Kaloyan K. Tsvetkov
  Други негови кавъри, освен изброените от вас са: Desperado, I wont back down, The mercy seat. Но не ми харесаха толкова, да не кажа въобще

  @ Чефо
  Стар познат :) Любима ми е Creep.

  @asdf
  Истина — и тази песен не е негова. Moby и той тежко маскирана версия на същата песен.

 • larry на 09.06.2008г. в 15:06ч.

  Мъжът в 4ерно си е класика. А и при не го май текстовете са водещи.
  Разтърсете се за концерта му в затвора Сан Куентин.

  Някъде пропуснахме Riders in the Sky от филма Blues Brothers :)

 • Илиев на 09.06.2008г. в 15:06ч.

  Кънтри музиката винаги ми е била омразна, с едно изключение – Джони Кеш. Вярно има доста типична “дрън-дрън каубойска музика”, но като цял Кеш стои по-близо до рока, отколкото до типичното кънтри. И като музика и като имидж.

  В 5-те албума American Recordings има много кавъри, има и доста собствени песни, както и песни написани специално за Кеш от други известно музиканти, като Glenn Danzig и Tom Waits. Ако искаш, може да ги чуеш :)

  Специално за Hurt, показателно за мен е едно изкаване на Трент Резнър, че след като е чул варианта на Кеш, дълго време не е имал смелостта да изпълнява песента.

 • Пейо на 09.06.2008г. в 15:06ч.

  @ larry
  Много откъслечните ми впечатления от текстовете на стандартните песни на Кеш са точно обратните: или ще го е напуснала жената или кучето ще му е умряло, не дай боже пък да му се счупил пикапа, защото тогава настава едно реване, което обяснява първите две събития.

  @ Илиев
  Свалих си и изслушах невнимателно American Recordings V, като нищо не ме впечатли. Може ли да препоръчаш конкретни песни от конкретни албуми, моля

 • larry на 09.06.2008г. в 15:07ч.

  Е сега :) То и Г’н’Р пеят сапунки. Пък да беха само те с мед да ги намежеш :) Но определено не съм съгласен с това за Джони :)
  Тоя го блъска доста по-социално и според мен (не 4е съм експерт по неговото твор4ество) успява да избяга от клишетата на жанра си доста 4есто.

  А тук дорн не споменава за пикапа си – да не повярваш направо !!

  http://youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY

 • Момчил на 09.06.2008г. в 15:07ч.

  i see darkness също ще ти хареса.

 • An на 10.06.2008г. в 09:31ч.

  Прави също кавър на Bridge Over Troubled Water на Simon & Garfunkel. Странен е.

 • Slav на 14.07.2008г. в 20:17ч.

  Скъпи Пейо, щастлив съм, че си открил музиката на Джони Кеш, но и малко тъжен, че не е успял да те докосне.

  Джони Кеш успя да създаде стил в кънтри музиката различен от асоциативния образ на каубойските шапки, дивите коне и залезите на Колорадо.

  Неговият стил е Джони Кеш!!!

  Първият му албим беше през 1955, а последният през 2003, а след смъртта издадоха 2 с неиздавани досега песни, явно не преминали ситото на собствената му преценка – песните които по-горе коментирате с ентусиазъм.

  Музиката на Джони Кеш през годините звучи много различно, както и темите в творчеството му. Все пак е започнал през петдесетте с Елвис, Рой Орбисън и Джери Лий, в зората на рокендрола.

  Има личности, които ще останат като мерило на всичко онова което се случва около нас и ще продължават да карат хората да мислят и да чувстват.

  Пейо явно не е отделил достатъчно време, защото Кеш изисква внимание, спокойствие и нагласа.

  Последните пет албума на Кеш нямат нищо общо с музиката му от 60-те, 70-те и 80-те, те са мрачни, мистични и философски, определено не е музика която ще те накара да подскачаш и да си представиш полетата на дивия запад…

  Джони Кеш е много далеч от кънтри музиката мили приятели, Джони Кеш е стил в музиката, индивидуалност, която много хора искат да докоснат и опознаят. Глас и китара, които ги правят по-добри хора, какъвто беше той.

  Ще завърша с един цитат на Боб Дилън.

  „John is like the North Star – you can guide your boat by him…“

  Bob Dylan

 • пейо на 15.07.2008г. в 07:43ч.

  @ Slav
  Благодаря много за подробния коментар! Тъй като явно има нещо в него би ли препоръчал албум или компилация, която е твоя любима.