трънки и блогинки

Коментирани връзки

Написано на: 27.06.2008 · 2 коментара

Някои връзки с някакъв коментар:
100 items or less – не веднъж съм писал за това как недолюбвам вещите и когато прочетох, за идеята да се живее само със сто вещи си помислих, че трябва да е напълно възможно. Убедеността ми продължи не повече от няколко секунди в които мислено изброих нещата, които имах наоколо. Дори и да броя „ризите ми“ за една вещ, пак няма да е толкова лесно да се събера в сто. Положението е критично и надеждата ни гледа от контейнерите за смет.

Комисаря по вътрешния пазар на ЕС има идея да увеличи срока на авторските права за звукозаписни произведения от 50 на 95 години. Аргументите му са милозлизви и логиката им насърчава мързела на някой, създал нещо преди половин век да не създава нещо ново. Но дори и това няма да се получи, а единствените облагодетелствани ще са притежателите на правата, които са няколко вечно ненаядени и ограбени корпорации. Академични дейци са обединили аргументите си и с вежлив тон обясняват защо нито един от изтъкваните като положителни ефекти няма да възникне.

Мъдростта решително не се намира в политически коректните ефемизми като challenged, а аз често я откривам в комиксите. Вчера SinFest беше чудесен пример.

От новината не се разбира дали Михаил Миков е разсекретил само общия брой служащи в МВР или е изнесъл и точната разбивка по дирекции и направления, но за мен постъпката му е правилна и заслужава насърчение. Също като апела да се снимат полицаите в нарушение. Дано да са едва първите от поредица действия, които ще позволят да видим как работи МВР и може би и да му повярваме малко повече.

За мен не подлежи на обсъждане дали на една обществена група трявба да бъде дадено право да демонстрира различността или недоволството си. Притеснява ме невъзможността да бъде оспорено решението на кмета за промяна на мястото на провеждан митинг или манифестация. Както се случи и с протеста за торентите, така толкова обсъждания гей-парад бе пратен в гората. Още повече когато първоначално маршрутът е бил одобрен и промяната е аргументирана с признание, че силите за опазване на реда не могат да се справят със задълженията си. Редът за взимане на решения по Закона за събранията, митингите и манифестациите трябва да бъде променен.

Надявам се прокурорът по делото срещу Наредба 40 (още известна като наредбата за подслушването на интернет) просто да е трябвало да каже нещо и изреченото, че „когато конституцията говори за закон, трябва да се разбира какъвто и да било нормативен акт, дори и наредба“ е абсурд, който ще бъде оценен подобаващо от Върховния съд.

Категория: кратки

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Иван на 29.06.2008г. в 03:23ч.

    Ако нормативните актове и наредбите са наравно със законите, то тогава Народното Събрание е напълно излишно.

    Да не говорим че това противоречи на принципа за разделение на властите. Недопустимо е изпълнителната власт да си пише законите сама.

  • vlad на 01.07.2008г. в 15:05ч.

    И Paul Graham имаше (и още има) подобна заигравка с темата за вещите : http://www.paulgraham.com/stuff.html : без думи за бройка и прочие, ала достатъчно показателна.