трънки и блогинки

Соц реклами

Написано на: 05.08.2008 · 5 коментара

Не мога да преценя дали дизайна на вещите и рекламата по времето на „социализма“ е по-добра от настоящата, но спокойно мога да твърдя, че поне е по-самобитна. През изминалите години всичко като да приема форма по западен образец и преценката за добър дизайн и реклама се свежда до измерване на съотвествието с европейския или американски еталон.  Може би само вплитането на фолклорни мотиви прави създаденото по-запомнящо се и отличимо за външния наблюдател от това, което може да се види на други места.

Предметите, произвеждани преди 1989-та, носят индивидуалност, която може и да не се оценява положително естетически, но аз я ценя и защото някой български дизайнер самостоятелно е мислил, а не е взаимствал почти буквално. Същото е и с рекламите на тези продукти и затова ми беше интересно да скитам из YouTube, преглеждайки реклами от преди 20 години. Ето някои от по-интересните клипове, рекламиращи:

Както се издават книги, за да предадат снимки и разкази от социализма, така и вещите от това време носят  паметта за времето, което се измества всеки ден от новите форми на предметите. Може би е време да се замислим за един музей на социализма или на носталгията.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ани на 05.08.2008г. в 16:41ч.

  Време е. Защото мъдрите хора казват, че народ, който не помни миналото си, е обречен да повтаря грешките си.

  Жалко, че вече го няма Мавзолея, щеше да е идеален за такъв музей. Но и Партийния дом не е лош вариант…

 • Ани на 05.08.2008г. в 16:56ч.

  http://www.youtube.com/watch?v=zzlzx8D4hYw
  тези трите страшно ми допаднаха…

 • Michel на 05.08.2008г. в 22:03ч.

  И не само Партийният дом би бил подходящ, паметникът дето се руши при НДК би бил идеалното място: долу – музей, горе – кафене с гледка към София!! :-)

 • sifon4o на 06.08.2008г. в 14:58ч.

  Има музей на комунизма в Прага. Музей на социализма в Берлин. Във всички посткомунистически страни май се намира по един музей на прецаканите илюзии, та защо не и у нас. Добре е да помним.
  Колкото до рекламите. По-наивни изглеждат, но едва ли са били по-малко манипулативни. А и ако не е бил западен, то е бил съветски образец. Както преди, така и сега има хора, които мислят със своята глава и други, които не мислят или взимат глава на заем.

 • Жилов на 13.08.2008г. в 18:38ч.

  Не си точен за манипулативността. Забележи, че тези реклами са много по-ориентирани към функцията на предмета, отколкото към провокиране на емоции.
  Освен това, рекламите тогава бяха много редки и сьответно показването им беше като празник. Аз лично ги приемах като форма на театрално или визуално забавление дори. Самото нещо, което беше рекламирано, отстъпваше на заден план.