трънки и блогинки

Гредите на столовата в New College

Написано на: 06.08.2008 · 4 коментара

Носещите греди на тавана в столовата на New College в Oxford били огромни — метър широки и около 12 метра дълги. Един ден установили, че са проядени от някакъв бръмбар, който ще ги разруши. Проблемът бил докладван на настоятелството, което се зачудило от къде може да се намерят толкова големи дървета, за да бъдат подменени гредите. Някой се сетил, че знания за дървета може да има лесничеят на горите на колежа.

Поставили въпроса пред лесничея, а той се усмихнал и казал, че се е чудел кога ще попитат. Уверил ги, че в гората на колежа има дъбове, точно каквито са нужни. Дъбове, посадени преди пет века, с цел да бъдат ползвани за носещи греди за тавана на новопостроената тогава столова.

Историята може да чуете разказана от Стюарт Бранд, който завършва с „That’s a way to run a culture“. Той я ползва като интродукция към сериите си: How buildings learn, които е качил в Google Video и може да започнете да гледате от първи епизод.

Категория: истории

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Biliana на 06.08.2008г. в 15:57ч.

  /понеже получих забележка да пиша на кирилица, а нещото, което исках да напиша, бе на английски, така че няма как, ще го пиша на майчиния език, колкото и неприемливо да звучи/:
  У-а-у…. Достатъчно казано.

 • windows vista latest updates на 06.08.2008г. в 19:02ч.

  И кое е w0w? Типичен трол, който ръси простотии – тръгнал да търси „кусурите“(те пък едни) на хората. Толкова жалък тип не бях гледал досега.
  Нямам нищо против критиката, стига тя да е конструктивна и от квалифициран човек, а този си няма и на идея за какво говори. США sucks!

 • k'vo ti puka на 07.08.2008г. в 10:37ч.

  @Пейо
  Онази идея за изолиране на троловете в, ъм, техен собствен свят нещо като че ли не работи. Approval-а само през akismet ли ти е?

 • windows vista latest updates на 07.08.2008г. в 20:21ч.

  работи, бе, дишай :)
  p.s. stop bogomil! :D