трънки и блогинки

„Миротворци“

Написано на: 08.08.2008 · 14 коментара

Това не е евфемизъм – това си е чист цинизъм:

(В Южна Осетия е) въведена бойна техника – артилерия и танкове, и че има жертви, включително в средите на руските миротворци. Преди да бъде обявено прекратяване на огъня били убити 10 грузински миротворци. Нетинфо

Навлизат с танкове и артилерия и се наричат миротворци. Извършват се „конституционни действия за налагане на мир и правов ред“, които действия ще продължат, докато успеем да постигнем траен мир, защото хората са в опасност. След това (бел. моя: настъпването на трайния мир?!) ще продължим с диалог и мирни преговори“ . Вие ли сте олигофрени или мен ме считате за такъв?

Нямам идея кой какво иска в този конфликт и кой е исторически, етнически или политически прав, но хайде да наричаме нещата с истинските им имена.

Категория: кратки

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Багера на 08.08.2008г. в 12:26ч.

  Ми да, сега ефемизмите са навсякъде. И дядо ми е бил на мироопазваща мисия в Сърбия през 1943 г. А нашите в Ирак също са миротворци.
  Но цялата работа в Грузия е доста кофти. Грузинците здравата са наплашени, че Южна Осетия и Абхазия са се вдъхновили от Косово (допуснат е прецедент) и те могат да станат напълно независими и признати от куп държави.
  Та грузинците атакуват, но в Южна Осетия пък се стичат хиляди „доброволци“ от Абхазия и Северна Осетия.
  А това в началото за „въведена бойна техника“ си е също цинично. Американците в Ирак трябва да са въвели пък бойна техника и войници, какво пък, минават само хората…
  Сещам се за това как хърватите въвеждат ред и законност с операция „Буря“ в региона на Книн през 1995 г. Така ги въведоха, че сега генералите ги съдят в Хага.
  Жив и здрав!
  Христо

 • владо на 08.08.2008г. в 14:19ч.

  и руснаците миротворци и грузинците миротворци…

  @Багера: а сръбските доброволци, пазители на Югославия, които прегазват Вуковар (чувал ли си какво правят при Овчара), държат Далмация 3 години под обсада това въвеждане ли е или как да го наречем. Книн е хърватски град, хърватите, струва ми се, имат право да го освободят от въвелите се сърби.

 • k'vo ti puka на 08.08.2008г. в 16:13ч.

  @Пейо
  Доколкото разбирам Медведев действа според руската конституция тъйкато около 90% от гражданите на Южна Осетия имат и руски паспорти. Тъпото е, че той действително навлиза в суверенна държава.
  Мир в действителност с оръжия нито се пази, нито се насърчава.

 • windows vista latest updates на 08.08.2008г. в 16:36ч.

  Моля
  spokojno, be, vsicko e prevantivno

 • Клебсиела на 09.08.2008г. в 10:40ч.

  Конституцията с кодово название „Диктатура на Кура“ бива оправдание за почти всяко едно меле организирано в тези географски ширини. Осетия, Абхазия , Прденистровска република, Чечня- все места по „границите “ на които зелната палатка , сладурански руски танк и неколцина пича с калашник играят КПП. Грузинският „президент“ посещава болница в бяла престилка, а после задъхано бърза до вкъщи да провери дали вече не трябва да ползва ток за самовара си и псува , защото тоя тарикат Путин гледа фойеверки, а той- марли и бинтове, да му се не види и шибаната професия.. Много биват Омиротворени и Нирванизирани . Някои от тях гледаха откриването в Пекин летейки над стадиона. Само дето ние не ги виждаме.

 • OldOne на 09.08.2008г. в 13:46ч.

  В реалният свят винаги ще има добро и зло. На границата между тях винаги ще се ражда насилието.

  „Все някой трябва да убива злите хора“ – Азуми от едноименния филм.

  Ако не живеете в страната на елфите, предлагам няколко точки за размисъл:

  1. Грузия не се ли отдели по същия начин от Съветския съюз. („Моето -мое, чуждото-общо.“)
  2. Както при нас няма руски миротворци(и собствена армия), дали на Турция нещо ще и попречи да ни превърне в следващата Южна Осетия.(„Не се радвай, когато гори къщата на съседа ти“)
  3. Морално ли е отново да изоставяш на произвола на главорези и робовладелци(Чечня?) хора, които са заявили, че са част от общността, която си длъжен да защитаваш(руски граждани)
  4. Не е ли време блогърите да се поотърсят от феномена „Чукча не читатель“(Пейо, вече знаеш кой съм ;-) Не те нападам, просто апелирам за повече гражданска отговорност. Позиция очевидно имаш…)

 • Спас Колев на 09.08.2008г. в 16:20ч.

  Технически „миротворци“ не е евфемизъм, а метонимия. :)

  От края на предишната война през 1992 в Южна Осетия има разположени руски и грузински умиротворителни сили, които естествено сега първи се включват в конфликта. После и от двете страни прииждат още хора и се получава синекдоха.

  Друг е въпросът дали такива литературни фигури помагат за информативността на новините…

 • Постинг Пейо на 09.08.2008г. в 21:06ч.

  Сега…Какъв е Идеалът за борба?
  щом Вярата ни -поп/рок и филмови „икони“ и дворците им
  (за у нас да се разбира Шрек и блатото му)
  та оттам и доброто и кои са лошите
  а иначе….Love you

 • OldOne на 10.08.2008г. в 09:12ч.

  Две думи: Възпираща сила.

 • Постинг Пейо на 11.08.2008г. в 19:19ч.

  * * *
  Битката е за потока>Южен
  /Sory Наде , жалко че ти викат хубава/.
  Пак притисната, България, този сектор
  Свободно (както си почиват) някои движения
  структурират.

 • joes на 12.08.2008г. в 20:26ч.

  Мисля че американците я въведоха тази мода с „миротворческите сили“ aka invasion troops. Но поне при американците знаеш кой е свестния във войната (справка: арабеските в Ирак, грандоманските ни съседи сърбето). Тук диктатурата Русия праща армия да свали демократично избраното грузинско правителство.
  От друга страна, тоя Сакашвили ли е къв е… еми той сам си го начука с извинение. Нарежда инвазия на Осетия с надеждата руснаците да не се усетят кво прави заради Олимпиадата.
  Бтв: НЕ ЗАЕМАМ СТРАНА. Войната е шибано нещо. По-добре лош мир отколкото добра и справедлива война. Война само когато е абсолютно неизбежно.

 • joes на 12.08.2008г. в 20:34ч.

  „дали на Турция нещо ще и попречи да ни превърне в следващата Южна Осетия.“

  Провокиран съм да коментирам това, просто защото и аз същото си помислих, четейки инфото за конфликта. И отговора е „Не, заради НАТО“. Конфликти между държави, членки на НАТО не е имало и няма и да има. Нещо повече, аз не си спомням да е имало война, обявена последните 20тина години срещу _членка на НАТО_. Алианса е много важен фактор и макар че на американците им пука повече за Турция, отколкото за България, война няма да допуснат. Пък да не говорим, че сме и член на ЕС, което също е много важно.

  Ако си забелязал, в момента Грузия залага всичко на НАТО. Но не е член на организацията. Даже няма и да ги поканят сега септември. Всъщност те сами си го проиграха шанса като нахлуха в Осетия с надеждата да мине номера. Сега единствената им опция е – дето има една приказка – по-ниски и от тревата.

 • k'vo ti puka на 13.08.2008г. в 09:23ч.

  Не искам да превръщам блога на Пейо в евтин форум, но ми се ще да припомня един факт.
  Саакашвили се опита да изпепели Цхинвали с „Град“. Това са НУРС ползвани с цел масово поразяване, те нямат система за насочване срещу лошия и въоръжен бунтовник и инфраструктурата му. Те попадат в домове и публични сгради, разкъсват невинни човешки същества. Грузинците се опитаха да решат проблема с геноцид. Аз ако бъда подложен на такъв изключителен терор бих се радвал на малко помощ. Както казва OldOne, възпираща сила.

 • OldOne на 15.08.2008г. в 19:55ч.

  За Joes: Пряко засягащ ни конфликт между страни – членки на НАТО

  http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_invasion_of_Cyprus

  Съжалявам, че връзката е от Педивикия, но бързах ;-)