трънки и блогинки

Популистко за камерите

Написано на: 16.08.2008 · 11 коментара

Камерите, очевидно, са новата панацея. След трафика и уличната престъпност, с наблюдения ще се решават и проблемите в образованието. Под предлог, че ще спре преписването и като признание, че проведените матури са били опорочени, министър Вълчев е решил да монтира камери и в класните стаи. С това предложение, освен че ще разсмее майсторите в древното изкуство на преписването, той показва и недоверието към собствените си подчинени и невъзможност да ги контролира. По някаква негова логика също така е решил, че инсталирането на система за видеонаблюдение, която да се ползва веднъж годишно е рационално изразходване на средства, което е характерно за досегашната му практика.

На мен явно ми е невъзможно да обясня на поддръжниците на камерите какво ти отнема знанието, че действията ти са постоянно записвани и преценявани и затова ми се иска да направя едно популистко предложение, което може би ще помогне на министрите и останалите управляващи да разберат по-добре.

Като гражданин на държавата предлагам, с цел прозрачност и възможност за контрол над изпълнението на поставените им задължения, всички действия и движения на лицата, заемащи управленски длъжности да бъдат проследявани и документирани. По-точно: камери и микрофони да бъдат монтирани в кабинетите им и да излъчват постоянно. Кореспонценцията и разговорите им (независимо лични или служебни) да бъдат общодостъпни. Местонахождението им да бъде проследявано непрекъснато и всеки да може да получи информация за него. По този начин ще се предотврати лентяйството, корупцията и злоупотребата с власт и ще се постигне ясна отчетност за свършеното. На думи звучи добре, нали?

Ако постоянното набюдение и контрол са толкова добро средство за контрол, както твърдят властимащите защо не го приложим първо към тях самите?

Категория: всякакви

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • ridiculous на 16.08.2008г. в 13:47ч.

  Много ми хареса идеята ти. Ще подкрепя внедряването на практика наи-енерги’но!

 • Michel на 16.08.2008г. в 18:02ч.

  Пейо,

  Подкрепям с две ръце идеята ти!!!

  Предлагам да направим (онлайн) кампания – „Всеки министър – с камера, всеки депутат – с микрофон!“ :-)

  Да се записват нонстоп, да се следят нонстоп, да знаем винаги, къде са, с кого са, какво правят (за благото на хората, които са ги избрали), и да може на един централен правителствен сайт всеки да има достъп до записите в реално време (и до архив)! :-)

  Ако някой бъде хванат, как взима подкуп или работи за себе си, вместо за хората, ще се натиска онлайн едно бутонче („уличи депутата X в корупция“), и изрязаната част от записа направо ще се праща в съда и прокуратурата, заедно с линк и описание от гражданина! ;-)

  :-D

  Ехаааа!!! Колко възможности се отварят…

  Вместо полицията да ни следи нонстоп безконтролно, ние ще следим правителството да си върши работата… яко!

  Още идеи? ;-)

 • Иван на 16.08.2008г. в 18:42ч.

  Подкрепям идеята.

  Сериозно. Задължително е записите от видеокамерите поставени на публични места да бъдат публично достъпни. И то като публична собственост, без ограничение и контрол.

  Публичните служители нямат право на лична тайна, когато става въпрос за обществената им дейност. При тях всичко трябва да е отворено и публично достъпно.
  Извън работа те имат право на лична тайна, но само ако не си носят работата вкъщи или не обсъждат служебни въпроси.

  Това е единствения начин да съществува демократично общество при наличие на тотално видео наблюдение.

 • doni на 16.08.2008г. в 23:09ч.

  и аз подкрепям :-)

 • Assenoff на 17.08.2008г. в 15:09ч.

  Това е страхотна идея и обезателно трябва да се тества практически! А дали може да се приведат юридически обосновани доводи за тяхното наблюдение и записване, без да е необходимо съгласието им, съгласно в момента действащото българско и европейско законодателство?
  Поради вероятността корупционните уговорки да се осъществяват в т. нар. „личен живот“ на властимащите, е добра идея да бъдат контролирани непрекъснато и денонощно, навсякъде.
  Ако някъде бъде прекъсната връзката, независимо дали поради случаен технически проблем или нарочно изтръгване на кабела, към висшия отговорен служител се прикрепя денонощен дежурен екип от доброволци и технически компетентни лица със съответната техника, които да дублират следенето и да са сигурни, че има граждански контрол :).

 • x10 на 17.08.2008г. в 21:00ч.

  Точно в десятката си ги целнал. Идеята е великолепна – като шега и като оценка на политиците ни

 • Andro на 18.08.2008г. в 10:18ч.

  С две ръце съм „за“

  Даже може да им слагаме gps проследяващи устройства като по американските анти-научно-фантастични филми ;)

 • Албена Тодорова на 18.08.2008г. в 23:11ч.

  Ех… Би било добре, но ще намерят някакво извинение – например, че не са фотогенични – и ще се изплъзнат като змиорка във вир.
  Мой познат ми разказа, как в Министерството на транспорта (или ДАИ май беше…) са им хванали цаката на камерите – изпитваният предава празен лист и „изпитващият“, преструвайки се на проверяващ, го попълва и предава нагоре по стълбицата. Всичко се записва на камери, разбира се. За които плащаме ние.
  Хубава вечер,
  Албена.

 • Емил Попов на 19.08.2008г. в 10:42ч.

  Идеята, макар изречена на шега, ми хареса страшно много!

 • yoalbo на 22.08.2008г. в 02:04ч.

  SUPER! Единодушие, консенсус – от страна на всички, ‘взели отношение по въпроса’. „Да се направи!“ е пожелание, а аз имам въпрос: „От кого да се направи? И как? Дали не можем да си го направим онлайн – ей, така, без да ставаме от компютрите?“
  Ех, колко ‘пожелания’ съм преживяла!…

  А, иначе, ненавиждам думи като ‘забранено’, ‘заповядвам’, ‘разпореждам’, ‘мерки’, ‘мероприятия’, ‘ръководител’, ‘началник’, ‘стопански’, ‘колектив’, ‘контрол’ …

  Никога няма да забравя заповедта на директорка на едно елитно училище, която висеше на стената в компютърния кабинет и гласеше (освен още куп други забрани) ‘компютрите да се изключват всяко междучасие’, която коментирах в учителската стая: ‘че те да не са ютии!’, при което една от по-младите учителки прихна в шепите си… а мен ме изгониха поради нелоялна конкуренция…

 • Боряна на 04.09.2008г. в 00:36ч.

  Идеята е прекрасна ,но защо не направим една подписка ,в която всички ,които са на същото мнение да се включат?
  Според мен, ако не се вдигне шум всичко ще бъде потулено ,а нас пак ще ни третират като опитни мишки,а не човешки същества.