трънки и блогинки

Гласуване с touchscreen монитори

Написано на: 24.10.2004 · 5 коментара

Днес си говорихме за самата процедура по гласуване на идващите президенстки избори в САЩ. Където аз се намирам ще се ползва новата система с touchscreen мониторите, електронно отчитане на гласовете и всички други елементи, които създават толкова много проблеми.

Както си приказвахме се сетих, че като се ползват touchscreen мониторите е наистина лесно да се свалят и отпечатъците на гласувалите. Когато се прави избор между две алтернативи вероятно ще има достатъчно място за натискане, ако направо не са разделили екрана на две. Всичко, което е нужно е мониторите да бъдат „почиствани“ след всеки 20-30 гласували. Още по-лесно става, ако с хигенична цел се сложи защитно покритие, което се сменя на определен брой хора. Всъщност и всеки от гласуващите може да свали отпечатъците на гласувалите преди него на този терминал.

Сигурен съм, че и на други им е хрумвала тази идея, но не мога да намеря добро обяснение, защо това не е възможно.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • дафчо на 25.10.2004г. в 06:27ч.

  Хмм не е ли по-лесно като гласоподавятелят се идентифицира, при последващото гласуване в тъмната стаичка, директно да се добере по електронен път кой какво е гласувал?
  Иначе другото си е доста шпионска дейност, 007 и т.н.? Демек влиза Джон Смит да гласува, разписва се че гласува, влиза в стаичката и натиска нещо по екрана. Едно леко скриптче и база данни сортират по там къкъвто е принципът – номер на карта, соц.осигуровка и т.н.

 • пейо на 25.10.2004г. в 09:46ч.

  Ами аз имам някаква надежда да не са го направили да е възможно това.
  Макар че този софтуер е с затворен код и никой не го знае как и какво прави.

 • Ivan на 25.10.2004г. в 14:23ч.

  zashto triabva da natiskash ekrana s prust?
  nosi si stylus. touchscreen s prust si e bash invasion of privacy, taka kakto go opisvash.
  P.S. suzhaliavam, no niamam kirlitza v ofisa, znam che te drazni, no se izviniavam.

 • пейо на 25.10.2004г. в 15:15ч.

  Ако не беше толкова сериозно щях да разкажа вица как Щирлиц писал с крака на пишещата машина, за да обърка немците.

  Ползването на stylus е добра идея, но я си помисли колко хора ще се сетят за това. Ако само ти се сетиш за това от партидата гласуващи то ще може чрез изключване да се разбере как си гласувал. И повече от един да са чрез изключване ще може да се изкарат неизвестните и после „задачата“ да се решава на база на външни белези като привърженик на коя партия са регистрирани неизвестните, дали са изявили позиция и др. и резултата ще е повече от задоволително точен.

  А за кирилицата… ами щом четеш, значи ги имаш шрифтовете и трябва да можеш да превключиш кодовата таблица. Ако не можеш, може да ползваш конвертор подобен на този, който аз съм писал:
  http://peio.org/conv.php

  Или някой по-добър, разбира се.

 • Младен на 25.10.2004г. в 17:00ч.

  Аз от целия разговор не разбрах дали се предвижда да вземат отпечатъци или това са някакви спекулации, но от личен опти знам чеза картотекиране се вземат отпечатъци на 10 пръста, а не на един. Едва ли се очаква човек да пляска с две длани, за да гласува :)

  Другото е че трябва да уведомят хората че при тази процедура ще им вземат отпечатъци иначе ако го направят и после се разбере ще им разгонят фамилийте. Това е като в метрото – навсякъде има камери, но има и написи, че те снимат „за вашата сигурност“.