трънки и блогинки

Какво бихте правили в…?

Написано на: 21.08.2008 · 32 коментара

Мисля да попътувам. Досега в работния ми път май никога не съм почивал повече от два-три дни и затова мисля да попътувам, както ми се е искало винаги. Иска ми се да прекарвам времето си ходейки по улиците и наблюдавайки как изглеждат и как се държат хората, да пробвам местни ястия и питиета и да си говоря с колкото се може повече непознати. Ще слушам съветите на хората, ще свивам в пресечките, следвайки инстинктите си, ще се оправям в ситуацията и ще улесня максимално нещата да ми се случват.

Планът се основава на следните опорни точки: в петък сутрин кацам във Виена, другият петък съм в Хамбург, а следващият понеделник — отново на работа. Засега имам само еднопосочен билет до Виена и бегла идея за връщането и времето между опорните точки. Гледайки картата на Европа ми се иска, освен Виена, да посетя Прага и Берлин, а след Хамбург и може би още един-два немски града. Така се падат по около два дни на град, което вероятно е малко, но може да бъде и повод да се върна. Друг вариант е от Виена да поема към Мюнхен и да направя обиколка на Германия, практикувайки въображаемия си немски, но засега не ми се струва толкова привлекателно.

Летя утре, а не съм гледал справочници и сайтове с препоръки и нямам личен план. Тъй като нямам мой си план, бих искал да ви попитам за вашия. Помислете, моля, какво бихте правили във Виена, Прага, Берлин или Хамбург? Как бихте прекарали времето си, кои места са ви направили впечатление и сте запомнили с хубаво? Кои заведения бихте посетили и какво бихте си поръчали за ядене или пиене?

Моля, спомнете си, ако сте били в тези градове и напишете няколко изречения и насоки къде са и какво бихте правили на хубавите места.

Допълнение: Когато зададох въпросите си, нямах и идея какви детайли препоръки ще получа. Прочетете коментарите на Антония, Владо и  Владо, И. Е. Станков, Св., Канев, Мария, Пламен, Милен, Николай, Бого, Йовко, Лошия и останалите — те сами по себе си са ръководства, които трудно могат да бъдат купени. А имайки предвид и доверието, което имам към преценката им, мисля, че се получава нещо много ценно и добро.

Категория: всякакви

32 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антония на 21.08.2008г. в 00:45ч.

  За Виена. Пий кафе навсякъде, обикаляй градинките, привечер мини през Museum Quartier, със сигурност ще има интересно нещо за гледане/слушане. Това са нещата, които помня най-силно и с най-топло чувство. Не се загробвай да обикаляш музеи, сега леко съжалявам, че прахосвах време в подобни занимания. За сметка на това паркът около Шьонбрун ми е в Топ 10 на любимите места на света. Храних катерички с шоколад (нагли гадинки, ядяха направо от ръката ми, че и се сбиха за последното парче :)), видях малката панда отблизо, лежах на тревата и се усмихвах. Пий вино в Гринцинг, погледни града от ресторанта на Donauturm, настъпи някой и друг турист на Stephansplatz. По Дунав има корабчета, които разхождат до Братислава (на по-малко от 60 км е) – алтернативна посока за обиколката ти :) Весело~

 • yovko на 21.08.2008г. в 01:19ч.

  Във Виена ако не видиш Шьонбрун все едно нищо не си видял. А в Прага не пропускай мостовете над реката – особено Карловия и бирарийките наоколо. И за да можеш да си довършиш серийката за 99-те начина за умиране – музея на уредите за изтезания може да ти подскаже нови идеи :-)

 • Николай Павлов на 21.08.2008г. в 03:24ч.

  Подозирам, че като стигнеш Прага, нема да ти се продължава по маршрута :) Красотите там от секакъв порядък са в изобилие, да на говорим, че са сравнително евтини :) На мен любими са ми безцелните разходки из тесните улички на Старе место и блаженото циклене след Х бири на някоя пейка край Вълтава с изглед към Храдчани :) И не са набутвай много между големи туристически тълпи, че джебчиите почивен ден немат

 • владо на 21.08.2008г. в 09:15ч.

  Какво бих правил в Мюнхен?
  – ще стана рано и ще си купя нещо хубаво за закуска от някой от безбройните Bäckerei (за предпочитане Wimmer или Müller) магазинчета. Към него ще си взема едно Latte Machiatto и ще прегледам пресата.
  – В 11 часа ще бъда на Marienplatz, където ще се насладя на Глокеншпилът, който се разиграва в новото кметството.
  – След това ще посетя музеят на играчките в старото кметство.
  – Ще си купя плодове от Viktualenmarkt и ще погледам уличните музиканти пред централата на Stadtsparkasse München.
  – Ще се отбия за обяд и литър бира в Hofbräuhaus.
  – Ще хвана градската железница и ще отскоча до гарата.
  – От там ще се пусна към центъра по пешеходната зона, като ще спра на Karlsplatz за по-дълго и ще седна край фонтана докато той леко ме разхлажда с пръските си. Вървейки по най-скъпата улица в Европа след парижката Шанзелизе – Kaufingerstrasse ще се отбия в някой от магазините, за да си купя нещо, което надали ми е толкова нужно, но е намалено. Така ще се озова отново на Marienplatz.
  – След това ще се разходя по Maximilianstrasse където ще спирам често и ще гледам безделните жени на богаташите отбивайки се в модните бутици.
  – Когато стигна Maximilianeum-а ще му направя няколко снимки преди да тръгна към Isartor.
  – Ще мина Isar и ще се отбия за един пълен следобед в Deutsches Museum.
  – Вечерта ще видя дали няма някое представление в Gasteig, за което все още има билети. Ако няма ще отида да вечерям в българският ресторант Rila, където ще се запозная с „местни“ българи :)
  – Вторият си ден ще отделя на разходки в Englischer Garten, като ще тръгна от Residenz на Odeonsplatz, откъдето ще се отбия и до монументът на жертвите от някоя от световните войни.
  – В английската градина ще полежа на някоя от поляните, за да събера малко слънчева енергия. Ще обядвам на Chinesischer Turm, където ще изпия и поредната си бира.
  – Ще се измъкна близо до Münchener Freiheit, откъдето ще хвана U3 до Olympiapark.
  – Там разходката ми ще започне от BMW Welt, ако имам време ще се отбия и в завода, за да видя как се прави новата тройка ;-)
  – В олимпийския парк ще се кача на олимпийската кула от където поне час ще се наслаждавам на града. Може би ще вечерям във въртящият се ресторант.
  – Пак в парка ще се снимам до отпечатъците на пръстите на известни музиканти гостували в града, а също ще нахраня и патките в езерото :)
  – Ще се отбия в олимпийския басейн.
  – Ще направя тур по покрива на олимпийския стадион с въжета, където ще ми разкажат и историята на почти целия парк, както и направата на покрива.
  – Ще се покатеря на хълмът, който се е образувал от разрушенията след втората световна. От там ще видя целият парк.
  – Ще се разходя от Münchener Freiheit до Odeonsplatz по Leopold- и Luitpoldstrasse.
  – Вечерта ще прекарам в Hard Rock Cafe или в Hofbräuhaus.
  – Третият ден ще прекарам в Dachau-ският концлагер, както и на тур в Allianz Arena.
  – На четвъртият ден ще хвана влак за Füssen през Buchloe, откъдето ще хвана автобус до Schwanengau, където е приказният замък Neuschwanstein. Там ще се полюбувам на хубавото време край езерото. Може дори да си взема лодка и да се поплавам.
  – Следобедът ще се кача по стръмния път до замъка, където ще мина туристическия тур през стаите му, за да чуя невероятната история на един самовлюбен владетел, който умира „мистериозно“ ден след като го обявяват за луд, заедно с лекаря който го е обявил за ненормален.

 • k'vo ti puka на 21.08.2008г. в 09:22ч.

  Бих казал, че в Германия можеш да плюскаш ей това блюдо:
  http://supersizedmeals.com/food/GL_Gallery2/index.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=1554
  Ама не знам къде се намира. Ей ти още едно забавление. Правиш разпечатка на снимките и обикаляш улиците показвайки ги на хората и питайки къде аджеба се намира :)

 • Пейо на 21.08.2008г. в 10:09ч.

  Благодаря на всички ви и особено на Антония и Владо! Точно такива съвети търся и ако имате още – давайте, давайте :)

 • Владо на 21.08.2008г. в 11:00ч.

  В Хамбург иди в Das Alte Land да видиш най-голямата овощна градина в Европа. От Bf Altona хващаш автобус 250 и слизаш на спирка Moorburg, Kreuzung, после хващаш улицата, която пресича пътя на автобуса надясно. Качваш се на дигата, вървиш много и гледаш наляво и надясно градини. Сега не са нацъфтели, но все пак. Ако си вземеш колело, ще е още по-добре.

  Автобусът минава през новия тунел под реката, което може би също си струва да се види. Винаги съм се чудел, колко човека са му лепили фаянса.

  Това, което също си струва да видиш е старият тунел под елба, който е и пешеходен. За него слизаш на US Landungsbrücken и питаш за Alter Elbtunnel.

  Landungsbrücken всъщност е пристанището, което също е атракция. на 815+ години е. Оттам е тръгнал първия туристически кораб в края на 19-ти век.

  Ако те кефят такива неща можеш да посетиш най-големия гробищен парк в Европа. Слизаш на US Ohlsdorf.

  За хапване можеш да пробваш Das Daniel-Wischer-Fisch-Restaurant. Той е на Spitalerstr. Тя започва от Hauptbahnhof. Отвън предлагат Fisch & Chips, което Hamburger-ите чувстват някак свое.

  Оттам се спусни надолу по улицата към кметството. Виж водата на Alster. Въобще районът е комерсиално красив, но много. Като стигнеш на Alster огледай сградите около него. Забележи поне 2 забележителни неща и докладвай като се върнеш.

  После от US Jungfernstieg (най-големият метро-възел под вода в Европа), хвани S3 и слез на Reeperbahn. Това са най-греховните няколко км в Германия(казват). Там са свирили The Beatles преди да станат това, което са и преди да станат 4 от 5. Паралелно на Reeperbahn има една улица, в която не се допускат жени. Ако си любопитен – иди.

  Не знам дали има лунапарк в момента, но той е близо до Reeperbahn, казват му Hamburger Dom. Виж отвън дали те кефи. До Dom-a има един бункер, на който са направили стена за катерене. Пичовете са готини, можеш да пробваш. Kilimanschanzo се казва.

  Не можеш да пропуснеш и Das Schanzenviertel. Слизаш на US Sternschanze минаваш под релсите и остави нещата да се случват. Това е мулти-култи кварталът на града.

  Май е това… Аз почнах с Das Alte Land, ама ако не си уредиш колело, остави я за накрая. Вероятно ще я оставиш и за друг път ако имаш само един ден.

 • И.Е. Станков на 21.08.2008г. в 12:23ч.

  За Берлин мога да напиша роман, но ако искаш можеш да се обадиш и ако не съм на работа да ти покажа някоя-друга потайност.

  А ето стандартната ми разходка за гости в Берлин:
  Александърплац, Мариенкирхе, Паметникът на Маркс и Енгелс, Руините на Паласт дер Републик, Берлинер Дом, По „Унтер дер Линден“, покрай музеите, Хумболд Уни, Операта, Пресичане на Фридрихщрасе, Руското Посолство, Паризер Платц, със Бранденбургската Врата, отбивка към Райхстага, връщане малко към паметника на Холокоста, оттам Лайпцигер и Потсдамер Платц със Сони Център, после по Лайпцигер Щрасе покрай гигантското българско посолство към Чекпойнт Чарли и оттам по Фридрихщрасе обратно към гара Фридрихщрасе, може с отбивка през Жандарменмаркт. Това са около 9 километра май, но пък е пълноценна. Западен Берлин може за друг път да си го остави човек :)

 • пламен на 21.08.2008г. в 12:58ч.

  … – Прага – Берлин – … е по-добрия вариант. Германия е сравнително скучна за градски туризъм и от Мюнхен нагоре няма какво да види освен няколко замъка. Градовете си приличат – гара, пешеходна улица с магазини и дюнерджии, край на пешеходната улица.

  В Прага имаш 3 базови туристически „центъра“ – Староместке намести, Храдчани и Еврейския квартал – пробвай да ги минеш за 2 дена, зависи колко ти понасят тълпите. Не пий и яж в Старе место или Мала страна – слез надолу към Нове место. Добро място за бира/манджа е „У Медвидку“ на На Перщине, макар пак да си е туристически капан. За джаз мини през „Блус Склеп“ на Лильова или „Агарта“ на Железна.

 • Мария на 21.08.2008г. в 13:08ч.

  В Прага ще се разхождам по малките улички без план- накъдето ми видя очите :) Със сигурност ще постоя под часовника на центъра, ще послушам музикантите на моста и ще се кача до двореца, но няма да вляза в катедралата. Ще пропусна и The Old Jewish Cemetery, но ще направя всичко възможно да видя Прага от “Айфеловата кула” (зимата затваряше след 5 ). Ще вечерям в типичен чешки ресторант, намерен случайно, а после ще пия коктейл във Friday`s. Ще си оставя време и за музеят на комунизма. Останалото е разходка с цел потапяне в атмосферата на града :))

  В Берлин… Ако времето ми е ограничено и съм за първи път там, ще се запиша на някоя от пешеходните разходки (10 евро- близо 4 часа, минаваш всички най-известни забележителности плюс се наслушваш на много полезна, на места и любопитна информация). Или рано сутринта или в късния следобед ще се наредя на опашка пред парламента, за да видя Берлин от високо. Чакането си струва :) Ако имам време ще се кача и на кулата. Ако ми се прииска да вляза в музей и трябва да избирам между Pergamon или този с египетското съкровище, ще избера вторият, макар и двата да си заслужават. През останалото време ще се разхождам с чаша горещ шоколад от Старбакс :)

  Приятна почивка :))

 • канев на 21.08.2008г. в 13:30ч.

  Няколко общи съвета за Германия(а и попринцип), навсякъде обикновено от летището има бърз превоз до централната гара(Hauptbahnhof) в Берлин взимаш автобуса TXL, в Хамбург има Jasper Express(той обаче не е към градския транспорт). На централната гара винаги има книжарница от която можеш да си купиш карта. Навсякъде от машини спирките или от шофьора на рейса можеш да си купиш дневна карта(Tageskarte) и от там придвижването е много бързо и лесно. Иначе поглеждай съответните wikitravel страници на градовете. Доста са полезни, макар и не напълно изчерпателни.

  Да добавя към описанието на Владо за Хамбург, че също е интересна и доста впечатляваща полуразрушената готическа катедрала Nikolaikirche(май в повечето градове си имат по една такава да дразнят британските туристи;). Друго интересно в Хамбург около Reeperbahn е Музея на Еротичното Изкуство, който се намира на успоредна уличка, най-лесно се намира като тръгнеш по пряката която минава покрай полицейския участък(голям надпис Polizei), в един момент ще видиш упътващи табели. Ако ходиш пеша от или към центъра до Репербан, гледката от кулата църквата St. Michaelis, която е на хълма по пътя към центъра също не е за изпускане. Наблизо е и мемориала на Бисмарк, който не е нещо особено, но пък можеш да хапнеш някой сандвич на сянка в парка на сянка.

  За Берлин само в централната част съм се разхождал засега. Един нелош маршрут е да тръгнеш от централната гара с влакче до Alexander platz(има нелоша гледка по пътя). От там има телевизионната кула, за качването на която обаче се чака доста време. От там тръгваш към Berliner Dom(огромна църква) и Museum Insel, където има музеи на най-различни тематики. Ако ти се посещава повече от един музей има билети които важат за целия музеен остров. Аз съм ходил само в Altes Museum(античен музей), където най-известната забележителност е статуята(главата) на Нефертити. Има и други интересни музеи. Като свършиш с тях тръгваш по Unter den Linden, където може да хвърлиш един поглед на Die Neue Wache(новата стража, сега мемориал на загиналите). Там също са университета humboldt и библиотеката пред която в земята има интересен мемориал за изгорените от нацистите книги. Наблизо, в ляво и зад библиотеката има две почти огледално изглеждащи църкви.
  По Unter den Linden се стига и до Бранденбургската врата. Близо до нея е и Райхстага, където можеш да се качиш на купола. Опашката върви очудващо бързо, така че не се отказвай. След райхстага и ако ти се гледат правитествените сгради около ливдата отпред може да идеш към Potsdamer Platz. По пътя е мемориала на загиналите евреи, доста впечатляващ е. Вместо да идеш до Potsdamer Platz, можеш ако още не е късно да идеш до Checkpoint Charlie. Не съм влизал в музея но казват че е интересно. От Checkpoint Charlie може да идеш до оцелялата малка част от стената(на самия музей пишеше точно на коя улица е, на 5-10 минути пеша е). Това всъщност те доближава и до Potsdamer Platz, където са небостъргачите. Мястото е по-интересно през нощта за гледане. Интересна е шатрата зад Sony Center, особено ако вечер е осветена цветно.

  Иначе има и други интересни неща. За нощния живот не знам много иначе зоологическата, ботаническата и т.н. градини също не са за изпускане. В природонаучни музей пък е най-големия монтиран скелет на динозавър в света. Наскоро откриха и музей на Madame Tussauds, в Берлин. Има също немалко замъци и градини.

  За други немски градове, най-лесно ще ти е да идеш до Хановер или Бремен от Хамбург. И двата са на по-малко от 2 часа и по-малко от 20 евро от там. В Бремен освен не много големия център има Universum Science Center, който е образователен музей, където можеш да бъзикаш разни експерименти от областите на геология, човешка анатомия и възприятия или физика. В Хановер има страхотна градина Herrenhausen Garten и наблизо до нея има ботаническа градина и аквариум на Sea Life. В центъра аз поне не забелязах прекалено интересна архитектура, но си заслужава да видиш старото и новото кместсво(Rathaus).

  P.S. Ако ще ползваш влак да се предвижваш в Германия, провери в сайта на Deushe Bahn(bahn.de не db.de), за по-евтини оферти. Можеш онлайн да си купиш билета и да си го разпечаташ. Обикновено за намаление трябва да се поръча билета поне 3 дни по-рано и да кажеш с точно кой влак ще пътуваш. Май имаше и други хватки, като че трябва да е отиване и връщане билета и да има уикенд между отиването и връщането или пътуването да е през уикенда, но попринцип има понякога и по-неограничаващи оферти. Трябва просто да провериш и той сайта сам ти предлага намаленията и условията. Ако не стане така има Wochenende и Lander Tickets които излизат евтино но с много прекачване и чакане, пък и возенето с ICE не е за изпускане.

 • Постинг Пейо на 21.08.2008г. в 13:54ч.

  Не разбрах, а сам ли ще ходиш или с някоя?

 • Николай Павлов на 21.08.2008г. в 14:01ч.

  Владо и Канев написаха цел сценарий като за съветска група :)

 • Bogo на 21.08.2008г. в 14:47ч.

  В Прага, трябва да видиш мен и Силвия и да те водим насам-натам :)

  Пивоварни, японки, чехкини и забележителности :)

 • Bogo на 21.08.2008г. в 15:02ч.

  във Виена- Uno City (Раижеков е там), Шонбрун, зоологическата градина и дунавската кула, музеи има много.

  Мястото за ядене, което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се посети е следното – http://www.figlmueller.at – правят най-божествения щницел. Не пропускай и сладкарницата до катедралата

 • Loshia на 21.08.2008г. в 17:41ч.

  Да не забравиш да минеш през Сантиметъра, когато си във Виена.

  http://www.centimeter.at/

  Това е верига от заведения, поне 6 или 7, където всичко се мери в сантиметри. Поръчай си метър вурстове и метър бира и си готов :) Има и метър шницели, ама там трябва цяла компания…

 • Св. на 21.08.2008г. в 19:19ч.

  Във Виена:
  – Закуси в Демел – много традиционна, винаги претъпкана сладкарниca на Kohlmarkt 14. Освен всевъзможни торти, има и прекрасни малки сандвичета – вземи няколко вида :-)!Ето сайта: http://www.demel.at/en/index_en_flash.htm
  – За обяд иди в Palmenhaus: заведението е много непринудено и винаги претъпкано. Разположено е в стара оранжерия в градската градина (Burggarten): http://www.palmenhaus.at/
  – За питие вечерта иди в Sky Bar на горните етажи на една висока сграда точно срещу Катедралата Св. Стефан. Май се влизаше през сравнително невзрачен вход и после с асансьора се стигаше до бара. http://www.skybar.at/index_webpage.html Изгледът е страхотен, посетителите също
  :-)
  – Ако искаш нещо старомодно и мило виенско, иди да се повозиш на някоя от въртележките (или виенското колело!) на Пратера – чудесно място за зяпане на хора; напомня на лунапарк от едно време.
  – Ако все пак ти остане време да посетиш някой музей, можеш да видиш колекцията на Густав Климт в горния дворец на Белведере. Може би ще ти е уморително да разгледаш цялото Белведере.
  – Шьонбрун е много красив за разходка из парка му в хубаво време, но е малко отдалечен от центъра, което може да е проблем ако нямаш време. Аз го разгледах едва при второто си посещение в града и сметнах, че правилно съм приоритизирала :-)

 • Постинг Пейо на 21.08.2008г. в 19:30ч.

  А аз мога ли да си свиркам,Пейо ?

 • Св. на 21.08.2008г. в 19:35ч.

  Още нещо, в Берлин, особено източната му част, има страхотни клубове, които обаче е много трудно да намериш сам. Когато бях там един местен ми беше направил списък на практически неоткриваеми места. За съжаление го загубих, но препоръчвам специално в Берлин като си да си избереш интересни (и алтернативни, така да се каже) на външен вид млади хора и да ги попиташ за препоръки за клубове. Ако им се сториш достатъчно готин, може да те насочат към невероятни места ;-)!
  Прага е много красива, но прекалено туристическа за моя вкус. Ако искаш да направиш нещо малко по-нестандартно в Прага, иди в музея на чешкия фотограф Ян Саудек. Макар да е творил в средата на миналия век, фотографиите му са доста смели и стряскащи дори за днешните стандарти. Още преди появата на Фотошоп, той е коригирал и дорисувал фотографиите си. Галерията е на Celetná 9, а ето го и сайта: http://www.saudek.com/en/jan/uvod.html

 • И.Е. Станков на 21.08.2008г. в 19:37ч.

  Още нещо подходящо за Берлин. Подписвам се под всяка дума, с голямо разбиране е написана статията:
  http://travel.nytimes.com/2006/12/10/travel/10hours.html

 • милен на 21.08.2008г. в 20:14ч.

  Като си във Виена, отиди в Донаупарк. Там според мен е имиграндския квартал на Виена. Покрай реката доста хора си правят семейни барбекюта. Знам ,че не е атркация…ама мен тоя квартал доста ме впечетли – заедно с парка де :) Да не забравиш да си купиш от някокя Билла бутилка с вода, че на всякъде другаде си еб.. мамата скъпотия :)

 • пейо на 21.08.2008г. в 21:49ч.

  Е нямам думи, за да опиша колко щастлив ме направихте с препоръките и съветите си! :)))

  Благодаря, благодаря, благодаря!

 • opexume на 21.08.2008г. в 23:11ч.

  Във Виена търсиш Underground Map в хотела или хостела ,където си отседнал -там са клубовете и баровете ,които си заслужава да посетиш в най-зеления град на Европа.През деня двата парка Белведере и Шьобурн през ноща някое местенце от картата.Препоръчвам бар Кенгуру с над 70 вида бира.Другите места са с различен вид музика и не знам какво би ти харесало,но има от джаз до метал и посетителите са основно туристи-гаранция за яка пачанга,пого,джем и т.н.

 • bib на 22.08.2008г. в 09:09ч.

  Германия не е особео интересна, като изглючим няколко града. Берлин и Хамбург са може би най-добрите. Аз бих седяла 10 дни в Берлин вместо по два във 5 германски града. Пътувала съм много и, ако не си в някой туристически град – като цяло са грозни и правени без особена фантазия.

  Все пак ще добавя Кьолн, особено, ако има някой интересен концерт там. Катедралата е наистина забележителна и разказват, че последните фигурки, които слагат по фасадата на върха и (тя продължава да се строи вече 8 век!) са главите на Енгела Мерхел и Герхард Шрьодер. Има гид който си струва да наемеш, защото има доста богата и интересна история.
  Музеят на AGFA.

  Франкфурт. В него се усеща студения блясък на немска аристокрация – няма по добро място за посещение на опера. Пред новата опера много често можеш да слушащ част от изпълненията вътре и присъствието на небостъргачите наоколо които се отразяват един друг на фона на синьо небе над теб прави преминавато от там преживяване.
  Има много интересна зоологическа градина с животни, които никога не си предполагал, че съществуват , със странни форими и части, всяка от кито служи за оцеляване им – изумително е. Те са предимно от о-в Мадагаскар и Индонезия. Ботаническата градина в палмен гартен и , ако искаш да се насладиш на изключително искикано обслужване – посещения на малкия ресторант в края и. Лично на мен белите ръкавици ми идват в повече :)

  Небостъргачите, ресторантът в Джапейн тауър. Гарата е красива. Старите гари (на повече от 100 години) навсякъде са красиви. И усещането за живот и движение там е много силно, често ходя там дори, когато не ми се налага да пътувам: Има много хубава книжарница с английски и руски книги и страхотно капучино.

  Весело прекарване.

 • abigeya al на 22.08.2008г. в 12:47ч.

  за колело и подслон в Хамбург ми се обади!

 • abigeya al на 22.08.2008г. в 12:54ч.

  на abigeya@yahoo.com

 • Клебсиела на 23.08.2008г. в 20:41ч.

  Искам да съм Пейо точка ком….:)

 • Veni Markovski на 24.08.2008г. в 08:02ч.

  Пейо, задължително е да идеш в музея на средновековните мъчения в Прага.
  Не съм бил, но чух потресаващи неща за него. Планирам да го посетя при следваща визита в Прага.
  Хайде, и до скоро ;)
  В Хамбург не забравяй какво е казал Рейгън, като кавър-версия на Дж.Ф.К.: Ий бин айн Хамбургер (което в превод е не „аз съм хамбургчанин“, а „аз съм един хамбургер“).

 • k'vo ti puka на 24.08.2008г. в 13:31ч.

  @Клебсиела
  ICANN под .com има предвид commercial разширение, ще си абсолютния антипод на .org-a :)

 • Жени на 24.08.2008г. в 19:58ч.

  В Хамбург иди към пристанището, има интересни местенца. Също доста хора намират The Red Light District интересен… :о)
  В Прага има един ресторант Stara Praha, където готвят доста вкусно – препоръчвам чесновата супа и сладкиша Медовник. Също така една чудна кубинска кръчма – La Bodeguita del Medio. Май се на мираше на ул. Kaprova 5. Имат чудни коктейли, пък и за хапване също, а и цялата атмосфера си заслужава :о) Аааа да, иди да видиш и т. нар. Танцуваща сграда – някъде покрай реката е….

 • пламен на 25.08.2008г. в 13:38ч.

  @Veni

  Ми то и „Ich bin ein Berliner“ значи „Аз съм поничка“ ;-)

 • пейо на 03.09.2008г. в 10:28ч.

  По погрешка изтрих последните два коментара от темата. Да се таковам…

  и ето backup от Христина:

  кольо: В Прага — разходка с лодка по Вълтава, стоварва те близо до зоопарка — чудно място! Илойшъс ще оцени.

  и пак кольо: p.s. За вдигане на адреналина – бобова драха <http://www.bobovadraha.cz/>!
  Суууупер яко е!
  Единствения недостатък е, че е малко забутана и си нямам идея как се стига там с градския транспорт.