трънки и блогинки

Металика и промяната

Написано на: 04.09.2008 · 8 коментара

В новия албум на Металика има нещо ново, нещо от старите им неща и идеи взети назаем от други групи — точно като за сватба. Не мога още да кажа дали новият им албум ще ми стане любим, но сега докато го слушам, искам да разкажа, какво според мен ги прави велики.

Харесвам музиката им и често слушам както новите, така и старите им албуми. Мнозина ги критикуват за промяната в стила им, но точно заради промяната ги уважавам много повече, отколкото заради самата музика. Лесно е да си останеш един и същ и след като си постигнал запомнящи се неща, единствено да ги повтаряш. Металика правят по-трудното — търсят и опитват новото. Дали е по-добро никой никога не може да отсъди за всички, но за мен е най-ценен стремежът.

На повечето концерти на групи, създадени преди повече време, аз се чувствам като в музей. Освен музиката и външния вид на самите изпълнители не се е променил от времето, когато са постигнали успех. Някакви хора вече на години, с оредели дълги коси, тичат по сцената в прилепнали дънки, облечени в тениски със страшни картинки и свирят едни и същи неща от поне двадесет години насам. Няма никаква промяна и когато не ми е носталгично по времената, когато записвахме на касетки, това ме стряска и донякъде плаши. Повечето им нови албуми могат да се нарекат спокойно „още едно от същото“ и не знам как не ги заболява устата да го повтарят. Нима трябва да се плати за успеха или хубавите минали моменти с тоталното замръзване във времето и отказ от всякакво развитие?

Дали повече или по-малко успешно, Металика работят, мислят и отиват нанякъде. Във всичко, което показват, ясно може да се види колко труд е вложен. Посоката може да не е вярна и резултатът да не се харесва на всички, но ако имат уши ще чуят и обратната реакция на хората и така може би ще станат още по-добри. А що се отнася до музиката – приятно слушане на всички.

Категория: музикааа

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Licho на 04.09.2008г. в 10:39ч.

  браво. много правилно написано.
  и концертите на металика не се различават много от албумите като звук, докато на другите групи се дерят някакви хора там и е ужасно.
  metallica rulezzz mf’s :)

 • ena на 04.09.2008г. в 12:06ч.

  Повече съм на мнение, че се свири това което се продава. Металика и повечето групи/изпълнители са едни продукти, които този който продава гледа да напасне според търсенето и пазара. Дори на една Мадона и се налага да пее с разни оръфляци като Тимбърлейк, защото прави това, което и се казва. Или казано на Български, който плаща той поръчва музиката или нещо подобно. Успешен ден.

 • Anton на 04.09.2008г. в 16:35ч.

  Абсолютно съм съгласен.
  А понеже от два дни го слушам новия албум нонстоп, ми направи впечатление, че при първите прослушвания откривах влияние от старите неща, но в момента вече го възприемам като изцяло нова работа и се кефя все повече.

 • Петър на 05.09.2008г. в 19:40ч.

  Съгласен съм, Първото прослушване – набързо в офиса, остави в мен впечатление за събиране на добри стари идеи. Сега го слушам за първи път по-спокойно. Харесва ми, че по някакъв начин прилича на мост между Лоуд/Рилоуд и нещата преди черния албум. Има скорост, има добри рифове, има смяна на ритъма, дълги композиции…
  Аз също харесвам това, че Металика се развиват. Не ги е страх да бъдат себе си, дори това „себе си“ да противоречи на разбиранията на някои фенове.

 • Никито на 08.09.2008г. в 10:14ч.

  Цитат – В новия албум на Металика има нещо ново, нещо от старите им неща и идеи взети назаем от други групи — точно като за сватба – карай на цитата.

  Обикновенно не коментирам глупости, но това което прочетох е чисто откровение – простете ако не е така. А сега моето скромно мнение.
  Аман, както казват старите хора, от МАХНАДЖИИ (Превод: Хора които постоянно търсят кусури). Това което са направили МЕТАЛИКА е „изобретение“. Велико е. Тази група отново е в друга орбита, където други те просто ги няма. Предполагам че това ще се изучава отделно в музукалните академии. А ще изкарва „хляба“ на много ‘талантливи музиканти’ дълги години.

 • Иво на 13.09.2008г. в 10:09ч.

  Поздравления за поста, моето мнение съвпада с написаното. Албума е великолепен!

  Металикаааа

 • Митко на 28.09.2008г. в 01:22ч.

  Страхотен албум!
  Като изключим леко дразнещото /според мен/ пеене на Джеймс в „Cianyde“ и „The Unforgiven III“, всичко останало е чудесно! Според мен това е най-силният албум на „Металика“ от ’91 год. насам! /Докато от „Load“, „Reload“ и „St. Anger“ мога да слушам само отделни песни, другите просто не ми харесват, този албум го слушам всеки ден! ;)/

 • Иван Симионов на 11.02.2011г. в 21:50ч.

  Металика е групата, която промени изцяло тази музика . Когато познатите ни Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих се срещата те решават да си направят метъл група под името Металика. Албума e великолепен както показва самото име.