трънки и блогинки

За процедурата по арбитриране на .bg домейни

Написано на: 08.09.2008 · 6 коментара

Регистър.бг от 29.08.2008г. промени общите си условия и въведе понятието „защитен домейн“. Защитен домейн е домейн име, при регистрирането на което регистрантът е доказал право да ползва името или когато го е ползвал пет или повече години без да е предоставял основание.

Тази промяна създаде възможност за толкова желаното свободно регистриране на домейни в .bg и времето ще покаже дали ще се сбъднат прогнозите за масова злоупотреба с домейн имена или понижаване таксата за регистрация и поддръжка. По темата за досегашната политика на регистъра се писа много и спора относното нейната правилност не ме интересува в момента.

На мен ми е интересна процедурата по арбитриране, която се появи заедно с промяната и най-вече няколко неясни момента. Въпросите, които ме интересуват и на които не успях да получа пълна информация са следните:

 1. Кой арбитраж ще решава споровете? Ще има ли възможност за избор между различни арбитражи или ще е само един?
 2. Как ще се избират/назначават арбитрите във всеки арбитраж?
 3. По какви правила ще се решава спора? Предполагам ще се ползва UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy), но дали е така?
 4. Колко ще струва?

По телефона от Варна ми казаха, че таксата за арбитриране ще е сто евро, а срещу пет евро ще може да се получи информация за основанието, въз основа на което е регистирано името. На останалите въпроси не можаха да дадат отговор, както и нямам отговор на писмото, което написах преди време.

Моля, ако имате информация или мнение относно процедурата по арбитриране, да ги споделите.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Георги на 08.09.2008г. в 15:16ч.

  https://www.registrator.bg/services/shopbuy

  Ще пиша на Дисни, Лореал, Асикс, Версаче и т.н. Те ако искат да арбитрират.

  Таксата ще е 120 ЕУР, предполагам с ДДС-то.

  http://www.ivanov.nu/blog/viewpost.php?p=175 – направих си малко рисърч къде регистрарите се стремят към УДРП както твърди Данби – май само в опашкарите на Европа…

  Алтава работа е цялото това нещо ми се струва…

 • Милен на 08.09.2008г. в 15:35ч.

  И аз изчетох общите условия и …как да кажа, куцат от всякъде. Правилно си забелязал, че няма ясна процедура за избирането на арбитри, както и за правилата, по които ще работят тези арбитри. Аз лично смятам, че след като няма изрични разпоредби ще се прилага Закон за международния търговски арбитраж, въз основа, на който работят и арбитражните съдилища в България (при БТПП например).

  На въпросите ти:

  1. Считам, че това ще е комисия към Регистър.бг. Закона позволява към специализирани организации да се учредяват ad hoc, адбитражни органи.

  2. Щом няма уговорено изрично в ОУ колко ще са арбитрите, според Закона, те са трима :)

  3. Аз неможах да намеря тарифа :) Но със сигурност към таксата ще трябва да се задели малко и за адвокат. Иначе шансовете може да намалеят :)

 • пейо на 08.09.2008г. в 15:45ч.

  @ Милен
  Нямаше да се сетя за ЗМТА и от там да изведа отговорите, благодаря :)

 • Bogomil на 08.09.2008г. в 17:10ч.

  Ех, йористи, йористи :)

 • Въпрос на 16.01.2009г. в 11:57ч.

  Някой знае ли дали има арбитрирани домейни?

 • арбитраж на 26.01.2010г. в 15:37ч.

  Доста е стара темата, но все пак искам да попитам дали има някой с опит в арбитража, който да каже как е протекъл.
  Аз също арбитрирам 2 сайта и досега ми се струва че служителите от регистър бг не са никак наясно с процедурите си по арбитриране. Питах ги за приоритети на основанията тъй като едната страна има заявление за марка, другата също (за същата марка), но едната страна има и име на регистранта( тоест името на фирмата съвпада с това на сайта). Не ми дадоха никакъв отговор…Таксата е 100 евро без ДДС :) а дори не ти обясняват имаш ли шанс и как се решава целия спор. Не знам кой ги е наредил регистър бг с тези монополни правомощия, но добре ще е да си сменят или обучат персонала защото всички там са просто като пощенска кутия-стоят и приемат информация, но зададеш ли им малко по необикновен за тях въпрос стоят и ти мрънкат и гледат тъпо.