трънки и блогинки

Прага и комунизма

Написано на: 07.10.2008 · Един коментар

Вероятно защото беше кръгла годишнина от събитията през 1968, когато посетих Прага, имаше множество събития свързани с Пражката пролет. На мен ми е интересна новата история и обиколих всичко, което ми привлече вниманието и ето малко изображения и впечатления относно отношението на Прага към комунизма.

Червената армия играе за Чехия двойна роля – през 1945 е освободител, а през 1968 – окупатор. „Отец – освободител, син – захватчик“ и знак за равенство между петолъчката и свастиката, както и между 1968 и 1939 – годината когато Европа предава Судетите, а после и Хитлер окупира цяла Чехословакия са били много популярни лозунги и графити по стените на окупирания град. Днес значителна част от икономиката на Чехия се контролира от немски компании.

Площадчето до Вацлавския площад пред Народния музей след 1945 се е казвало Площад на Червената армия, а сега се нарича площад „Ян Палах“. Пред паметната плоча имаше оставени цветя и горяха свещи. Наоколо хората спокойно седяха по пейките, а само двама се караха на руски и почти се сдърпаха.

Изтеглянето на руските войски от територията на републиката е повод за радост, но днес вече американски бази гарантират, че чехите няма да се отклонят от демокрацията. Уредника на изложба снимки от изтеглянето на руските войски разказа, че американските бази са наложени против волята на хората. Накрая се съгласихме, че целта и на САЩ и СССР е една и съща, но западните методи са по-финни.

Прага има проблем с комунизма. Единодушно е мнението, че комунизмът е забавил развитието им и по напредъка им в последните години си личи, че това е така. Взели са решение, че скъсването с предишния обществен строй трябва да е радикално и не срещнах положителна интерпретация на историческия период. Комунизъм е дума за нещо единствено лошо в Чехия и нотките на носталгия, които ние влагаме в спомените за периода ги няма.

Не искам да правя изводи или заключения. Приемете снимките и разказите просто като впечатления. Още е рано да се съди, а не съм и аз човека.

Категория: бележки · в картинки

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • И.Е. Станков на 07.10.2008г. в 15:24ч.

    Най-накрая тези снимки. :) Текстът ти е много хубав!