трънки и блогинки

publish early, publish often

Написано на: 23.11.2004 · 2 коментара

Миналият петък се видяхме с Николай, за да му изложа несвързаните си мисли, въпроси и идеи за cilaw.org.

Една от тях беше в бъдещата версия на сайта да се публикуват и статии, които са едва в начален етап на създаването си. Примерно да се публикува само план и постановка на проблема, като при дописването на още съдържание да се показва по някакъв начин, че материалът е обновен. Тази идея се основава на следните твърдения:

 • Това е естествения начин, по който възникват текстовете. Те се създават в период от време, в който търпят промяна и допъване.
 • Аз не съм най-умният от всички. Твърде често пиша/правя глупости, неточни и неверни неща и това дава възможност такава грешка да бъде хваната рано.
 • Горното важи и за пояснения и допълнения. Ако си мислите, че говоря неясно и се изразявам лошо – не сте сами.
 • Ефект на сериал. И аз като авторите на сапунки не мога да генерирам безкрайно много съдържание и затова пускането на малко, но редовно може да се окаже добро средство за поддържане на интереса.
 • Друга идея е това да служи като барометър за интереса към дадена тема.
 • Сигурен съм, че забравям нещо…

Всъщност, аз съм сигурен, че определена част от вас са разпознали в заглавието цитата за тактиката на Линус относно ранните версии на ядрото, както и някои от идеите разкрити в „Катедаралата и базарът“.

Друго, доста близко до идеята ми определение, би било „отворен текст“. Текст, които позволява неговата промяна и доработка от самото негово начало. Като се замисля това е един от най-често използваните академични методи на работа, където се добавя, осъвременява и коригира, а не се почва наново, като да претендираш, че ти си го измислил всичко.

Горният текст е ясен пример за недостатъците, които бих искал да лекувам и бих искал да чуя мнението Ви.

Категория: всякакви

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • FJ на 25.11.2004г. в 14:15ч.

  Сложи си CVS/Subversion, използвай SGML/LaTeX и някакъв скрипт за компилиране.
  Така ще си имаш 2-3 варианта на писанията ти.

 • пейо на 25.11.2004г. в 14:20ч.

  Това с SVN със сигутност ще стане под някаква форма. Даже имам и идея как постове в WP да четат от SVN хранилище вместо от база, но засега е само терория.